Back to top

Nem kérték, de kaptak 290 millió forintos támogatást

1.2 milliárd forintos technológiai fejlesztést és kapacitás-bővítést valósított meg a Gallus-csoporthoz tartozó Taravis Kft. a sárvári baromfi vágóhíd, feldolgozó üzem és hűtőházában. A beruházáshoz a kormány 290 millió forintos támogatást nyújtott a Nagyvállalati Beruházási Támogatás pályázati keretből.

Feldolgozás előtt a szárnyasok a sárvári Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. vágóhídon.
Feldolgozás előtt a szárnyasok a sárvári Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. vágóhídon.
Fotó: BNE
A hazai családi vállalkozásként működő vállalat ügyvezető igazgatója, Szabó István elmondta, cégük unikális a hazai baromfiiparban: a szántóföldtől az asztalig az egész folyamatot kézben tartják.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István a Gallus-csoport ügyvezető igazgatója a Nagyvállalati Beruházási Támogatás dokumentummal.
Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István a Gallus-csoport ügyvezető igazgatója a Nagyvállalati Beruházási Támogatás dokumentummal.
Fotó: BNE
A brojlercsirke keltetésben, feldolgozásban az élen járnak Magyarországon. Termékeik 50-60 százalékát exportálják, főként a környező országokba. Hazánkban a Penny Market-nek és a Lidl-nek a fő beszállítója. A Gallus cégcsoport a Dunántúl 6 megyéjében 34 telephelyen dolgozik, 1000- 1100 embert foglalkoztat. A Gallus-csoport ügyvezető igazgatója hangsúlyozta

jelenleg Ausztriába, Németországba és Svájcba csak lédig terméket tudnak exportálni, ám új céljuk, hogy Nyugat-Európa boltjaiba is csomagolt, konyhakész árut szállítsanak.
A most megvalósult fejlesztés jelentős minőségi előrelépést jelenthet e cél elérésében. Szabó István hozzátette, a Nagyvállalati Beruházási Támogatás pályázatra egyébként nem ők figyeltek fel, hanem a gazdasági tárcától keresték meg őket.
A Varga Mihály pénzügyminiszter a sárvári baromfi vágóhíd fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, ez a beruházás a magyar kormány nélkül is megvalósult volna, de vélhetően hosszabb idő alatt, vagy más konstrukcióban. Ha viszont a támogatásukkal időt tud egy cég nyerni, azzal piaci pozíciót is nyerhet. Ami kulcs fontosságú. A pénzügyminiszter hozzátette,

a Nagyvállalati Beruházási Támogatás célja, hogy lendületet adjanak olyan fejleszteni akaró cégeknek, amelyek a szigorú uniós elvárásoknak ugyan megfelelnek, mégis méretüknél fogva elesnek a közösségi forrásoktól.

Vágóhíd bejáráson: Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István Gallus-csoport ügyvezető igazgató, Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Vágóhíd bejáráson Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó István Gallus-csoport ügyvezető igazgató, Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Fotó: BNE
A 2015-ben indított program – amelyben a pályázóknak kell a fejlesztés legalább 50%-át biztosítani saját forrásból vagy hitelből – eddig 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a magyar vállalkozásoknak. Ennek eredményeként mintegy 200 milliárd forintnyi beruházás valósul meg és 2400 új munkahely jön létre Magyarországon.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az üzembejárás után elmondta, hogy céljuk a hazai tulajdonú agrár-vállalkozások és az agrár-középosztály erősítése, valamint a hazai élelmiszeripar talpra állásának segítése. A 200 milliárd forintos vidékfejlesztési programból az élelmiszer-feldolgozás támogatására fordított összeg meghaladja a 150 milliárd forintot. Ebből 35 milliárddal támogatták a húskészítmények előállítását szolgáló fejlesztéseket. Így a húsiparban 70 milliárdnyi beruházás jöhetett létre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

343 milliárd forint támogatást fizettek ki 2019 első félévében

A NAIK AKI közzétette az agár- és vidékfejlesztési támogatások 2019. első félévi összegzését. Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84 -16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között.

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.

Minél nagyobb, annál jobb - hatalmas sertések Kínában

Kínában óriási méretű sertéseket nemesítenek az afrikai sertéspestis okozta, a várhatóan 2020-ban is folytatódó húshiány leküzdésére. A nemesítők a „minél nagyobb, annál jobb” elvet követik.

Díszrécék portáinkon

A díszrécéket már az egyiptomiak is tartottak, hiszen szépségük, kedves, mozgékony lényük a régi időben is lenyűgözte az állatszerető embereket. Ma is így van ez, bár sokan nem mernek vállalkozni ezen víziszárnyasok tartására, mivel azt gondolják, hatalmas területre van szükség, s takarmányozásuk is bonyolult.

A tojástermelés kihívásai

Tévhitek helyett a tudatos, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő tojásvásárlásra ösztönöz a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) – hangzott el az október 11-én megtartott Tojás Világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Kosorrú nyulak a történelem forgatagában

Az elmúlt évtized egyik leggyakrabban kiállított nyúlfajtája az óriás kosorrú nyúl, melynek, úgy tűnik, tenyésztőtábora állandó. Amellett, hogy rendkívül kedves, bájos e különös fizimiskájú fajta, háztáji gazdaságokban olcsón előállítható, ízletes húsával is meghálálhatja a gondoskodást. A világ számos országában tenyésztik – mára globalizált fajtának tekinthető.

Graffitik a Lila-hegyi-kilátóban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi-kilátót. Akkor még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy az építmény még szebb külsőt kaphasson, és a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.

Súlyos termelői veszteségek az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdálkodóknak és agrárvállalkozásoknak egyre nagyobb exportveszteséggel kell szembenézniük, mivel folytatódik Donald Trump elnök, Kínával „vívott” kereskedelmi háborúja – figyelmeztet a Boston Consulting Group (BCG) egy friss elemzésében, amelyről a Bloomberg hírügynökség számolt be.