Back to top

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Az egykori Beatles-tag, a 76 évesen még mindig rendkívül aktív Paul McCartney december közepén megrendezendő liverpooli koncertjén egy szerencsés rajongó duettet énekelhet vele. A legendás zenész szülővárosában tartott fellépésre ugyanis VIP-jegyet sorsolnak ki egy rajongónak, fizetik a repülőjegyét oda-vissza, és természetesen a szállásáról is gondoskodnak. A koncert során pedig a szerencsés nyertes a színpadra fárad majd, és egy duettet énekel el a brit énekes-gitárossal.

"Csatlakozz hozzám a színpadon" - szól a felirat
Fotó: Omaze

A sorsoláson való részvételnek azért egy feltétele van: az Omaze.com oldalon tetszőleges összeggel, minimum 10 dollárral támogatni kell a Húsmentes Hétfő (Meat Free Monday) mozgalmat.

A nonprofit kampányt, amelynek célja, hogy az emberek hetente legalább egy napig ne egyenek húst (praktikusan hétfőn), 2009-ben indította útjára a zenész és két lánya, Stella és Mary McCartney.

A zenész egész családja lelkes vegetáriánus, hiszen Paul első felesége, az 1998-ban elhunyt Linda McCartney szintén a húsmentes étkezés nagy szószólója volt, és később a pár gyerekei is követték szüleiket.

A Húsmentes Hétfő leginkább a környezetvédelmi okokra hivatkozik: azzal, hogy a fogyasztók legalább egy napra száműzik étrendjükből a húsokat, csökken a kereslet, és ezáltal hosszabb távon mérséklődik az állattartás környezetterhelése, valamint a klímaváltozás is lassul.

A nagyüzemi állattartás mára számos kritikát kap amiatt, hogy működése komoly környezetterheléssel jár, és több mozgalom igyekszik a kereslet oldaláról változtatni ezen. Az állattartók és az állati termékek feldolgozói persze nem örülnek az ilyesminek, de a humán reformételek alapanyagait, például csicseriborsót vagy kölest termelő gazdák, valamint a vegetáriánusok ételeit feldolgozó üzemek a kereslet élénkülését tapasztalják.

Forrás: 
Omaze - Facebook

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.