0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

SMARTFARM: új dimenziókat nyit a talajtérképezés

A SMARTFARM talajmenedzsmenttel foglalkozó napja számos hasznos, naprakész előadást kínált: a többi közt szó esett arról, milyen eredményeket hozhat, ha a távérzékelési, illetve talajszkennelési technológiák alkalmazása mellett döntünk.

Hunyadi Gergely, az Envirosense Hungary Kft. vezető kutatómérnöke a SMARTFARM második napján tartott előadása elején elmondta: cégük fő profilja

a légi távérzékelés, amelyet merevszárnyú repülőgépekre szerelt szenzorokkal végeznek nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. Az ehhez szükséges kutatás-fejlesztésben a Debreceni Egyetem ad hátteret számukra, s jelenleg körülbelül 25 fős szakembergárdával dolgoznak.

E technológia lényegét magyarázva a szakember bemutatott egy vetéstérképet, amely a Bábolna melletti területekről készült. „Ebben az esetben – műholdas adatok feldolgozásával – a négy fő növényre koncentráltunk, ugyanakkor akár 12 faj esetében is meg tudjuk határozni, hogy azok mely, illetve mekkora területeken találhatók” – részletezte. Szavai szerint e módszerrel a vetőmagokat, illetve növényvédőszereket forgalmazó cégek könnyen megtalálhatják azokat a gazdákat, akiknek érdemes ajánlatot tenniük, valamint a mezőgazdasági biztosítók is ezen adatoknak megfelelően tudnak kalkulálni.

Hunyadi Gergely a többi közt beszélt az NDVI-térképekről is, amik egyfajta származtatott adatok, a zöld növényi biomassza egy indikátorai. „Az idősoros műholdas adatokból nyomon tudjuk követni a változásokat” – mondta a vezető kutató, aki ezt követően különböző káreseményeket, például vad- és belvízkárokat ábrázoló térképeket mutatott be. A szakember kitért továbbá a légi lézerszkennelés technológiájára is, amellyel a különböző mikrodomborzati viszonyok válnak szemléltethetővé, ez pedig rendkívül hasznos lehet például az öntözés megtervezésekor.

A precíziós talajmintavétel alapjául szolgáló talajszkennelésről a HL-LAB Talajvizsgáló Laboratórium képviseletében Hajdu Sándor beszélt az előadás második felében. Szavai szerint a szárazföldön, vízen és levegőben is végezhető szkennelés számos előnnyel jár:

optimalizálhatóvá válik a talajművelés, eltérő foltonként kiválaszthatók lesznek a megfelelő eszközök és munkamélységek, csökkenthető a felhasznált üzemanyag, finomítható az öntözővíz-felhasználás, s a többi közt javíthatóvá, fenntarthatóvá válhat a talaj.

A szakember részletesen bemutatta, milyen eszközökből épül fel, illetve hogyan működik az általuk használt rendszer, végül hozzátette: egyes kérdések megválaszolásának lehetőségét a térstatisztika adhatja meg, így jelenleg nagy hangsúlyt fektetnek az erre irányuló kutatásokra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu