Back to top

Ha telítődött a karácsonyi menüvel, itt a vegán január!

Egyre komolyabb mozgalom lesz a tisztán növényi étrendet hangsúlyozó kihívás, a Veganuary, amelynek világhírű zenészek is támogatóivá váltak. Az egykori Beatles-tag Paul McCartney és a Queen gitárosa, Brian May is vegán lett egy hónapra.

Világszerte egyre nagyobb mozgalommá növi ki magát a vegán január, azaz a Veganuary, amelynek lényege, hogy az év első hónapjában ne egyenek húst és állati termékeket az emberek. Globálisan ma már több tízmillió ember próbálkozik meg legalább egy hónapra a vegán életmóddal, amelynek hívei mindig leszögezik: nem csupán a hús és a tejtermékek kerüléséről van szó.

A vegán életmód egyfajta etikai rendszer, amely az állathasználat minden formáját elutasítja, így a hús- és tejtermelésen túl a munkára, vagy szórakoztatás céljából történő állattartást, a cirkuszi idomítást és a szőrmeipart.  

Paul McCartney egy korábbi kampányában közös fellépést sorsolt ki azoknak, akik a Húsmentes Hétfőt támogatják
Fotó: Omaze
A Veganuary tehát mindezekről szólna, azonban az átlagembernek vélhetően a legnagyobb kihívás az étrend megváltoztatása lenne.

Ennek ellenére egyre többen tesznek egy próbát a tisztán növényi alapú étrenddel, köztük híres emberek is. A közismerten vegetáriánus egykori Beatles-tag, Paul McCartney saját magához képest is szintet lép, hiszen januárban nem csupán a húst, hanem a tejtermékeket, halat és tojást is kerüli.

McCartney ezzel kapcsolatban kijelentette: 40 éve vegetáriánus, mert „minden húsmentes étel egy győzelem az állatok és a bolygó számára.”

Hozzátette: érdemes egy próbát tenni, és megfigyelni, hogy érezzük magunkat. A Queen egykori gitárosa, Brian May is jelezte: egy hónapra ő is kipróbálja a vegán életmódot és támogatja a kezdeményezést, hónap végén pedig meglátja, hogy tudja—e folytatni.

Bár a veganizmus etikai rendszer és életmód, a hívei a környezetvédelmi szempontokat is gyakran hangsúlyozzák, mondván: az állati eredetű élelmiszerek termelése aránytalanul nagy környezetterheléssel jár.

Mint a prove.hu írja: becslések szerint a mezőgazdaság a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 19-25 százalékáért felelős, és ennek túlnyomó része – a globális összkibocsátás 14,5 százaléka – az állattenyésztés számlájára írható. A fennmaradó részért főleg a talajkezelés tehető felelőssé.

Az állattenyésztéshez köthető kibocsátásokkal kapcsolatban két dolgot fontos megérteni: egyrészt azt, hogy a közvetlen emberi fogyasztásra szánt növények termesztése jóval kevesebb üvegházhatású gázzal jár, nem csak azért, mert kevesebb területet foglal el, hanem azért is, mert a mezőgazdaságban a leggyakrabban kibocsátott gáz a metán, ami az állattenyésztéshez köthető – áll a mozgalom hazai oldalán közölt leírásban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Új, E-szám-mentes tejtermékcsaládot fejlesztettek

Új E-szám-mentes tejtermékeket – sajtot, joghurtot, vajkrémet – fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. A termékek ez év végén, jövő év elején kerülnek piacra.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

Antimikrobiális rezisztenciagének a tejben

Rég nem irányult akkora figyelem a járványos betegségekre, mint napjainkban, a vírusok mellett azonban a bakteriális fertőzések is egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Évről évre égetőbb orvosbiológiai probléma az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése, valamint a megbízható hatékonyságú antibakteriális szerek spektrumának folyamatos szűkülése.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.