Back to top

Vodka Csernobilból - megkóstolná?

Egyelőre egyetlen palack létezik belőle: az elkészítésénél használt gabona és víz a Csernobil körüli lezárt zónából származik - ez az első fogyasztói termék, ami a sérült atomerőmű körüli elhagyatott területről kerül ki.

Jim Smith professzor az egyesült királyságbeli Portsmouthi Egyetem kutatója, aki évek óta dolgozik a lezárt övezetben. Egy tudóscsoporttal együtt azt vizsgálják, hogyan regenerálódik a terület a nukleáris katasztrófa után. Az egyik kísérletük volt, hogy rozst termesztettek, melyből aztán megalkották az Atomik nevű vodkát.

A professzor szerint ez az ital pont annyira radioaktív, mint bármely forgalomban lévő társa.

A lepárlás során ugyanis az esetleges szennyeződések a többi melléktermékkel visszamaradnak.

Így hiába volt az alapanyagul szolgáló rozs és chernobili tározóból származó víz enyhén szennyezett, a végterméket tesztelő Southamptoni Egyetem radiológiai laborja sem tudott belőle kimutatni sugárzást.

Az ukrajnai Hidrometeorológiai Intézet munkatársa, Dr. Gennady Laptev szerint a cél az, hogy ne kelljen lemondani erről a területről. A vodka elkészítésével bemutatták, hogy lehetséges olyan terméket létrehozni a sugárfertőzött részen is, amely biztonsággal fogyasztható. Erre tökéletes megoldás a desztillálással készülő termékek előállítása.

Smith azt reméli a különleges származási hellyel rendelkező italtól, hogy az eladásából származó bevételből támogatni tudják a helyi közösségeket, illetve a fennmaradó összeget visszaforgatják a gyártásba. A lezárt zóna körüli települések lakói ugyanis nagy szegénységben élnek, nem jutnak megfelelő élelmiszerekhez, egészségügyi ellátáshoz, de nincs elég munkahely és vállalkozás sem. Smith szerint ugyanis

30 évvel a katasztrófa után nem a sugárzás okozza a legnagyobb problémát a térségnek, hanem a gazdasági fejlesztések hiánya.

És hogy milyen íze van? A londoni Soho negyedben lévő Bar Swift pultosa, Sam Armeye szerint inkább gabona párlatra hasonlít az ital, mint valódi vodkára, sokkal gyümölcsösebb jegyekkel rendelkezik, és érezni rajta a rozs ízét is.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Elérhető közelségben a söripari fordulat

A nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is elérhetnék a 20 százalékos piaci részesedést.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Július 1-től Nébo, a chatbot segíti a Nébih ügyfélszolgálati munkáját

2020. július 1-ével elstartolt a Nébih chat alkalmazása: Nébo, a chatbot. Nébo a hét minden napján, napi 24 órában válaszol a hivatalt a Facebook Messenger felületen felkereső ügyfelek kérdéseire, fogadja az élelmiszerlánc-biztonsági bejelentéseket.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.