0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Zöldségfeldolgozó épült Keléden

Negyven főnek ad munkát a Start Mintaprogram 30 millió forint összegű támogatásával megépült önkormányzati zöldségfeldolgozó üzem Keléden, amely a települési gazdaságban megtermelt zöldségfélékből készít savanyúságokat. Az utóbbi évben egy hektár szi...

Keléd, amely Vas megye egyik legkisebb települése, 2013-ben igényt az NFA-tól művelésre alkalmas területet, aminek hasznosításával mezőgazdasági programot indított, hogy fölélesszék a térségben régen virágzó zöldség- és gyümölcstermesztést, mondta a megnyitón Feiler Ferenc polgármester. Konyhakerti növényeket, paprikát, paradicsomot, burgonyát, káposztát, hagymát, uborkát termesztenek. A megtermelt árut a térség közkonyháira szállítják, a felesleget értékesítik.
Az árumennyiség folyamatos növekedésével a feldolgozás igénye is felmerült. Korábban a művelődési otthon és könyvtár üres épülete adott otthont az üzemnek. 2014-ben hátrányos településként a pályázott a 80 lakosú Keléd a kistérségi Start Mintaprogramra, 13 támogatott közfogalkoztatottal kezdték meg a munkát. Az új zöldségfeldolgozó üzem megvalósítása egy régi épület átalakításával a 2015-ös mintaprogramból indulhatott, már 30 foglalkoztatott bevonásával. Az önkormányzat 1,2 millió forint önerőt is nyújtott. Jelenleg 40-en dolgoznak a gazdaságban, képesítésüket többen a kormányhivatal által szervezett képzési programban szerezték. A zöldségfeldolgozó üzem megépítése mellett a programból a gazdaság gépesítését is megvalósították.
Marton Ferenc, a Vas Megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy régen a megyében nem voltak elhanyagolt kertek, minden család igyekezett saját magas megtermelni élelmiszer-igényének jelentős részét. Ma egy új fordulat részesei vagyunk, hiszen növekszik azoknak a kisüzemeknek a számára, amelyek helyben termelt friss vagy feldolgozott élelmiszerrel látják el a környék lakosságát. A nagy kézimunkaerő-igényű tevékenység munkát ad a helyi és környékbeli embereknek.
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy a forró, gabonatábláktól aranyló Szent Jakab-hava a diákoknak a szünidőt, a városiaknak a nyaralást, a falusi embereknek pedig a sokasodó munkát jelenti. Az ilyenkor megtermelt, tartósított zöldségek, gyümölcsök téli élelmiszerellátásunk fontos részét képezik. Méltatta a település vezetését, hogy szorgalmas munkával a termőföld és a munka megbecsülésével értéket teremtett. A kis, törpe falvakban erős a tenni akarással, az összetartással, és a nagyobb települések javára váló eredményeket mutatnak föl. Az államtitkár elmondta, hogy ma már határozottan látszik annak a kormányzati törekvésnek az eredménye, hogy a segélyezés helyett az értékteremtő munkát kell támogatni. Az kívánta, hogy a kelédi savanyúság vigye hírét a nagyvilágban a községnek a gasztronómia és a munka világban is, hogy példájukon fölbuzdulva mások is hasonló vállalkozásba kezdjenek.
A Kelédhez hasonló kistelepülések életében nagyon ritka a hasonló méretű beruházás, így a polgármestert köszönetet mondott a Belügyminisztériumban azért, mert csatlakozhattak a Start Mintaprogramhoz.
 

Forrás: