0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Aratás: estek a búzaárak

Az északi féltekén javában zajlik a búza aratása, és a 2016–2017. gazdasági évi globális terméskilátások továbbra is biztatóak. Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint a felhasználás ebben a szezonban sem haladja meg a termelést, a tartalékok...

A betakarítással bővülő kínálat hatására folytatódott a lejtmenet a búza piacán. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) 151 USD/tonnáig zuhant a termény fronthavi kurzusa július első napjaiban.
A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) ezzel szemben 152–153 euró/tonnáig ereszkedett a búza fronthavi jegyzése, majd 160 euró/tonnára korrigált vissza július első dekádjában. A nagy uniós készletek és a növekvő kínálat árcsökkentő hatását ugyanis kompenzálta, hogy az unió legnagyobb termelőjénél, Franciaországban az esős időjárás miatt romlott az állományok állapota, így az idei terméskilátás is.
Magyarországon a Budapesti Értéktőzsdére július elején gyű-rűzött be a nemzetközi árcsökkenés, amivel a malmi búza jegyzése tonnánként 40 ezer forintra, a takarmánybúzáé 38 ezer forintra gyengült. A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a 966 ezer hektárra előirányzott terület 34 százalékáról takarították be a termést július 11-ig. Az összes termést 4,9 millió tonnára becsülik. A fizikai piacon az újtermésű búza piacra kerülésével átlagosan tonnánként 42–43 ezer forint körül alakult az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára, miközben a takarmánybúzáé tonnánként 39–40 ezer forint közé esett június utolsó hetében.
Az Oil World piacelemző vállalat szakértői a 2015–2016. gazdasági évinél valamivel kevesebb repcemag betakarítására számítanak világszinten a 2016–2017. évi szezonban. Ez már a harmadik idény lehet a sorban, amikor a globális felhasználás (sajtolás és egyéb) felülmúlja a kibocsátást. Amennyiben ez
realizálódik, a zárókészlet a jelenleginél is alacsonyabb szintre süllyedhet.
Az újtermés piacra kerülésével enyhült a betakarítás előtti időszakot jellemző hiány, és a repcemag jegyzése, valamint fizikai piaci ára egyaránt csökkent az Európai Unióban, amit a szójabab chicagói jegyzésének gyengülése is erősített. A Tallage tájékoztatása szerint a repcemag ára Észak-Rajna-Vesztfáliában (Neussba szállítva) az egy hónappal korábbihoz képest 30 euróval, 354 euró/tonnára esett június végére. A Rostockba érkező szállítmányokra 345 euró/tonnáért kötöttek szerződést ugyanekkor, a május véginél 28 euróval alacsonyabb áron. Hamburgba 361 euró/tonna importáron (C&F) (-8 euró) érkezett repcemag június végén. A franciaországi Rouenban ekkor 356 euró/tonna volt a termény ára (-6 euró), míg
Moselle-ből 347 euró/tonna áron (FOB) hajózták ki a terményt (-29 euró). Magyarországon a végéhez közeledik a repcemag betakarítása, az FM adatai szerint a 254 ezer hektár termőterület 83 százalékáról tárolták be a termést. Az agrártárca összesen 725 ezer tonna repcemagtermésre számít Magyarországon. Az újtermésű repcemag tonnánként 106-107 ezer forint körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott június utolsó hetében.
A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 350 euró/tonna körül jegyezték a repcemagot a legközelebbi lejáratra szólóan július első hetében(4. ábra). A Budapesti Értéktőzsdén tonnánként 104 ezer forintos szinten stabilizálódott az újtermés kurzusa ugyanekkor. (Képünk illusztráció.)

Forrás: