0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Invesztálni kell az exportpiacra lépésért

A hazai agrárium exportlehetőségeiről tartott konferenciát a Magyar Nemzeti Kereskedőház az AGROmashEXPO második napján. Az eseményen elhangzott: a Kereskedőház szakmai tanácsadással, közvetítéssel, valamint az engedélyeztetési eljárásokban való közreműködéssel segít az agrárpiaci szereplőknek a külpiacra jutásban.

A tavalyi AGROmashEXPO sikere után a Kereskedőház idén is vállalta azt, hogy nemzetközi delegációkat hoz a nyitónapra, ennek keretében mintegy 100 üzletember folytatott tárgyalásokat a rendezvény első napján – mondta el a konferencia felvezetőjében Erős Veronika. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Üzletfejlesztési Igazgatóságának igazgatója elmondta: a cél, hogy lehetőséget teremtsenek, és képességeket fejlesszenek az agrárkivitel erősítése érdekében.

Az eseményen előadást tartott Kiss-Parciu Péter is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium határmenti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára beszámolt mindazokról a gazdaságfejlesztési lehetőségekről, amelyek a határon túli magyarok számára elérhetők. Mint elmondta: a határmenti térségekben a magyarok jelentős része foglalkozik mezőgazdasággal, és esetükben a pályázati hajlandóság is erős. Fontos továbbá, hogy az egységes gazdasági térség erősítése érdekében fejlett közlekedési kapcsolatok legyenek a Kárpát-Medencében.

Csík László, az MNKH Közép-Európai Hálózatának operatív igazgató helyettese előadásában a hálózat irodáinak munkáját ismertette. A környékbeli országokban, valamint Lengyelországban 22 iroda működik, amelyek összesítik a magyar árualapokat és segítenek vásárlókat találni ehhez a szomszédos országokban. Az irodák exportlehetőségeket kutatnak fel, segítenek az engedélyeztetési eljárásokban ls kiállításokon való részvételhez is tudnak támogatást nyújtani.

Az eseményen Dunás-Varga Ruszlána, az MNKH FÁK projektigazgatója, és Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. igazgatója közös előadást tartott a FÁK-országokba irányuló kertészeti export lehetőségeiről. Többek közt elhangzott az is, hogy az ebbe a térségbe irányuló kivitelhez elengedhetetlen a helyi jelenlét, valamint az orosz nyelv ismerete. A lehetőségek óriásiak, de nagyon komoly invesztíciót igényel egy-egy gyümölcsöző kapcsolat kialakítása.

Az esemény további részében a résztvevők stratégiai iránymutatásokról hallhattak, amelyek szükségesek a külpiacra lépéshez, és a sikeres partnerkapcsolatok kiépítéséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu