0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

A Pannonia Gold névre hallgató magas fehérjetartalmú száraz kukoricatörkölyt teljesen környezetbarát körülmények között állítják elő, génmódosítástól, hormonkezeléstől és antibiotikumoktól mentes kukoricából.

A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat egyetlen terméke, a tisztán égő, magas oktánszámú üzemanyag mellett csúcsminőségű takarmány, DDGS is készül. Az állandó minőség feltételei közé tartozik, hogy a Pannonia Ethanol kizárólag genetikailag módosított organizmusoktól és antibiotikumtól mentes kukoricát használ.

A Pannonia Ethanol száraz kidarálású technológiát alkalmazó dunaföldvári üzemében a kukorica keményítőtartalmának kivonásával gyártanak bioetanolt, a DDGS tehát a kukoricaszemek keményítő nélküli részeit tartalmazza. Ez azt is jelenti, hogy a tápanyag mennyisége koncentrálódik a kukoricához képest (pl. nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost).

A minőségellenőrzésre a takarmányozás tervezhetősége és biztonsága szempontjából különös figyelmet kell fordítani. A Pannonia Ethanol magasan képzett szakemberei így folyamatosan monitorozzák a folyamatokat, ezzel biztosítják a szemcsék optimális méretét, ami kiemelten fontos a takarmány keverési arányai, íze és szállítása szempontjából. A minőség egyik kézenfekvő indikátora a szín. Az igazi, minőségi DDGS színe az aranysárgához közelít, csak az ilyen színű termék őrzi meg kellemes illatát. A Pannonia Ethanol üzemében előállított DDGS aranysárga színére utalva Pannonia Gold névre hallgat.

A Pannonia Gold kérődző, sertés és baromfi számára javasolt takarmányalapanyag, elsősorban stabil tápanyag összetétele, homogén beltartalma és kiváló emészthetősége teszi népszerűvé a hazai piacon is.

A DDGS-t kérődzők, elsősorban szarvasmarha takarmányozásában egyre nagyobb mértékben használják. Kiváló, bendőben nem bomló fehérjetartalmával, jól emészthető rosttartalmával, kukorica mellett alkalmazható a tejelő takarmány összeállításában. A DDGS nagy mennyiségű zsírt tartalmazó, nagy energiatartalmú alapanyag, mely alacsony keményítőtartalma mellett csökkenti az accidózis kialakulásának lehetőségét segítve ezzel a tejtermelés növekedését és az állatok súlygyarapodását.

A DDGS takarmányba keverése növendék és hízó sertéseknél is kitűnő növekedési eredményeket hozott. Ez az eredmény azért is fontos, mert a hatályos uniós szabályozásnak megfelelően a növényi eredetű fehérjehordozók jelentősége fokozatosan nő. Közben a modern sertésfajták és hibridek táplálóanyagokkal szemben támasztott igénye nagyban eltér a hagyományos fajtákétól, jobb minőségű, könnyebben emészthető takarmányokat igényelnek genetikai teljesítőképességük megvalósításához. Kutatásokból kiderült az is, hogy a DDGS ízének hatása a sertések számára kifejezetten kedvező, ami növeli a takarmányfelvételt, továbbá rosttartalma is hozzájárul, hogy rendkívül jól alkalmazható legyen akár nagyobb adagban is.

Baromfi esetében a DDGS közel 40mg/kg xantofill tartalma, – mely közel kétszerese a kukorica xantofill tartalmának – kedvezően befolyásolja a tojás sárgájának és a brojler bőrének sárga színét. A gazdaságossági megfontolásokat erősen szabályozza az is, hogy a DDGS megfelelő mértékű alkalmazása a baromfi takarmányozásában jól láthatóan képes csökkenteni a költségeket és növelni a profitot.

 

A DDGS hazai felhasználása egyre növekvő tendenciát mutat, hiszen míg régen Szlovákiából vagy Ausztriából lehetett csak beszerezni, 2012 óta már a Pannonia Ethanol is jelen van a magyar piacon, azaz a termék lényegesen könnyebben elérhető. A DDGS-nek így egyre nagyobb a részaránya a takarmányalapanyag- palettán, de még mindig új elemnek számít. Mindenképpen várható a további növekedés, hiszen nemcsak hogy a DDGS kiváló opcióként szolgál a drágább fehérjehordozók kiváltására, de a hazai gyártással helyettesíthetőek az import takarmányok, melyek számos esetben a piac számára kifogásolhatóak (pl. génmódosított szója). A folyamat pedig összességében javítja az ágazat versenyképességét. További szempont az is, hogy a gyártás során a társtermék bioetanol olyan alternatívát kínál a fosszilis üzemanyagokkal szemben, ami jelentősen csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és ezzel hozzájárul a klíma védelméhez.

A magyar piacon a Pannonia Ethanol egyedüliként gyártja ezt a terméket: a 2014-ben kezdődött kapacitásbővítés eredményeként 2015 folyamán a dunaföldvári üzem eléri, hogy évente egymillió tonna kukorica feldolgozásával 350 ezer tonna DDGS-t és 10 ezer tonna kukoricaolajat gyártson, emellett a gyártási folyamat része 450 millió liter bioetanol előállítása is. Ezekkel a számokkal a Pannonia Ethanol válik az EU legnagyobb bioetanol-gyártójává.

Forrás: