Back to top

Vodka Csernobilból - megkóstolná?

Egyelőre egyetlen palack létezik belőle: az elkészítésénél használt gabona és víz a Csernobil körüli lezárt zónából származik - ez az első fogyasztói termék, ami a sérült atomerőmű körüli elhagyatott területről kerül ki.

Jim Smith professzor az egyesült királyságbeli Portsmouthi Egyetem kutatója, aki évek óta dolgozik a lezárt övezetben. Egy tudóscsoporttal együtt azt vizsgálják, hogyan regenerálódik a terület a nukleáris katasztrófa után. Az egyik kísérletük volt, hogy rozst termesztettek, melyből aztán megalkották az Atomik nevű vodkát.

A professzor szerint ez az ital pont annyira radioaktív, mint bármely forgalomban lévő társa.

A lepárlás során ugyanis az esetleges szennyeződések a többi melléktermékkel visszamaradnak.

Így hiába volt az alapanyagul szolgáló rozs és chernobili tározóból származó víz enyhén szennyezett, a végterméket tesztelő Southamptoni Egyetem radiológiai laborja sem tudott belőle kimutatni sugárzást.

Az ukrajnai Hidrometeorológiai Intézet munkatársa, Dr. Gennady Laptev szerint a cél az, hogy ne kelljen lemondani erről a területről. A vodka elkészítésével bemutatták, hogy lehetséges olyan terméket létrehozni a sugárfertőzött részen is, amely biztonsággal fogyasztható. Erre tökéletes megoldás a desztillálással készülő termékek előállítása.

Smith azt reméli a különleges származási hellyel rendelkező italtól, hogy az eladásából származó bevételből támogatni tudják a helyi közösségeket, illetve a fennmaradó összeget visszaforgatják a gyártásba. A lezárt zóna körüli települések lakói ugyanis nagy szegénységben élnek, nem jutnak megfelelő élelmiszerekhez, egészségügyi ellátáshoz, de nincs elég munkahely és vállalkozás sem. Smith szerint ugyanis

30 évvel a katasztrófa után nem a sugárzás okozza a legnagyobb problémát a térségnek, hanem a gazdasági fejlesztések hiánya.

És hogy milyen íze van? A londoni Soho negyedben lévő Bar Swift pultosa, Sam Armeye szerint inkább gabona párlatra hasonlít az ital, mint valódi vodkára, sokkal gyümölcsösebb jegyekkel rendelkezik, és érezni rajta a rozs ízét is.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Elmarad a várakozásoktól az online élelmiszervásárlás piacának fejlődése Németországban

Nem váltotta be a szolgáltatók reményeit a friss élelmiszerek internetes értékesítésének piaca Németországban - írták szerdán német hírportálok azzal kapcsolatban, hogy a német posta (Deutsche Post) DHL nevű expressz kézbesítő vállalkozása beszüntette az együttműködést a világ egyik legnagyobb online áruháza, az Amazon élelmiszereket árusító részlegével (Amazon Fresh).

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?