Back to top

Csírának már öreg, kifejlett növénynek még fiatal, mi az?

A válasz: mikrozöld. Így nevezik azokat a zsenge kis növénykéket, amelyeket a fotókon is látható fejlettségi állapotban fogyasztunk, és – ez talán már senkit sem lep meg – roppant egészségesek. Az OMÉK-on Bakonyi Orsi jóvoltából ismerkedhettünk meg velük.

Fotó: Tömpe Anna
A kiállítás kistermelői piac részlegében hívta fel magára a figyelmet trendi dizájnjával a Salátázó feliratú mikrozöldes stand, nem is csoda, hogy mindig voltak érdeklődők.

Bakonyi Orsitól, a salatazo.hu ötletgazdájától megtudtuk, hogy a mikrozöldek nevelése kockázatmentesebb, mint a fogyasztásra szánt csíráké, mert nem kell a penészesedés veszélyével számolni, az általuk forgalmazott készletek beszerezése után pedig gyakorlatilag tényleg nulla kertészeti tapasztalat szükséges a sikerélményhez,

mindössze egy ablakpárkányra van hozzá szükség.

Ráadásul sokat várni sem kell a látványos eredményre, maximum két hét múlva már vághatjuk is a fiatal növényi hajtásokat. Emiatt gyerekeknek is bátran ajánlják ezt a „belépő szintű” kertészkedést.

Mint elmondta, korábban külön forgalmazták a magokat és a mikrozöldek felneveléséhez szükséges egyéb kellékeket, de rájöttek, hogy ha már valamit utólag kell beszerezni, akkor nagy eséllyel állítja parkolópályára a vevő a projektet, mígnem végleg ott felejtődnek valahol az értékes salátamagok, elvetetlenül. Ezért

újabban szettekben gondolkoznak, egy-egy csomag mindent tartalmaz, ami csak kell:

a magokon kívül vízálló tálcát, kókuszrost termesztőközeget, egy 100 milliliteres vízpermetezőt, valamint lépésről-lépésre útmutatót receptekkel.

Fotó: Tömpe Anna
Kizárólag biotermesztésből származó magokat használnak, és mivel egyelőre

nem találtak Magyarországon olyan termesztőt, aki a kívánt minőségben tudná ezt szállítani,

külföldről vásárolják az alapanyagot. A családi vállalkozás az ötletes összeállítást és a kiszerelést végzi, ez – egyelőre legalábbis – még nem ad annyi bevételt, hogy a négygyermekes család megéljen belőle, de jó úton haladnak, mondta Orsi.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.

Fél évszázad a kisállattenyésztésben

Az idei esztendő többszörös jubileumot jelent a nemzetközileg is elismert Tóth Sándor gyémántkoszorús mestertenyésztő életében. Idén ünnepli 80. születésnapját, 50 éve lépett be a Magyar Galamb- és Kisállat­tenyésztők Szövetségébe, s azóta többször tagja volt a szervezet vezetőségének.

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.