Back to top

Bringák, britek, Balaton

A „balatoni csoda” – nincs mit ezen csodálkozni – egy angol családot is rabul ejtett. Azonban a Booth família több, mint egyszerű turisták Balatonfőkajáron. A kerékpározás szerelmeseiként a helyi közösség életéből is kiveszik a részüket. Ezúttal elhunyt családtagjuk emlékére egy ingyenesen használható kerepárszerelő-állomást adtak át a településen.

Mi magyarok tudjuk, hogy milyen mesés a Balaton – évszaktól függetlenül. Nem véletlen, hogy évszázadok óta kicsik és nagyon, hírességek és hétköznapi emberek kedvenc állomása. Művészeknek múzsája, gyógyulni vágyók orvossága, természetbarátok társa.

Ezek az érzések pedig határokon átívelnek, így érthető, ha a Balaton mellé érkező külhoniakat is elcsábítja a „balatoni csoda”.

A Booth családdal is ez történt. Egy magyar barátjuk invitálására érkeztek a kis balatoni településre, Balatonfőkajárra. A család azóta szívén viseli a környék sorsát és élvezik a helyiek vendégszeretetét, a borvidék áldásait, a Balaton pihentető közelségét.

Csütörtökön, október 31-én ennek a csodálatos kapcsolatnak állítottak emléket azzal, hogy átadták a Zöld Macska presszó előtt azt a kerepárszerelő-állomást, melyet minden pórul járt kerékpározó ingyenesen igénybe vehet. Ezzel is szeretnének bekapcsolódni a Balaton körüli kerékpárút vérkeringésébe.

Az állomás átadóján részt vett Forró Zsolt, a település polgármestere és Király Károly Balatonfőkajár alpolgármestere is számos barát és támogató mellett.

Az állomást a család nevében Ashley Booth adta át, aki beszédében kitért arra is, hogy nem véletlenül halottak napját választották az avatásra. Keserédes ünnepi megemlékezésében kifejtette:

"Graham, a bátyám 2011-ben érkezett a faluba. Épp csak felépült betegségéből – rákkal küzdött – és úgy gondoltuk, a magyar klíma segíteni fog abban, hogy megerősödjön. Így is történt.

A barátságos vidék, a helybéliek vendégszeretete, a Balaton közelsége, a csodás kerékpártúrák, a finom borok mind hozzájárultak ahhoz, hogy teljesen felépüljön a betegségéből.

Sőt építészként belevágott egy ház felújításába is a faluban. Nyaranta örömmel mutatta meg a környéket angol ismerőseinknek és azt tervezte, hogy egyszer egy biciklis-paradicsomot létesít a környéken.

Graham imádott kerékpározni, és szerette volna körbetekerni a Balatont barátaival, családtagjaival, de sajnos ezt az álmát már nem tudta megvalósítani.

A környék iránti elhivatottsága és mozgás szeretete azonban tovább él ezzel az kerepárszerelő-állomással, melyet a kedvenc helye a Zöld Macska presszó előtt állítottunk fel,

ahol megannyi boldog órát töltött, ahonnan számos kerepártúrára indult és ahova megérkezett barátaival. Mert mindig egy cél lebegett a szeme előtt: minél több embert megismertetni a „balatoni csodával”.

Köszönjük a településnek, barátainknak, a község vezetőinek, a kerékpározás szerelmeseinek és Zöld Macska barátainak, hogy ez az állomás megvalósulhatott."

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

A boldog borász és az ő boldog szőlői

Sajtótájékoztató keretében 2019. december 5-én 12 órakor, hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerése, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.