0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Sportolókká lett gépkezelők

Megint volt egy nap, amikor a Manitou és a Gehl rakodógépek kezelői sportemberekké válhattak. Június 5-6-án ugyanis tizenkettedik alkalommal rendezte meg az Axiál Kft. Baján a gépkezelői olimpiát. A Harsányi Zsolt, a cég tulajdonos-ügyvezetője ötlete...

Ebben az esetben is jókor voltunk, jó helyen, mondta Harsányi Zsolt, a rakodógépek Axiál általi forgalmazásának kezdetét felelevenítve. A gazdaságok ugyanis az 1990-es évek végén kezdték leselejtezni a volt keleti technikát, amiket, így az anyagmozgató gépeket is pótolniuk kellett. Ezt az igényt felismerve kezdte forgalmazni 1998-ban az Axiál a francia Manitou gyár univerzális eszközeit. Azóta, főként mezőgazdasági felhasználásra, több mint 2000 darabot értékesítettek, piaci részesedésük tavaly már meghaladta az 50 százalékot.
A gép 1998 óta sokat fejődött. Amikor az Axiál elkezdte forgalmazni, még hátul volt a motorja, ami kicsit füstölt is. Azóta már új, erősebb motor található benne, aminek köszönhetően gyorsabbak, jó a kilátás belőlük, s ezek az egyre kisebb, kompakt gépek ma már 60 mázsát képesek felemelni akár a 12 méteres magasságig.
Az 1998 és 2002 között értékesített Manitou rakodógépek darabszáma szolgáltatott okot arra 2002-ben is, hogy hagyományteremtő céllal megrendezzék az első Manitou Kezelői Olimpiát azoknak, akik ilyen típusú gépekkel dolgoznak. Az idén 128 Manitou és 32 Gehl gépkezelő jelentkezett az olimpiára, merthogy 2010-ben a tengerentúlon nagy hagyományokkal bíró kompakt kotró-rakodók kezelői is meghívást kaptak a versenyre. Akkor kapták meg először a lehetőséget a Gehl-kezelők, hogy önálló versenypályán mérettessék meg magukat. A Gehl versenybe állítása után módosult a rendezvény neve Axiál Gépkezelői Olimpiára.
– Ahogy évek óta, az idén is igyekeztünk olyan feladatokat összeállítani a versenyzők számára, amilyenek eddig még nem voltak, nyilatkozta lapunknak Umenhoffer Péter, az Axiál marketing igazgatója. Mint mondta, a szlalom labirintus, illetve a gumiabroncsok bálamegfogóval való pakolása olyan feladat volt, ami új kihívás elé állította a versenyzőket. Akik között sokan visszatérők, 70-75 százalékuk már a korábbi években is részt vett a versenyen, többen dobogós helyezést értek el.
A Manitou számban az idén a szelestei, 23 éves Fülöp Marcell bizonyult a legjobbnak, aki fiatalos lelkesedéssel és nagy örömmel számolt be a “szívéhez nagyon közel álló” eseményről. Mint mondta, 16 évesen versenyzett itt először, de csak most, a negyedik alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára. Otthon, a DAP Kft.-ben használja a gépet, kamiont rak vele. “Nagyon jó vezetni, főleg így, hogy mindenkit magam mögé tudtam utasítani. Életem egyik célja volt, hogy itt a dobogó tetejére tudjak állni”, hangsúlyozza. Óriási szurkolótábora nemcsak érte, hanem a szintén versenyző unokatestvéréért és az édesapjáért is drukkolt. – Két év múlva is itt leszek, mert az a célom, hogy a vándorkupát csak egy délutánra hozzam vissza! – ígérte Fülöp Marcell.
A szelestei DAP Kft. nem először adott győztest, korábban egy másik pilótájuk, Amatics Lászó háromszor nyert, így örökös tulajdonosa lett a kupának. Amint azt a cég vezetője, Szele Attila elmondta, „a sok sörárpa mozgatása most is meghozta az eredményt”. Nagyon összetartó csapat az övék, ahogy minden alkalommal, az idén is családi és céges rendezvénnyé változtatták az eseményt: Fülöp Marcellnak nemcsak családja, de a teljes cégvezetés is Baján szurkolt.
A kerekegyházai Gulyás Tibor harmadszor nyerte meg a Gehl-futamot, így, mint mondta, a jövőben már csak pályabíró lehet. De, mint hozzátette, innentől már valóban a részvétel a fontos, és a két nap kikapcsolódás, amit ez a rendezvény nyújt. A győztes otthon naponta használja ezt a csúszókormányzású, ügyes gépet, amivel nagyon sok emberi erőt lehet kiváltani, a mezőgazdaságban és az építőiparban szolgáltat vele. (Fotó: Bárdos B. Edit, Földvári István, Fotó Kft., Mikola Zoltán)

Az esemény megnyitóján Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője 4 millió forintos adományt nyújtott át a bajai Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola részére, amit Radnóti Miklós, az iskola igazgatóhelyettese vett át. Az adományozással a hazai mezőgazdasági szakemberképzés és utánpótlás-neveléshez kíván hozzájárulni a cég. Ennek érdekében indította az „AXIÁL a Jövő Szakembereiért” programot is

A Totalcar-futamot Tóth Ildikó, a www.axial.hu bloggere nyerte (képünkön Pintér Zsolttal, az Axiál Kft. ügyvezetőjével és Harsányi Zsolttal), maga mögé utasítva Karlovitz Kristófot, az AXIÁL Híradó és a Totalcar újságíróját, Vályi Istvánt, a Totalcar újságíróját és Winkler Róbertet, a Totalcar vezető szerkesztőjét, műsorvezetőjét.
A legeredményesebb női Manitou gépkezelő Beke Zsófia, a legeredményesebb női Gehl-gépkezelő pedig Tóth Erika lett.

 

Forrás: