Back to top

Vissza a paradicsomba

Milyen is az ideális ipari paradicsom? Legyen kicsi a lombja – de óvja a bogyókat a napégéstől -, nagy a termése, betegségellenálló, hosszan tövön tartható, jól időzíthető, magas likopin tartalmú, és persze rendelkezzen megfelelő savtartalommal, hogy a botulizmust okozó baktériumok elpusztuljanak.

Mindez csak képzeletbeli kívánságlista, melyet néhány szakemberrel tréfából állítottunk össze Csabacsűd-Pálteleken, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett bemutatón.

Fotó: viniczai

Az uniós csatlakozás előtt virágzó ipari paradicsom termesztésünk – többek között a feldolgozók leépülése miatt – virágzott, majd a kapott 130 ezer tonnás kvótát már nem tudtuk kitölteni. Az EU 2010-ben kivezette a kvótát, s mintha megindult volna valami mozgolódás, s ma 1700 hektáron termesztjük az ízletes zöldséget.

Míg korábban hektáronként 300-350 tonnás termést takarítottunk be, ma az átlag ennek éppen kétszerese, de egy-egy jó gazdaság akár ezer tonnát is elkönyvelhet.

Jó eredménynek számít, s hiába az 1,8-2 millió forint a ráfordítás, 70 tonna körüli termés értéke a fedezeti költség. Míg régen elsősorban helybevetéssel éltek a gazdák, ma a területek 70-75 százalékát palántázzák. Ez utóbbinak korlátot csak a kézimunkaerő – hiába a palántázógép, azt adagolni kell – hiánya szab.

Fotó: viniczai

„Nagy szakértelmet igénylő kultúra”- hangzott el a rendezvényen, hogy az ipari paradicsom a szántóföldi zöldségtermesztés nehézipara. Intenzív növény, amit öntözési lehetőség nélkül nem szabad elkezdeni.

A tápanyag utánpótlásban a legfontosabb kérdés nem a mit, hanem a mikor.

A növény fenofázisaihoz kell igazítani a táplálást, s ha „túltöltjük” a paradicsomot, agresszív gyökérnövekedést kapunk. A régebbi irodalmi adatokkal ellentétben ma már csak kétharmadát adják ki a makroelemeknek. Figyelni kell a stresszhelyzetre, mivel a bogyó könnyen „felfúvódik”.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.