0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Kényszerszünet jöhet a mezőgazdaságban

Az agrárgazdaság jövője nagy veszélyben lehet, ha a mezőgépészek száma tovább csökken. A Föld népességének drasztikus növekedésével együtt járó, folyamatosan emelkedő élelmiszerszükséglet Magyarországon is a mezőgazdasági termelés hatékonyságát követ...

Hazánkban megvan a lehetőség arra, hogy a gépesítés terén növeljük a hatékonyságot: az elmúlt tíz évben közel 800 milliárd forint értékű gépberuházás zajlott a magyar mezőgazdaságban az Agrárgazdasági Kutató Intézet statisztikái szerint. Sőt 2016 első felében a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke csaknem 55 milliárd forintot tett ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján. Technológiai téren tehát folyamatosak a fejlesztések, és ezeknek a modern mezőgazdasági gépeknek az ára akár a 100 millió forintot is elérheti. Az ilyen nagy értékű járművek és gépek kezeléséhez viszont komolyan képzett szakemberekre, mezőgépészekre lenne szükség, de ez esetben egy igen fontos hiányszakmáról beszélünk.

Kényszerszünet jöhet a mezőgazdaságbanA munkaerőt tekintve a gazdálkodók közel négyötöde csak gyakorlati tapasztalatára támaszkodik, felsőfokú végzettséggel 3, középfokú szakirányú végzettséggel 7 százalékuk rendelkezik a KSH adatai szerint. Az oktatás a rendszerváltás után igazodott a jelentősen lecsökkent munkaerő-igényhez, és ezzel együtt a szakma presztízse is erősen csökkent. A szakképzett dolgozókból egyre kevesebb van, és helyüket gyakran szakképesítés nélküli munkavállalókkal töltik meg.

Szintén a KSH statisztikáiból derül ki, hogy míg a mezőgazdaságban dolgozók aránya a teljes foglalkoztatottsághoz képest 25 évvel ezelőtt még 14 százalék volt, manapság az 5 százalékot sem éri el. Tavaly a szakmai képzésben tanuló 84 000 diákból kb. 4 400 kezdte meg tanulmányait valamilyen mezőgazdasági szakiskolában, viszont a diákok töredéke, mindössze negyede tett sikeres szakmai vizsgát. A vészjósló adatokból azt is megtudhatjuk, hogy az összes mezőgépész végzettségű szakember (kb. 43 000 fő) közül csupán 4 000 dolgozik a mezőgazdaságban.

„A szakmunkás és technikus képzésre, valamint az egyetemi szintű képzésre jelentkezők száma egyrészt nagyon alacsony, másrészt sok esetben hiányzik a diákokból az a szakmai érdeklődés, belülről fakadó kíváncsiság, ami segítene sikeresen elsajátítani a szakmát, benne maradni és lépést tartani a technikai, technológiai fejlődés ütemével” – számolt be a súlyos szakemberhiány okairól Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) elnöke.

A szakember nézete szerint arra kell törekedni, hogy a mezőgazdasági gépészeti szakma újra a vonzó oldalát mutassa meg a fiataloknak, hogy felismerhessék a benne rejlő lehetőségeket, és azt, hogy tanulmányaik befejezésével hosszú távú megélhetést biztosító végzettséget kapnak a kezükbe.

Kényszerszünet jöhet a mezőgazdaságban„A Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgépész szakmát, és ha nem tudjuk orvosolni együtt ezt a súlyosbodó problémát, akkor a gazdálkodásban rendszeres termeléskiesés következhet be. Hiába állnak ott a modern gépek, ha nincs képzett szakember, aki szakszerűen kezelje, vagy ha működnek is a gépek, de nincs mezőgépész, aki karbantartsa azokat, ugyanoda jutunk: a gazdálkodás kényszerszünetre lesz ítélve” – hangsúlyozta Harsányi Zsolt.

Már ma is léteznek ösztöndíj programok és a duális képzés is segíti a fiatalokat, hogy testközelből tapasztalják meg a gyakorlati feladatokat. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) közel 100 gépforgalmazó tagja és számos hazai gépgyártó vállalata is kínál gyakorlati lehetőséget, képzési helyeket, hallgatói versenyeket, telephely-látogatásokat, ezen kívül képviseltetik magukat a pályaválasztási kiállításokon is. De még sokat kell tenni azért, hogy a mezőgépész szakma a méltó és szükséges helyére kerüljön hazánkban.

A szövetség jelenleg egy felmérést is végez a pályaválasztás előtt álló körében, amellyel céljuk, hogy felmérjék, mi motiválja a mai fiatalokat, mi alapján választanak szakmát. Ennek eredményeit felhasználva is szeretnék tovább népszerűsíteni a mezőgépész szakmát. A kérdőív innen érhető el: goo.gl/ZvGhlS

 

Forrás: