Back to top

Ha telítődött a karácsonyi menüvel, itt a vegán január!

Egyre komolyabb mozgalom lesz a tisztán növényi étrendet hangsúlyozó kihívás, a Veganuary, amelynek világhírű zenészek is támogatóivá váltak. Az egykori Beatles-tag Paul McCartney és a Queen gitárosa, Brian May is vegán lett egy hónapra.

Világszerte egyre nagyobb mozgalommá növi ki magát a vegán január, azaz a Veganuary, amelynek lényege, hogy az év első hónapjában ne egyenek húst és állati termékeket az emberek. Globálisan ma már több tízmillió ember próbálkozik meg legalább egy hónapra a vegán életmóddal, amelynek hívei mindig leszögezik: nem csupán a hús és a tejtermékek kerüléséről van szó.

A vegán életmód egyfajta etikai rendszer, amely az állathasználat minden formáját elutasítja, így a hús- és tejtermelésen túl a munkára, vagy szórakoztatás céljából történő állattartást, a cirkuszi idomítást és a szőrmeipart.  

Paul McCartney egy korábbi kampányában közös fellépést sorsolt ki azoknak, akik a Húsmentes Hétfőt támogatják
Fotó: Omaze
A Veganuary tehát mindezekről szólna, azonban az átlagembernek vélhetően a legnagyobb kihívás az étrend megváltoztatása lenne.

Ennek ellenére egyre többen tesznek egy próbát a tisztán növényi alapú étrenddel, köztük híres emberek is. A közismerten vegetáriánus egykori Beatles-tag, Paul McCartney saját magához képest is szintet lép, hiszen januárban nem csupán a húst, hanem a tejtermékeket, halat és tojást is kerüli.

McCartney ezzel kapcsolatban kijelentette: 40 éve vegetáriánus, mert „minden húsmentes étel egy győzelem az állatok és a bolygó számára.”

Hozzátette: érdemes egy próbát tenni, és megfigyelni, hogy érezzük magunkat. A Queen egykori gitárosa, Brian May is jelezte: egy hónapra ő is kipróbálja a vegán életmódot és támogatja a kezdeményezést, hónap végén pedig meglátja, hogy tudja—e folytatni.

Bár a veganizmus etikai rendszer és életmód, a hívei a környezetvédelmi szempontokat is gyakran hangsúlyozzák, mondván: az állati eredetű élelmiszerek termelése aránytalanul nagy környezetterheléssel jár.

Mint a prove.hu írja: becslések szerint a mezőgazdaság a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 19-25 százalékáért felelős, és ennek túlnyomó része – a globális összkibocsátás 14,5 százaléka – az állattenyésztés számlájára írható. A fennmaradó részért főleg a talajkezelés tehető felelőssé.

Az állattenyésztéshez köthető kibocsátásokkal kapcsolatban két dolgot fontos megérteni: egyrészt azt, hogy a közvetlen emberi fogyasztásra szánt növények termesztése jóval kevesebb üvegházhatású gázzal jár, nem csak azért, mert kevesebb területet foglal el, hanem azért is, mert a mezőgazdaságban a leggyakrabban kibocsátott gáz a metán, ami az állattenyésztéshez köthető – áll a mozgalom hazai oldalán közölt leírásban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Árutőzsde: mozgolódó olajos magok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Blockchain rendszer az élelmiszer-hamisítások ellen

A globális élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az EU-s szabályozásban.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.