0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Növekvő soványtejpor-termelés

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 74,51 forint volt júliusban, ami az egy évvel korábbinál 26 százalékkal alacsonyabb árszint. A nyers tej felvásárlása 7 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban. A zsírtartalom és...

Az olaszországi Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 28–32. hét között 9 százalékkal 36,5 euró/100 kg-ra nőtt. Magyarországon a nyers tej kiviteli ára kilogrammonként 77,42 forint volt júliusban, vagyis egy év alatt 30 százalékkal esett, és így 4 százalékkal haladta meg a belpiaci árat. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyers tej kiszállítása 8 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, ezen belül a termelők és a kereskedők 9 százalékkal kevesebb, míg a feldolgozók 5
százalékkal több nyers tejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstej-kivitele 72 százalékkal haladta meg a feldolgozókét.
A KSH adatai szerint Magyarország szarvasmarha-állománya (818 ezer egyed) 4 százalékkal, ezen belül a teheneké (366 ezer egyed) 3 százalékkal nőtt június elsején az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A tehenek 58 százalékát (212 ezer egyed) a tejhasznú, 31 százalékát (115 ezer egyed) a húshasznú, 11 százalékát (40 ezer egyed) a kettős hasznosítású fajták adták. A húshasznú tehenek száma egy év alatt 6 százalékkal, a tejhasznúaké 2 százalékkal nőtt, míg a kettős hasznosításúaké 11 százalékkal csökkent. A tejhasznú tehénállomány 84 százalékát gazdasági szervezetek (178 ezer egyed), 16 százalékát egyéni gazdaságok (34 ezer egyed) tartották. A gazdasági szervezetek tejhasznú tehénállománya egy év alatt 5 százalékkal bővült, míg az egyéni gazdaságoké 6 százalékkal esett.
Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) júliusi előrejelzése szerint az EU sajtkiszállítása az év első négy hónapjában 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az export éves szinten 3 százalékkal csökkenhet.
Oroszország importtilalmának meghosszabbítása hatással van a közösség kivitelére, azonban az Európai Unió sajtexportőrei a január-áprilisi időszakban lényegesen többet exportáltak az egy évvel korábbinál az USA, Svájc, Japán és Algéria piacaira.
Az Európai Unió soványtejpor-termelése az év első négy hónapjában 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, éves szinten 5 százalékkal emelkedhet. A kibocsátás bővülését elsősorban Franciaország és Németország porítókapacitásának növekedése, a sovány tej kínálatának bővülése és az erős exportpiaci kereslet teszi lehetővé. Az EU soványtejpor-kiszállítása 17 százalékkal haladta meg a január-április közötti időszakban az egy évvel korábbit. A sovány tejpor exportja a fő célpiacokra, Kínába és Algériába csökkent, azonban ezt ellensúlyozta az Egyiptomba, Ázsiába (Thaiföld, Fülöp-szigetek, Vietnam) irányuló kivitel növekedése, ezért a 2015. évi export 2014-hez képest 8 százalékkal, 2013-hoz viszonyítva 74 százalékkal növekedhet.

Forrás: