Back to top

Lesz új szarvasi sajt

Rövidesen akár csúcsminőségű szarvasi érlelt sajtot is vásárolhatunk a boltokban – derült ki azon az avató ünnepségen, amelyen a Szarvasi Agrár Zrt. új tejfeldolgozó üzemét adták át rendeltetésének. A tejüzem létrejötte akár példája is lehet a teljes termelési vertikum kiépítésének, vagyis annak a törekvésnek, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek az agrárüzemekből piacra kerülő termékek.

Szitó Imre vezérigazgató üdvözlő beszédében megemlékezett arról, hogy a gazdaság, az jogelődöket is számítva, éppen hetven éves. Tevékenységére mindig jellemző volt az innováció, a folyamatos fejlesztés. Kiváló példa erre a felavatandó tejüzem is, amely létesítését 2015-ben határoztak el a vezetés. Az új tejüzem megépítése 1,1 milliárd forintba került, a támogatás feletti rész tíz százalékát saját forrásból, a többit banki hitelből fedezték.

Az olasz technológiával működő üzemben magyar ízesítéssel, olasz recept alapján készülnek a tehén- és juhsajtok.

Az üzem 2020-2021-re fog teljes kapacitással működni, amikor is az évi termelés várhatóan 7,5 millió kilogramm lesz. Termékeiket - a hazai piac mellet - olasz és közel-keleti országok piacain tervezik értékesíteni. eladni. Az alapanyagot a gazdaság 800 egyedből álló állománya biztosítja.

Az üzem avatói (balról jobbra): Szitó Imre vezérigazgató, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Darida Csaba termelési igazgató
Fotó: Pelsőczy Csaba

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese avató beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelyben 4500 vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát és megélhetést.

A teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő. Az ágazat beruházásainak 10 százaléka a tejiparhoz kapcsolódik.

A miniszterhelyettes szerint a nemzetközi tejpiac stabil, nincs túltermelés, a tej felvásárlási ára magas. Az előrejelzések szerint ez a trend marad a jövőben is, köszönhetően a folyamatosan erősödő kínai keresletnek és a fejlődő világ növekvő népességének.

A miniszterhelyettes leszögezte, hogy az ágazat a támogatások nélkül nem lenne nyereséges, ezért a jövedelmezőség szempontjából fontos szerepük van a hazai és az uniós forrásoknak. 2018-ban a tejtermelők közvetlenül mintegy 50 milliárd forint támogatásban részesültek, amely összeg kiegészülhetett a növénytermesztéshez kapcsolódó támogatásokkal. A Szarvasi Agrár Zrt. új tejüzemének létrehozására mintegy 442 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Vidékfejlesztési Program két meghirdetett pályázatán.

Farkas Sándor: jelentősen nőtt az élelmiszeripari beruházások értéke
Fotó: Pelsőczy Csaba

Farkas Sándor szólt az állattenyésztés helyzetéről is. Kiemelte: az állattenyésztés kibocsátása 2018-ban elérte a 943 milliárd forintot. A szarvasmarha ágazat kibocsátása változatlan áron közel 6 százalékkal emelkedett. A tejtermelés kibocsátása – szintén változatlan áron számolva – 19 százalékkal bővült az előző évihez képest. A szarvasmarha állomány az idén júniusra elérte a 893 ezret, ez 187 ezer egyeddel több a 2010. évihez képest. A tehénállomány 405 ezer darab, amelyből a tejhasznú állomány 208 ezret tesz ki.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője a gazdaság munkaerő foglalkoztatására hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a körzet a tejtermelés – és feldolgozás egyik központjává kezd alakulni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Új, E-szám-mentes tejtermékcsaládot fejlesztettek

Új E-szám-mentes tejtermékeket – sajtot, joghurtot, vajkrémet – fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. A termékek ez év végén, jövő év elején kerülnek piacra.

Az osztatlan közös tulajdon felszámolásáért folytatódik a földértékesítési program

2020. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme. Az Agrárminisztérium célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. A több mint 6300 db ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, egészen október 21-ig.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

Antimikrobiális rezisztenciagének a tejben

Rég nem irányult akkora figyelem a járványos betegségekre, mint napjainkban, a vírusok mellett azonban a bakteriális fertőzések is egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Évről évre égetőbb orvosbiológiai probléma az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése, valamint a megbízható hatékonyságú antibakteriális szerek spektrumának folyamatos szűkülése.