Back to top

Ne legyünk önmagunk ellenségei

Hosszú évek óta él a közbeszédben az az elmélet, szükség van néha egy-egy rossz évjáratra, hogy legalább néhányunknak elvegye a kedvét a méhészkedéstől. Bár jómagam nem tapasztaltam annyira katasztrofálisnak az idei körülményeket, a beszélgetések, a panaszok és az eladó méhészetek növekvő száma alapján úgy érzem, hogy megkaptuk a „várva várt” rossz évjáratot.

Az más kérdés, hogy ebben mennyiben volt felelős a természet, a vegyszerező gazda, az olcsó import méz, vagy maga a méhész. Ahogy azt már többször is leírtam, mindaddig nincs esélyünk nyertesként kijönni a kényelmetlen helyzetből, amíg másokat hibáztatunk bajainkért. Helyzetünk javítását számos módon megkísérelhetjük, most azonban csak egyetlen módot szeretnék kiemelni, a méhészeti termékek árazását.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
A témát hanganyagban korábban már feldolgoztam, de az érdeklődés iránta elmaradt a szoros értelemben vett méhészkedéshez képest. Igaz ez annak ellenére, hogy a nyereségünk nem a termeléskor képződik, hanem az értékesítéskor. Jó példa erre, amikor a vegyes méz felvásárlási ára az önköltségi ár szintjén van.

Többségünk kizárólag hordós méz értékesítéséből számít árbevételre. Ebben az esetben az egyes méhésznek nincsen különös ármeghatározó szerepe. Vagy elfogadja a felvásárlási árat, és elad, vagy - ha megengedheti magának, akkor - kivár.

Ezzel kapcsolatosan rögtön tennék néhány megjegyzést: Emlékezzünk vissza, pl. 2011-ben 800 Ft volt az akácméz felvásárlási ára, majd 2012-ben 1200 Ft. Ha valaki jól spekulált, akkor 50% többletárbevételt nyerhetett. Ugyanakkor ne feledjük, hogy mivel a méz előállítási költsége kb. 600 Ft volt ekkor, a tényleges többletnyereség 200%.

Szinte senki sem engedheti meg magának, hogy egyéves termést tartalékoljon, de vajon miért? Mert még szinte ki sem pergettük a mézet, már megvan a pénznek a helye, sőt több a lyuk a költségvetésünk szövetében, mint amennyit pénzünkkel be tudunk tömni. Arra viszont bárki képes lehet, hogy alacsonyabb mézárak esetén a termésnek 10%-át tartalékolja, majd az általa elvárt árszínvonal esetén értékesítsen.

Az elmúlt 25 évben néhányszor előfordult már, hogy annyi volt a méz ára, amennyiért a méhész hajlandó volt azt eladni. Persze gyenge termés esetén, december táján, mikor már minden raktár üres volt.

Egy szó, mint száz, hordós méz esetén van a legkisebb hatásunk a méz árára, egyéb termékek és értékesítési csatornák esetén akár teljes kontrollt gyakorolhatunk az ár fölött.

Mit értek egyéb termékek alatt? Virágpor, propolisz, méhpempő, lépes méz, méhcsalád, méhraj, méhanya, megporzás, apiterápiás szolgáltatás, méhcsalád bérbeadás, méhészeti információs termék, előadás, szeminárium, bemutató méhészet, méhészeti tanösvény, méhészeti eszközök, stb. Gondolkodjunk el egy kicsit a méhészeti termékfejlesztésről, összehasonlítva pl. tejtermékekkel, zöldségtermesztéssel, sütőiparral és rögtön megtaláltuk egy okát bajainknak. A vásárlók kezében annyi pénz van, mint még soha ezelőtt, viszont divatos terméket akar venni, nem pedig szokványosat, unalmasat...

Fotó: FM: Pelsőczy Csaba

A jövőben eladható termékek és szolgáltatások fajtája és kombinációja végtelen, az fog boldogulni, aki ezt kitalálja és eladja. Ezzel el is jutottunk az egyik legfontosabb kérdéshez, az árhoz, ami nem azonos az értékkel. Ahogy Warren Buffett mondja: Az ár az amit kifizetsz, az érték az, amit cserébe kapsz érte. Egy értékesítés során a terméked értékét (különleges és/vagy kedvező tulajdonságait) bemutathatod, szabadon hangsúlyozhatod, ami alapján a vevő szintén szabadon eldöntheti, hogy a portéka megéri-e az árát. Az eladónak van egy véleménye arról, hogy mennyit ér a terméke. Ezt az árszínvonalat tudja hitelesen előadni. Ha nincs meggyőződve arról, hogy az általa üvegbe töltött, gyönyörűen megszűrt, gondosan kezelt, szépen becsomagolt, igényes címkével feldíszített méz értéket képvisel, akkor egyszerűen nem fogja elkérni az árát. Ha a méhész nincs meggyőződve az általa végzett munka értékességéről, akkor szintén nem fogja elkérni a megfelelő ellenértéket. Úgy fog gondolkodni, hogy hordós méz+üveg+címke ára+árrés = eladási ár.

Az egyedi és különleges terméknek az ellentéte a tömegtermék. Ezzel kapcsolatban Dan Kennedy, a világ egyik első számú marketinges tekintélye azt mondja, hogy nem létezik tömegtermék, csak „tömegtermék-gondolkodás”.

Ez abban nyilvánul meg, hogy az eladó úgy gondolja, hogy az ő terméke teljes mértékben helyettesíthető egy másik eladó termékével, nem rendelkezik semmilyen többletértékkel. A termék, az üzlet és az ágazat számára a legnagyobb veszély a tömegtermékké válás. Miért? Mert akkor egy ligában játszik a legolcsóbb versenytárssal. Mit jelent ez a méhészetben? Ha az én mézem nem értékesebb, mint a piacon fellelhető legolcsóbb méz, akkor miért akarná a vevő tőlem drágábban megvenni azt a terméket, amit máshol olcsón megkaphat?!

