Back to top

Csírának már öreg, kifejlett növénynek még fiatal, mi az?

A válasz: mikrozöld. Így nevezik azokat a zsenge kis növénykéket, amelyeket a fotókon is látható fejlettségi állapotban fogyasztunk, és – ez talán már senkit sem lep meg – roppant egészségesek. Az OMÉK-on Bakonyi Orsi jóvoltából ismerkedhettünk meg velük.

Fotó: Tömpe Anna
A kiállítás kistermelői piac részlegében hívta fel magára a figyelmet trendi dizájnjával a Salátázó feliratú mikrozöldes stand, nem is csoda, hogy mindig voltak érdeklődők.

Bakonyi Orsitól, a salatazo.hu ötletgazdájától megtudtuk, hogy a mikrozöldek nevelése kockázatmentesebb, mint a fogyasztásra szánt csíráké, mert nem kell a penészesedés veszélyével számolni, az általuk forgalmazott készletek beszerezése után pedig gyakorlatilag tényleg nulla kertészeti tapasztalat szükséges a sikerélményhez,

mindössze egy ablakpárkányra van hozzá szükség.

Ráadásul sokat várni sem kell a látványos eredményre, maximum két hét múlva már vághatjuk is a fiatal növényi hajtásokat. Emiatt gyerekeknek is bátran ajánlják ezt a „belépő szintű” kertészkedést.

Mint elmondta, korábban külön forgalmazták a magokat és a mikrozöldek felneveléséhez szükséges egyéb kellékeket, de rájöttek, hogy ha már valamit utólag kell beszerezni, akkor nagy eséllyel állítja parkolópályára a vevő a projektet, mígnem végleg ott felejtődnek valahol az értékes salátamagok, elvetetlenül. Ezért

újabban szettekben gondolkoznak, egy-egy csomag mindent tartalmaz, ami csak kell:

a magokon kívül vízálló tálcát, kókuszrost termesztőközeget, egy 100 milliliteres vízpermetezőt, valamint lépésről-lépésre útmutatót receptekkel.

Fotó: Tömpe Anna
Kizárólag biotermesztésből származó magokat használnak, és mivel egyelőre

nem találtak Magyarországon olyan termesztőt, aki a kívánt minőségben tudná ezt szállítani,

külföldről vásárolják az alapanyagot. A családi vállalkozás az ötletes összeállítást és a kiszerelést végzi, ez – egyelőre legalábbis – még nem ad annyi bevételt, hogy a négygyermekes család megéljen belőle, de jó úton haladnak, mondta Orsi.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Generációról generációra száll a lovak szeretete

Kicsik és nagyok egyforma lelkesedéssel sürögtek-forogtak a lovak körül a Csilló Lovasiskolában tett látogatásomkor. Többségük szüleik példáját követve csöppent a lovaséletbe, s adja majd tovább nagy valószínűség szerint a lovak szeretetét jó néhány évvel később a saját gyermekeinek is.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

A szőlő és a bor szerelme

Sok borászatot jellemeznek családi üzemként, ahol a família több tagja is dolgozik a szőlőművelésben, borkészítésben, értékesítésben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet pedig mintapéldája ennek, hiszen Gál Csaba, felesége, Dignisz Éva és két gyermekük együtt dolgoznak, és végeznek minden munkafolyamatot Szigetcsépen, a családi pincészetben.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Égi mentők

Erdőn-mezőn túrázó, hegyen-völgyön barangoló embert egy pillanat alatt érhet baleset. Ha nagy a baj, az égiek segítségét kérjük. És a gondviselés „kétkezi” képviselői le is szállnak hozzánk a magasból. Sárga helikopterrel érkeznek, és légimentőknek hívják őket.