Back to top

Vodka Csernobilból - megkóstolná?

Egyelőre egyetlen palack létezik belőle: az elkészítésénél használt gabona és víz a Csernobil körüli lezárt zónából származik - ez az első fogyasztói termék, ami a sérült atomerőmű körüli elhagyatott területről kerül ki.

Jim Smith professzor az egyesült királyságbeli Portsmouthi Egyetem kutatója, aki évek óta dolgozik a lezárt övezetben. Egy tudóscsoporttal együtt azt vizsgálják, hogyan regenerálódik a terület a nukleáris katasztrófa után. Az egyik kísérletük volt, hogy rozst termesztettek, melyből aztán megalkották az Atomik nevű vodkát.

A professzor szerint ez az ital pont annyira radioaktív, mint bármely forgalomban lévő társa.

A lepárlás során ugyanis az esetleges szennyeződések a többi melléktermékkel visszamaradnak.

Így hiába volt az alapanyagul szolgáló rozs és chernobili tározóból származó víz enyhén szennyezett, a végterméket tesztelő Southamptoni Egyetem radiológiai laborja sem tudott belőle kimutatni sugárzást.

Az ukrajnai Hidrometeorológiai Intézet munkatársa, Dr. Gennady Laptev szerint a cél az, hogy ne kelljen lemondani erről a területről. A vodka elkészítésével bemutatták, hogy lehetséges olyan terméket létrehozni a sugárfertőzött részen is, amely biztonsággal fogyasztható. Erre tökéletes megoldás a desztillálással készülő termékek előállítása.

Smith azt reméli a különleges származási hellyel rendelkező italtól, hogy az eladásából származó bevételből támogatni tudják a helyi közösségeket, illetve a fennmaradó összeget visszaforgatják a gyártásba. A lezárt zóna körüli települések lakói ugyanis nagy szegénységben élnek, nem jutnak megfelelő élelmiszerekhez, egészségügyi ellátáshoz, de nincs elég munkahely és vállalkozás sem. Smith szerint ugyanis

30 évvel a katasztrófa után nem a sugárzás okozza a legnagyobb problémát a térségnek, hanem a gazdasági fejlesztések hiánya.

És hogy milyen íze van? A londoni Soho negyedben lévő Bar Swift pultosa, Sam Armeye szerint inkább gabona párlatra hasonlít az ital, mint valódi vodkára, sokkal gyümölcsösebb jegyekkel rendelkezik, és érezni rajta a rozs ízét is.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében

Október 16-a az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek idei mottója: „Tetteink alakítják a jövőt – egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért.” Ennek alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös eseményt tartott Budapesten.

Ha oroszokkal üzletelne, most megteheti

Február 10–14. között rendezik Oroszország legnagyobb élelmiszeripari kiállítását, akit érdekel az orosz piac, annak érdemes ott lennie. Az Agrármarketing Centrum segít a szervezésben, 2020-ban is megépíti a nemzeti standot, amelyen öt-hat kiállítónak tud helyet biztosítani.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Nő a világ növényi olajtermelése

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 6 millió tonnával nőtt a világ növényi olajtermelése. 2013-ban 160 millió tonna növényi olajat állítottak elő világszerte, 2018-ban pedig már 190 millió tonna volt a termelés, és az idén tovább növekszik majd a növényi olaj előállítása.