Back to top

Csírának már öreg, kifejlett növénynek még fiatal, mi az?

A válasz: mikrozöld. Így nevezik azokat a zsenge kis növénykéket, amelyeket a fotókon is látható fejlettségi állapotban fogyasztunk, és – ez talán már senkit sem lep meg – roppant egészségesek. Az OMÉK-on Bakonyi Orsi jóvoltából ismerkedhettünk meg velük.

Fotó: Tömpe Anna
A kiállítás kistermelői piac részlegében hívta fel magára a figyelmet trendi dizájnjával a Salátázó feliratú mikrozöldes stand, nem is csoda, hogy mindig voltak érdeklődők.

Bakonyi Orsitól, a salatazo.hu ötletgazdájától megtudtuk, hogy a mikrozöldek nevelése kockázatmentesebb, mint a fogyasztásra szánt csíráké, mert nem kell a penészesedés veszélyével számolni, az általuk forgalmazott készletek beszerezése után pedig gyakorlatilag tényleg nulla kertészeti tapasztalat szükséges a sikerélményhez,

mindössze egy ablakpárkányra van hozzá szükség.

Ráadásul sokat várni sem kell a látványos eredményre, maximum két hét múlva már vághatjuk is a fiatal növényi hajtásokat. Emiatt gyerekeknek is bátran ajánlják ezt a „belépő szintű” kertészkedést.

Mint elmondta, korábban külön forgalmazták a magokat és a mikrozöldek felneveléséhez szükséges egyéb kellékeket, de rájöttek, hogy ha már valamit utólag kell beszerezni, akkor nagy eséllyel állítja parkolópályára a vevő a projektet, mígnem végleg ott felejtődnek valahol az értékes salátamagok, elvetetlenül. Ezért

újabban szettekben gondolkoznak, egy-egy csomag mindent tartalmaz, ami csak kell:

a magokon kívül vízálló tálcát, kókuszrost termesztőközeget, egy 100 milliliteres vízpermetezőt, valamint lépésről-lépésre útmutatót receptekkel.

Fotó: Tömpe Anna
Kizárólag biotermesztésből származó magokat használnak, és mivel egyelőre

nem találtak Magyarországon olyan termesztőt, aki a kívánt minőségben tudná ezt szállítani,

külföldről vásárolják az alapanyagot. A családi vállalkozás az ötletes összeállítást és a kiszerelést végzi, ez – egyelőre legalábbis – még nem ad annyi bevételt, hogy a négygyermekes család megéljen belőle, de jó úton haladnak, mondta Orsi.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.