Back to top

Városjáró disznók

Már-már megszokott jelenség a lakott területen flangáló, vagy éppen virágágyást széttúró vaddisznók látványa. A Balaton környéki településeken a lakosság aggodalma és félelme a mindennapok velejárója, de másutt is gyakorta előfordul a vad rémületet keltő betévedése. A probléma kezelésére mihamarabbi megoldás szükséges, mielőtt végleg elpattan az amúgy is feszített „cérna”.

Ha elsősorban a fővárost vesszük alapul, akkor főként Budán, a budai agglomerációban és Szentendrén érzékelhető a lakott területre betévedő vaddisznók nagy száma. A városjáró disznókat elsősorban a településen fellelhető állandó táplálékforrás vonzza. Mindenevő faj, alapvetően a növényi eredetű táplálékforrást preferálják, de az állati fehérje is fontos szerepet tölt be életében. A Pilisi Parkerdő Zrt., illetve a SZIE Vadvilág Megőrzési Intézet kooperált kutatása során a települések peremén elejtett vaddisznók (vélhetően a városba rendszeresen visszatérő vendégek) gyomrában kis mértékben találtak szemetet is.

A gyomortartalmi vizsgálat alufóliát, nejlonszatyrot, kenyér szavatossági papírját mutatta ki. Az eredmények alapján a vaddisznók városi környezetben olyan táplálékot fogyasztanak, amelyek korlátlanul rendelkezésre állnak, másrészt nem állnak vadgazdálkodási hatáskör alá.

A sertevad tapasztalati úton rájött arra is, hogy a városban nem fenyegeti veszély, ráadásul számottevő takarás is biztosított az agglomerációban. Ezeknek a búvóhelyeknek a megszüntetése szükségszerű, ha nem szeretnénk a későbbiekben kondákat látni a hátsó veteményesben. Mindehhez összefogott együttműködés szükséges a problémával érintett lakosság és önkormányzat, valamint a belterületi erdőgazdálkodók és a természetvédelmi kezelők között.

Vadgazdálkodási vonatkozásban pedig tudatos vaddisznó-gazdálkodással kezelhető lehetne a helyzet, csakhogy hazánkban semmilyen gazdálkodás nincs folytatva a sertevadat illetően (eltekintve a malacokat vezető koca kíméletétől).

De nem lehet elmenni amellett, hogy lehet az elkövetkező időszakban semmilyen intézkedésre nem lesz szükség. Amit az ember megkésve, kollektív együttműködés hiányában szeretne megtenni a probléma megoldása érdekében, azt a természet egy kézlegyintéssel elintézni. Minden attól függ, hogy az afrikai sertéspestis elterjedése milyen mértékben és mennyire drasztikusan szed vámot a hazai vaddisznóállományban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

Lehet agárral vadászni

Július 29-én megjelent az az agrárminisztériumi rendelet, amely a vadászvizsga-tanfolyam és maga a vadászvizsga, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral és a magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsga szabályozásáról szól. A rendelettel a magyar agárral történő vadászat elől az utolsó akadály is elhárult.

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és állítólagos egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Horog útja - Szoktatás a környezethez, a feladatokhoz

Miközben kutyánk szocializációjával megalapozzuk a kiegyensúlyozott közös életet, elkezdhetjük tanítani neki a különböző feladatokat. A két folyamat párhuzamosan halad fokozatosan előre, egymást erősítve, segítve.

Szelekció a legimpozánsabb agancsokra

Csak néhányan foglalkoznak szarvastenyésztéssel az országban, ezen kevesek egyike a Kaposvár-Toponár székhelyű Deer Trophy Farm, ahol a tenyésztés alapja a sajátteljesítmény-vizsgálat, de emellett a gímszarvasok genetikáját is kutatják. A farm körüli teendőket Bokor Árpád végzi feleségével, akikben 15 éve egy új-zélandi utazás során fogant meg e tevékenység gondolata.

Három az egyben: cuki, társ és ragadozó

A járványveszély miatti bezártságban sok ember talált rá újra a természetre, mely pihenést, szabadságot és testi-lelki feltöltődést nyújt a kirándulók, túrázók számára. A látogatók számának növekedésével arányosan egyre több lett a kutya is az erdőben.

Négymillió kilogramm élelmiszert mentett idén az Élelmiszerbank

Összesen 4 millió kilogramm élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulók között 2022 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.