Back to top

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Fotó: AM/Fekete István
Nagy István emlékeztetett: érzékelve a paprikatermesztés nehézségeit, tavasszal Kalocsán egyeztettek a termelőkkel, hogy feltárják a lehetőségeket, amelyek révén a fűszerpaprika újra betöltheti a méltán kivívott helyét és szerepét a világban.

Bálint József Kalocsa polgármestere a megnyitón úgy fogalmazott, hogy

a paprikatermelők nap mint nap megküzdenek az eredményekért, ezért nagyon bízik benne, hogy a magyar kormány segítségével újra fellendülhet az ágazat.

Nagy István hangsúlyozta, Kalocsa fogalom, hiszen kevés olyan város van, ahol két hungarikum is található, és ezek is igazolják, hogy mekkora értékek vannak a településen.

A miniszter szerint a kalocsai népművészet, az írás, hímzés és pingálás, valamint a helyi fűszerpaprika-őrlemény olyan nemes örökség, amelyre lehet építeni.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: Bolvári Andrásné pingáló a közelmúltban Népművészet Mestere címet kapott. Ez is azt mutatja, hogy a kalocsai népművészetet mint hungarikumot nemcsak őrzik a térségben, de a legmagasabb szinten művelik is.

A kétnapos harmincadik Kalocsai Paprikafesztiválon megrendezik a XXIII. kalocsai paprikás ételek főzőversenyét és a VI. szürke marha pörköltfőző versenyt.

A fesztiválon zenei programokat három színpadon kínálnak, több helyszínen tartanak iparművészeti és folklórbemutatókat. Az idén a korábbinál nagyobb teret kap a város szerbiai testvértelepülése, Kúla.

Forrás: 
AM/MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együttműködési megállapodást írt alá Magyarország és Ciprus

Nagy István agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter együttműködési megállapodást írt alá szerdán délután az Agrárminisztériumban. A megállapodás fontos alapot szolgálhat a két ország közti kölcsönös mezőgazdasági és környezetvédelemi kölcsönös együttműködéséhez.

1885 óta őrzi múltját és hagyományait a szakiskola

Az ország egyik legrégebbi erdészképző intézménye idén kezdte meg 134. tanévét. A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jogelődje, a m. kir. Erdőőri Szakiskola 1885-ben nyitotta meg kapuit a Temesvár melletti Vadászerdőn. Trianon az iskola életét is megváltoztatta.

Megjósolni sem lehet, hol áll meg a sertéshús ára

A Magyar Húsiparosok Szövetsége közleménye szerint az év első kilenc hónapjában 10-12 százalékkal drágult a sertéshús. A prognózis alapján az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hatása miatt hazánkban, de Európa-szerte is további áremelkedéssel kell számolni.

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint, nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében

Október 16-a az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek idei mottója: „Tetteink alakítják a jövőt – egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért.” Ennek alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös eseményt tartott Budapesten.

Közadakozásból épült újjá a Kékbegy-tanösvény pallósora Farmoson

Az országban egyedülálló, közösségi összefogással épült újjá a Farmosi Madárvárta területén található Kékbegy-tanösvényhez tartozó 200 méter hosszú pallóhíd, amely februárban egy nádas tűz során vált a lángok martalékává – mondta el Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Farmoson a Nagy-nádasba vezető pallósor és a tanösvény táblák avatásán.

Ha oroszokkal üzletelne, most megteheti

Február 10–14. között rendezik Oroszország legnagyobb élelmiszeripari kiállítását, akit érdekel az orosz piac, annak érdemes ott lennie. Az Agrármarketing Centrum segít a szervezésben, 2020-ban is megépíti a nemzeti standot, amelyen öt-hat kiállítónak tud helyet biztosítani.