Back to top

Nem kérték, de kaptak 290 millió forintos támogatást

1.2 milliárd forintos technológiai fejlesztést és kapacitás-bővítést valósított meg a Gallus-csoporthoz tartozó Taravis Kft. a sárvári baromfi vágóhíd, feldolgozó üzem és hűtőházában. A beruházáshoz a kormány 290 millió forintos támogatást nyújtott a Nagyvállalati Beruházási Támogatás pályázati keretből.

Feldolgozás előtt a szárnyasok a sárvári Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. vágóhídon.
Feldolgozás előtt a szárnyasok a sárvári Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. vágóhídon.
Fotó: BNE
A hazai családi vállalkozásként működő vállalat ügyvezető igazgatója, Szabó István elmondta, cégük unikális a hazai baromfiiparban: a szántóföldtől az asztalig az egész folyamatot kézben tartják.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István a Gallus-csoport ügyvezető igazgatója a Nagyvállalati Beruházási Támogatás dokumentummal.
Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István a Gallus-csoport ügyvezető igazgatója a Nagyvállalati Beruházási Támogatás dokumentummal.
Fotó: BNE
A brojlercsirke keltetésben, feldolgozásban az élen járnak Magyarországon. Termékeik 50-60 százalékát exportálják, főként a környező országokba. Hazánkban a Penny Market-nek és a Lidl-nek a fő beszállítója. A Gallus cégcsoport a Dunántúl 6 megyéjében 34 telephelyen dolgozik, 1000- 1100 embert foglalkoztat. A Gallus-csoport ügyvezető igazgatója hangsúlyozta

jelenleg Ausztriába, Németországba és Svájcba csak lédig terméket tudnak exportálni, ám új céljuk, hogy Nyugat-Európa boltjaiba is csomagolt, konyhakész árut szállítsanak.
A most megvalósult fejlesztés jelentős minőségi előrelépést jelenthet e cél elérésében. Szabó István hozzátette, a Nagyvállalati Beruházási Támogatás pályázatra egyébként nem ők figyeltek fel, hanem a gazdasági tárcától keresték meg őket.
A Varga Mihály pénzügyminiszter a sárvári baromfi vágóhíd fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, ez a beruházás a magyar kormány nélkül is megvalósult volna, de vélhetően hosszabb idő alatt, vagy más konstrukcióban. Ha viszont a támogatásukkal időt tud egy cég nyerni, azzal piaci pozíciót is nyerhet. Ami kulcs fontosságú. A pénzügyminiszter hozzátette,

a Nagyvállalati Beruházási Támogatás célja, hogy lendületet adjanak olyan fejleszteni akaró cégeknek, amelyek a szigorú uniós elvárásoknak ugyan megfelelnek, mégis méretüknél fogva elesnek a közösségi forrásoktól.

Vágóhíd bejáráson: Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István Gallus-csoport ügyvezető igazgató, Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Vágóhíd bejáráson Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István Gallus-csoport ügyvezető igazgató, Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Fotó: BNE
A 2015-ben indított program – amelyben a pályázóknak kell a fejlesztés legalább 50%-át biztosítani saját forrásból vagy hitelből – eddig 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a magyar vállalkozásoknak. Ennek eredményeként mintegy 200 milliárd forintnyi beruházás valósul meg és 2400 új munkahely jön létre Magyarországon.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az üzembejárás után elmondta, hogy céljuk a hazai tulajdonú agrár-vállalkozások és az agrár-középosztály erősítése, valamint a hazai élelmiszeripar talpra állásának segítése. A 200 milliárd forintos vidékfejlesztési programból az élelmiszer-feldolgozás támogatására fordított összeg meghaladja a 150 milliárd forintot. Ebből 35 milliárddal támogatták a húskészítmények előállítását szolgáló fejlesztéseket. Így a húsiparban 70 milliárdnyi beruházás jöhetett létre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

„Élnünk kell a lehetőséggel” – megnyílt az AGROmashEXPO

Megkezdődött az agrárkiállítási szezon a 38. AGROmashEXPO és a hozzá kapcsolódó AgrárgépShow első napjával szerdán. A Hungexpón megtartott ünnepélyes megnyitóeseményen Nagy István kijelentette: a mezőgazdaság jó eredményeinek része az évek óta folyamatosan növekvő mezőgép-beruházás is.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Újabb források segíthetik az állattartó telepek korszerűsítését

Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a hivatalos Facebook oldalán megjelent videóbejegyzésben.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Folytatódik a vidék megerősítése - Vidékfejlesztés és az agrárium

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában – mondta Nagy István agrárminiszter nemrégiben a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mentőöv a kisgazdaságoknak

Átalakulóban az erdélyi mezőgazdasági struktúra. Az uniós támogatások leginkább a közepes és a nagy – nyereségcélú – farmok fejlesztését szorgalmazzák, emiatt lassan eltűnnek a családi megélhetést biztosító, kisebb háztáji gazdaságok. Ez – az általános kiöregedés mellett – elkerülhetetlenül hozzájárul a hagyományos erdélyi falvak elnéptelenedéséhez.

PwC: a vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábbak

A vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábban látják a globális növekedési kilátásokat a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.

ASP - Bulgáriában 200 000 sertést öltek le

Az elmúlt hónapokban az afrikai sertéspestis vírus terjedése miatt a bolgár sertésállomány 15 %-át kellett felszámolni. A sertéshús ára több, mint 60%-kal emelkedett.

Az olasz maffiánál kötöttek ki az EU-s agrártámogatások

Eurómilliókat markolt fel uniós agrártámogatásokból az olasz maffia két klánja. A helyi rendőrség a múlt héten 94 embert vett őrizetbe.