Back to top

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Elsőre furcsának tűnhet ez a törekvésük. A sejttenyésztett húsnak azonban jelenleg van egy nagy problémája. A koncepció alapján veszik az állati zsír- és izomsejteket, és azokból próbálnak egy komplex szövetet növeszteni.

Számtalan startup jelentette már be, hogy sikeresen létrehozott felvágott-, hamburger- és húsgolyó prototípusokat. Azonban ezek a termékek csupán összekutyult zsír- és izomszövet sejthalmazok – melyek húsok ugyan, de nem egészen olyanok, mint a valódi.

Ami hiányzik, az a textúra, egy olyan szerkezet, amin a sejtek osztódhatnak, és létrejöhetne például egy szelet steak.

A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
Fotó: Ecovative
Itt jön a képbe az Ecovative és a gombái. A cég MycoFlex technológiája lévén képes olyan tetszőleges küllemű hab-jellegű terméket létrehozni, mely gombafonalakból, micéliumokból áll. Ezzel a módszerrel számtalan terméket lehet létrehozni a műbőrtől kezdve a cipőtalpakon át a laboratóriumban növesztett hús „vázáig”.

„Az egész titka az, hogy a micélium egy egysejtű élőlényből egy háromdimenziós szerkezetté képes nőni”

- nyilatkozta Eben Bayer, a cég egyik alapítója és ügyvezető igazgatója a Business Insider magazinnak. „Már elkezdtünk rajta állati sejteket növeszteni, és eddig szépen fejlődnek.”

A gombák egyedi felépítéséhez foghatót nem nagyon találni a vegetáriánus-barát élőlények tárházában.

„Ha növényi vázat próbálnánk készíteni, akkor nagyjából a spenótlevél geometriája a maximum, ameddig eljuthatunk - mondta Bayer - de a micélium segítségével bármilyen alakzatot létrehozhatunk, tetszőleges hosszúságban és vastagságban. Még a sűrűségét is befolyásolhatjuk. Ez egy olyan masszív váz, amit relatív olcsón lehet növeszteni.”

A gomba-alapú váz nemcsak a laboratóriumban növesztett húsok iparágának jöhet jól, de a növényi alapú húspótlók számára is új lehetőségeket teremt.

A gombák kívánatos felépítése és természetesen semleges íze miatt már korábban is felbukkantak az állati termékeket kiváltani próbáló vegetáriánus startupok menüjében.

Az Ecovative egyelőre nem döntötte el, hogy melyik irányba kíván elindulni: a sejttenyésztett húsok, vagy a növényi alapú húspótlók lesznek-e a célállomás. Az elsődleges céljuk egyelőre az, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a gombafonal-tervező programjuk – jelentette ki Bayer.

Forrás: 
www.businessinsider.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

A gombabetegségek okozhatnak gondot a gabonánál

Ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József. Közepes termés várható.

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

Nyaralhat a kukorica

A héten várható igen meleg, száraz időjárás igazán kedvező lesz a kukorica számára. A késői cseresznye és a meggy érési folyamatait pedig segíti. A kalászosok számára ez a nagy meleg azonban túl sok, már káros a szemképződésre. Száraz időben lehet végezni majd a mezőgazdasági munkákat.

Új korszak, komoly kihívások

Kárpátalján sok egyéni sertéstenyésztő értetlenül áll a jelenség előtt, hogy miközben beindult a turistaszezon, és külhonban munkát vállaló tízezrek küldik haza az itthon maradottak számára a rengeteg pénzt, eközben a termelők sokszor még önköltségi ár alatt sem tudják leadni vágóállataikat.

Nők az agrárvállalkozásokban

A nőknek kulcsszerepe lehet az innovációban és a generációváltásban is, miközben mindkét téma napirenden van az európai mezőgazdaságban – hangzott el egy pénteki, budapesti konferencián. A rendezvényen bemutatták a CORD projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő innovatív cégeket.

A Kínában pusztító sertéspestis áremelkedéshez vezet

Az USA és Kína között dúló kereskedelmi háború nem az egyetlen dolog, ami a mezőgazdasági kereskedelmet sújtja. Mivel Kína a sertéspestis-járványtól is szenved, így több sertést kell importálnia, ami vi­­szont világszerte a hús árának emelkedését okozza.

Tollatlan nyak, de nem sérülékeny: erdélyi kopasznyakú tyúk

A kopasznyakú tyúkoknak pontos származási helyét mindeddig nem sikerült egyértelműen tisztázni, ugyanis egymástól függetlenül a világ különböző részein is előfordulnak. Így például a Karib-szigeteken is kopasznyakú viador formájában, de akárhol bukkannak is föl, a kopasznyakúság egy spontán génmutáció eredménye, és az öröklésmenetben domináns.