Back to top

Nem kérték, de kaptak 290 millió forintos támogatást

1.2 milliárd forintos technológiai fejlesztést és kapacitás-bővítést valósított meg a Gallus-csoporthoz tartozó Taravis Kft. a sárvári baromfi vágóhíd, feldolgozó üzem és hűtőházában. A beruházáshoz a kormány 290 millió forintos támogatást nyújtott a Nagyvállalati Beruházási Támogatás pályázati keretből.

Feldolgozás előtt a szárnyasok a sárvári Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. vágóhídon.
Feldolgozás előtt a szárnyasok a sárvári Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. vágóhídon.
Fotó: BNE
A hazai családi vállalkozásként működő vállalat ügyvezető igazgatója, Szabó István elmondta, cégük unikális a hazai baromfiiparban: a szántóföldtől az asztalig az egész folyamatot kézben tartják.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István a Gallus-csoport ügyvezető igazgatója a Nagyvállalati Beruházási Támogatás dokumentummal.
Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István a Gallus-csoport ügyvezető igazgatója a Nagyvállalati Beruházási Támogatás dokumentummal.
Fotó: BNE
A brojlercsirke keltetésben, feldolgozásban az élen járnak Magyarországon. Termékeik 50-60 százalékát exportálják, főként a környező országokba. Hazánkban a Penny Market-nek és a Lidl-nek a fő beszállítója. A Gallus cégcsoport a Dunántúl 6 megyéjében 34 telephelyen dolgozik, 1000- 1100 embert foglalkoztat. A Gallus-csoport ügyvezető igazgatója hangsúlyozta

jelenleg Ausztriába, Németországba és Svájcba csak lédig terméket tudnak exportálni, ám új céljuk, hogy Nyugat-Európa boltjaiba is csomagolt, konyhakész árut szállítsanak.
A most megvalósult fejlesztés jelentős minőségi előrelépést jelenthet e cél elérésében. Szabó István hozzátette, a Nagyvállalati Beruházási Támogatás pályázatra egyébként nem ők figyeltek fel, hanem a gazdasági tárcától keresték meg őket.
A Varga Mihály pénzügyminiszter a sárvári baromfi vágóhíd fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, ez a beruházás a magyar kormány nélkül is megvalósult volna, de vélhetően hosszabb idő alatt, vagy más konstrukcióban. Ha viszont a támogatásukkal időt tud egy cég nyerni, azzal piaci pozíciót is nyerhet. Ami kulcs fontosságú. A pénzügyminiszter hozzátette,

a Nagyvállalati Beruházási Támogatás célja, hogy lendületet adjanak olyan fejleszteni akaró cégeknek, amelyek a szigorú uniós elvárásoknak ugyan megfelelnek, mégis méretüknél fogva elesnek a közösségi forrásoktól.

Vágóhíd bejáráson: Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István Gallus-csoport ügyvezető igazgató, Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Vágóhíd bejáráson Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István Gallus-csoport ügyvezető igazgató, Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Fotó: BNE
A 2015-ben indított program – amelyben a pályázóknak kell a fejlesztés legalább 50%-át biztosítani saját forrásból vagy hitelből – eddig 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a magyar vállalkozásoknak. Ennek eredményeként mintegy 200 milliárd forintnyi beruházás valósul meg és 2400 új munkahely jön létre Magyarországon.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az üzembejárás után elmondta, hogy céljuk a hazai tulajdonú agrár-vállalkozások és az agrár-középosztály erősítése, valamint a hazai élelmiszeripar talpra állásának segítése. A 200 milliárd forintos vidékfejlesztési programból az élelmiszer-feldolgozás támogatására fordított összeg meghaladja a 150 milliárd forintot. Ebből 35 milliárddal támogatták a húskészítmények előállítását szolgáló fejlesztéseket. Így a húsiparban 70 milliárdnyi beruházás jöhetett létre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

Rágcsálóirtó mérgezi a hazai ragadozómadarakat

A nem megfelelően kihelyezett rágcsálóirtók sok ragadozómadár életét veszélyeztetik hazánkban – derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

343 milliárd forint támogatást fizettek ki 2019 első félévében

A NAIK AKI közzétette az agár- és vidékfejlesztési támogatások 2019. első félévi összegzését. Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84 -16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között.