Back to top

Méhkaviár - megkóstolná?

A méhészek, kiszerelők számára sem elhanyagolható az új termékek fejlesztése, bevezetése. Egy osztrák méhész újszerű felhasználási lehetőséget talált a varroa elleni védekezés "melléktermékének". Vevői mindenesetre már vannak a piacokon és a kistermelői értékesítésre specializálódott boltokban.

Eddig kihasználatlan terméklehetőséget ragadott meg egy Steyr melletti természetvédelmi területen tevékenykedő osztrák méhész. Herelárvákból „méhkaviárt” készít. Ez a termék egyelőre csak mellékterméke a méhészetének, hiszen főleg a terület adta mézeket értékesíti.

Mivel a varroa atka elleni védekezést részben biológiai módon végzi, vagyis a herefiasítást kivágja, kivillázza, a magas fehérjetartalmú herelárvák hasznosítása számára magától értetődő volt. Arra gondolt, hogy nem tyúkokkal, halakkal eteti fel ezeket, hanem emberi táplálkozásra kínálja fel. Már csak azt kellett kitalálnia, hogy milyen formában kerüljön a herelárva az asztalra.

Az elnevezés, a recept mellett természetesen ebben az esetben is meghatározó volt. Így született a „Bienenkaviar” vagyis a „Méhkaviár” név, mely titokzatos és ínyencséget sejtet az arra nyitottak számára.

A viaszt a lárváktól speciális módszerével választja szét, melyet szakmai titokként kezel. Tapasztalata szerint a legalkalmasabbak a méhkaviár készítésére a 15-20 napos lárvák. ezeket megfőzi és sóval olajjal kikeveri, majd 50 grammos kiszerelésben árulja.

Termékeit a piacokon kívül egy kistermelőket támogató áruházláncban kínálja eladásra.

Heresejtek méhekkel
Heresejtek méhekkel
Fotó: Hevesi Mihály
Míg a rovarok, rovarlárvák emberi fogyasztása Afrika, Ázsia számos vidékén a mindennapokhoz tartozik, addig Európában az emberek idegenkednek ettől. David Priller méhész és a méhkaviár ötletgazdája szerint azonban ínyencek mindenhol vannak, és ezen kívül máris központi téma az emberiség számára, hogy a hústermékeken kívül milyen más fehérjeforráshoz folyamodjon, hiszen ökológiai okoknál a fogva tarthatatlan, hogy pl. egy kiló marhahús létrehozására 1000 liter vizet pazaroljunk.

Mivel osztrák szomszédainknál egyéb "újabb" méhészeti termékek (kaptárlevegős ház) is sikerrel bevezetésre kerültek, érdemes figyelnünk a méhkaviár további pályafutására. Talán magyar méhészek, kiszerelők is látnak ebben fantáziát. Ha egyelőre széleskörű értékesítésre nem is számíthatunk, de talán vendégeinknek, vevőinknek felkínálhatjuk kóstolásra ezt a rendkívül sok és hasznos fehérjéket tartalmazó különlegességet. Növelve ezzel is méhészhírünket.

És ki tudja, a végén még rászoknak.

Forrás: 
Die Presse am Sonntag (2017.5.28)

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mézes méregtelenítő masszázs

Ebben a masszázstechnikában kizárólag mézet használunk olajok nélkül, melyet tenyerünk hullámzó mozdulataival masszírozunk bele a bőrbe.

Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származás jelölési előírásai

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket.

Kezdő méhesről-méhesre - Kapcsolatok, szakmai interakció

Ribai Róberttel egy méhészeti közösségi oldalon ismerkedtem meg, adminisztrátorként felhívta a figyelmemet egy hibára, amit vétettem. Az ezt követő beszélgetésből pedig kiderült, hogy számos méhészeti kérdésben hasonlóan gondolkodunk.

Mézbor házilag

Az erjesztett italok elkészítésének vannak buktatói. Ám ez a mézbor viszonylag könnyen, házi eszközökkel is elkészíthető. Az alábbiakban egy egyszerű receptet és módszert adunk közre.

Új szintet lépett a virágok és a beporzók kapcsolata

A poszméhek látogatásai - vagy inkább az általuk szállított elektromos töltések - arra ösztönzik a virágokat, hogy a szokásosnál több illatot bocsássanak ki. A kutatók szerint ez egy olyan stratégia, amellyel a növények a közeli beporzókat próbálják magukhoz csalogatni.

Fenyegető méhellenség: az ázsiai lódarázs

A (közönséges, európai) lódarázs (Vespa crabro) kivételével a darazsak – eddig – nem számítottak a jelentős méhellenségek közé, sőt különösebben a méhészek figyelmét sem keltették fel. Azonban két új, az USA-ban és Európában már megjelent darázsfajtól már félnünk kell.

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!

Méhek öltek meg 63 veszélyeztetett pingvint Dél-Afrikában

Méhraj ölt meg 63 veszélyeztetett pingvint a dél-afrikai Fokvároshoz közeli tengerparton.

Csalás és bűncselekmény

Dr. Norberto Garcia, az Apimondia Mézminőség és Mézkereskedelmi Állandó Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Mézkereskedelmi Szövetség titkára röviden ezekkel a szavakkal jellemezte napjaink nemzetközi mézkereskedelmét: csalás és bűncselekmény. Lássuk kijelentésének okait. A leírtakat sok-sok nemzetközi tanulmány, előadás, cikk elemzéséből, értelmezéséből állítottam össze.