Back to top

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.

A  kezdeményezés szervezői egy konferencián ismertették az idei pályázat részleteit, s a téma főbb aktualitásait. A rendezvényen beszédet mondott Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkára is, aki a szaktárca legfőbb törekvéseit sorolva hangsúlyozta: a jövő évben az eddiginél is több forrást biztosítanak a kutatás-fejlesztést ösztönző kormányzati programokra.

Az idei 133 milliárd forinthoz képest 32 milliárddal több áll majd rendelkezésre; a cél az 1,8% GDP-arányos K+F költés.

Az államtitkár hozzátette: nincs olyan terület, ahol az innováció ne tudna megjelenni, ugyanakkor vannak szektorok, ahol a versenyképesség megőrzése érdekében kötelező figyelmet fordítani rá – e tényt a források elosztásakor is figyelembe veszik majd.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke hangsúlyozta, az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a kutatás-fejlesztést támogató európai uniós források összege is, s mindent összegezve elmondható, hogy jó irányba halad a hazai innovációs rendszer megújítása. Ezt mutatja például az is, hogy tavaly 12%-al nőtt – 3500-ra emelkedett – a kutató-fejlesztő álláshelyek száma. Az NKFIH-elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy statisztikailag kimutatható, hogy a K+F ráfordítások és a GDP növekedés között szoros kapcsolat áll fenn, továbbá összefüggésben vannak a vállalkozások árbevétel-növekedésével is.

E tények ismeretében különösen nagy jelentőséggel bír a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat, amit immáron 28. alkalommal írta ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ).

A majd’ három évtized alatt 1229 pályázat érkezett be a szervezőkhöz, akik 210 különböző innovációs díjat osztottak ki.
Pakucs János tiszteletbeli elnök szavaiból kiderült, 83 nagyvállalat, 82 kis- és középvállalkozás, 7 mikrovállalkozás, illetve egyéni vállalkozó, továbbá 10 kutatóintézet, illetve egyetem innovációs tevékenységét ismerték el eddig. A minősítés legmagasabb foka a Magyar Innovációs Nagydíj.

Utóbbit az adott év legnagyobb gazdasági eredményt elért vállalkozása, illetve szervezete kap meg. Emellett további rangos elismeréseket, köztük az Agrárminisztérium Agrár Innovációs Díját, illetve Környezetvédelmi Innovációs Díját is odaítélik évről évre a Parlamentben, a tavaszi ünnepélyes díjátadó alkalmával. A kiírással kapcsolatos részletes információkat a www.innovacio.hu webcímen olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Új vezérigazgató az EGERERDŐ Zrt. élén

Január 06-án Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Dr. Jung László nyugdíjazása után, átadta a kinevezési okiratot Dobre-Kecsmár Csabának az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatójának. Az ünnepélyes alkalomra 2020.01.13-án került sor az erdőgazdaság Központjában, az EGERERDŐ Zrt. vezetői állományának jelenlétében.

Ritkább, mint a fehér holló? Albínó örvös légykapók a Pilisben

Rendkívül ritka jelenséggel szembesültek a Pilisi Parkerdő területén az örvös légykapók viselkedését kutató szakemberek: az 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat. A kutatás eredményeit a holland Ardea tudományos folyóiratban is megjelentetik.

Felpörgő öntözési pályázatok

A fel nem használt, így „visszahulló” pénzek kihelyezése folyamatos, és még mindig vannak nyitott pályázatok, de a Vidékfejlesztési Program nagyobb része már a megvalósítás fázisában van, nyilatkozta lapunknak Viski József. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára szerint 2020-ban megélénkül az érdeklődés az öntözésfejlesztés iránt.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.