Ausztriai nyaralásom során a hotel tulajdonosa elmagyarázta, hogy hogyan gondolkodik: Szereti a mézet. Egy évben elfogyaszt kb. 3 kg-ot. Szeretné a legjobb minőségűt megvásárolni. Hogy ez neki 10-15 vagy 20 euróba kerül, nem számít, mert ha számítana, akkor cukrot venne méz helyett.

A marketing feladata éppen az, hogy a termék értékes tulajdonságait bemutassa. Ha ez pénzbe kerül, akkor az éppen olyan költség, mint a műlép, a kaptár, a keret, stb.

Egy termék árának számos összetevője van:

 • anyagköltség
 •  kutatás (egy új eszköz kipróbálása, technológia,
 • kaptárrendszer, lépméret, konténer, stb.)
 • termékfejlesztés
 • amortizáció (kaptár, autók, stb.)
 • lekötött tőke költsége
 • árrés (nevezzük inkább haszonnak)
 • munkadíj (beleértve nem csak az alkalmazottak vagy
 • idénymunkások, hanem a saját munkánk értékét)
 • járulékok
 • adók
 • tagsági díjak
 • marketing
 • jövőbeli nehéz időszakok finanszírozása
 • az elkövetett hibák költségei
 • ügyfélszolgálat
 • telefon, számítógép, parkolójegy, autópálya-matrica
 • könyvelés
 • helypénzek
 • honlap költsége
 • stb.

Attól tartok, hogy lesznek olyan kollégák, akik csak azért nem fogják a fenti tételeket végiggondolni, nehogy kiderüljön, hogy hosszú ideje ingyen dolgoznak.

Nyilvánvaló kellene legyen, hogy egy ágazat csak akkor tud eredményes lenni, ha termékeit megfelelő áron tudja értékesíteni. Ennek megfelelően felháborodunk, ha valaki 1200-1500 Ft-ért adja az üveges mézet, vagy ehhez hasonló módon értékesít méhcsaládot, méhanyát vagy bármi mást. Vajon több mézet fog fogyasztani az az árérzékeny vevő, akinek olcsóbban kínáljuk a mézet? Vajon mi több üzemanyagot vásárolunk azért, mert olcsóbb lett, vagy több kenyeret vásárolnánk, ha kapnánk rá kedvezményt? A válasz egyértelmű nem! Wolf Gábor, kisvállalati marketing szakértő szavaival élve: Az árengedmény öl, butít és nyomorba dönt! A marketingnek számtalan eszköze van és ezek közül a legrosszabb az árengedmény. Van az ágazatunknak éppen elég gondja, legalább mi ne szaporítsuk azokat!

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznú-tehéntartó számára.

Méhészeti dendrológia 16. rész Záró gondolatok

Lászka István Attila tematikus írássorozatát azzal a céllal kezdte meg, hogy átfogó képet nyújtson a legfontosabb hordást biztosító hazai fa- és cserjefajokról, valamint az erdőgazdasági termesztésbe vont exóta fás növényekről, azok morfológiai, termőhelyi sajátosságaival, természetvédelmi és erdőgazdálkodási vonatkozásaikkal, ültetési/ápolási igényükkel - és természetesen méhészeti értékükkel.

Okostelefonos alkalmazással ösztönzik a mézfogyasztást

A Bábolnai Gazdanapok kiállítói között járva találkoztunk Az Elit Méhészeti Szövetkezet képviselőivel, akik az MNVH standjánál hívták fel a látogatók figyelmét egyebek közt egy iskolásoknak szóló, mézfogyasztást ösztönző, újszerű kezdeményezésükre.

Beindult a 33. Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépek színre lépnek - Videók

Sokszínű programkínálattal indult idén is a Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépeké a főszerep, de ezenkívül kukorica-fajtabemutatóval, erdei játszóházzal, interaktív talajszelvénnyel, traktor tesztvezetéssel, lovasbemutatóval, és még sok más érdekességgel várják az érdeklődőket. Az eseményekről érdekes videókat láthatnak a nézők a Magyar Mezőgazdaság folyamatosan frissülő Youtube csatornáján.

Traktorok, huszárok, a borz és a többiek

Vezethetjük a legmodernebb traktorokat, válogathatunk a mezőgazdasági gépek, eszközök között, nézhetünk huszár bemutatókat és lovasprogramokat, a gyermekeket pedig különleges állatbemutatók is várják a 33. Bábolnai Gazdanapokon. A kiállításon előtérbe került a hazai méz és halfogyasztás kiemelkedősen kedvező élettani hatásai is.

Méhekkel a koronavírus ellen? - Interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával

Az immunrendszer több, mint amit gondolunk róla. Valójában szervek, szövetek és sejtek szövetsége, mely külső támadás esetén, mint egy hadsereg hatékonyan lendül ellentámadásba. Persze a szövetség tagjainak egészségesnek kell lennie. Erről kérdeztem Dr. Stangaciu-t, aki nem mellesleg méhészkedik is. Véleménye szerint a méhészek nem véletlenül védettek a kórokozókkal szemben. Lássuk, hogy miért:

A kaptár tükre

Tapasztalt kollégák már tudják, hogy mire is gondolok a címben. Azonban nagyon sok, méhészettel rövid ideje foglalkozó olvasó felkapja a fejét, hogy mit is jelent ez. Ezen apropóból szeretnék írni néhány gondolatot az építtető keretről, saját kútfőből táplálkozva. Felvázolom, hogyan alkalmazom én. Górcső alá veszem előnyeit, hátrányait.