0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 30.

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.

Különböző európai médiumokra hivatkozva a német frisspiaci hírportál arról számol be, hogy véget értek a tárgyalások az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament között, viszont

nem született egyezség sem arról, hogy mi legyen az irányelv hatálya alá vont agrártermék-előállító vállalkozások megengedett legnagyobb mérete, sem pedig a tiltott unfair kereskedői fogások listáját nem sikerült összeállítani.

„Kemény tárgyalások várnak ránk, de nem adjuk fel” – fogalmazott Paolo De Castro olasz szociáldemokrata EP-képviselő, aki az Európai Parlament tárgyalásait vezeti. Álláspontja szerint minden agrárnyersanyag- és élelmiszertermelőt megillet a tisztességtelen kereskedői magatartás elleni védelem, legyen az egyéni gazda vagy nagy nemzetközi élelmiszeripari konszern, az Európai Bizottság viszont azon az állásponton van, hogy az évi maximum 50 millió eurós forgalmat bonyolító kis- és középvállalkozások szorulnak csak rá az uniós irányelv nyújtotta védelemre.

A tárgyalások folytatását januárra halasztották, és a tárgyaló felek nagyon szeretnék, ha még a májusi EP-választások előtt megszülethetne az unfair kereskedői magatartást tiltó uniós irányelv.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu