0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csírának már öreg, kifejlett növénynek még fiatal, mi az?

A válasz: mikrozöld. Így nevezik azokat a zsenge kis növénykéket, amelyeket a fotókon is látható fejlettségi állapotban fogyasztunk, és – ez talán már senkit sem lep meg – roppant egészségesek. Az OMÉK-on Bakonyi Orsi jóvoltából ismerkedhettünk meg velük.

A kiállítás kistermelői piac részlegében hívta fel magára a figyelmet trendi dizájnjával a Salátázó feliratú mikrozöldes stand, nem is csoda, hogy mindig voltak érdeklődők.

Bakonyi Orsitól, a salatazo.hu ötletgazdájától megtudtuk, hogy a mikrozöldek nevelése kockázatmentesebb, mint a fogyasztásra szánt csíráké, mert nem kell a penészesedés veszélyével számolni, az általuk forgalmazott készletek beszerezése után pedig gyakorlatilag tényleg nulla kertészeti tapasztalat szükséges a sikerélményhez,

mindössze egy ablakpárkányra van hozzá szükség.

Ráadásul sokat várni sem kell a látványos eredményre, maximum két hét múlva már vághatjuk is a fiatal növényi hajtásokat. Emiatt gyerekeknek is bátran ajánlják ezt a „belépő szintű” kertészkedést.

Mint elmondta, korábban külön forgalmazták a magokat és a mikrozöldek felneveléséhez szükséges egyéb kellékeket, de rájöttek, hogy ha már valamit utólag kell beszerezni, akkor nagy eséllyel állítja parkolópályára a vevő a projektet, mígnem végleg ott felejtődnek valahol az értékes salátamagok, elvetetlenül. Ezért

újabban szettekben gondolkoznak, egy-egy csomag mindent tartalmaz, ami csak kell:

a magokon kívül vízálló tálcát, kókuszrost termesztőközeget, egy 100 milliliteres vízpermetezőt, valamint lépésről-lépésre útmutatót receptekkel.

Kizárólag biotermesztésből származó magokat használnak, és mivel egyelőre

nem találtak Magyarországon olyan termesztőt, aki a kívánt minőségben tudná ezt szállítani,

külföldről vásárolják az alapanyagot. A családi vállalkozás az ötletes összeállítást és a kiszerelést végzi, ez – egyelőre legalábbis – még nem ad annyi bevételt, hogy a négygyermekes család megéljen belőle, de jó úton haladnak, mondta Orsi.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu