Back to top

Látványosan gyarapszik az űradat szektor

Egyre nagyobb piaca van az űrből származó adatoknak. Az űr adatpiac nyertesei között van a mezőgazdaság és a környezetvédelem is, de nagyon sok gazdasági döntést előz meg az űradatok elemzése.

A műholdakról származó adatszolgáltatás és a maga komplett űripar gyorsan növekszik. Manapság a műholdakról származó adatok mögött hatalmas technológia fejlesztések állnak, és ezek ösztönzik az üzleti vállalkozásokat a további innovációra. Az Euroconsult jelentése szerint a műholdas képeken alapuló szolgáltatási szektor éves növekedése következő évtizedben meghaladja az évi 9 %-ot

A műholdak pontos és aktuális adatait felhasználó technológiák rendkívül népszerűek.

A legnagyobb felhasználók az energia- és infrastruktúra ágazat, a mezőgazdaság, a logisztikai és a biztosítási vállalkozások.

Elsősorban a műholdas képalkotás és az adatok elemzése a számukra a legjobban hasznosíthatók. Az űrágazatra szakosodott tanácsadó cég, a Euroconsult a következő évtizedre dinamikus piaci növekedésre számít. prognózisuk szerint  2028-ra a szolgáltató űrszektor globális értéke várhatóan eléri a 12,1 milliárd USD-t.

Emellett a környezetvédelem is jelentős szerepet játszik a műholdas képek használatának növekedésében.

Az egyes országokban, a nem kormányzati szervezetek egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek a finanszírozás támogatásával a globális felmelegedés és annak következményeinek megállítására. A Föld „egészségi állapotáról” szóló aktuális, pontos jelentések mellett a műholdas képek elősegítik az éppen zajló folyamatok jobb megértését és a környezeti pusztulás megakadályozásához szükséges megoldások megtalálását.

A műholdaknak köszönhetően jobban nyomon követhetők az olajszennyezések, a túlzott erdőirtás és az urbanizáció által okozott károk, az ásványi nyersanyag-kitermelés, a levegő és a víz tisztasága, valamint a talajszennyezés következményeinek a hatása.

A műholdas felvételek egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki az üzleti élet szereplőiben.

Az űrből származó adatok óriási elemzési lehetőségeket kínálnak, amelyeket egyre inkább használnak a vállalkozások döntéshozatali folyamataiban.

Sokan használják a CREODIAS és WEkEO,  CODE-DE platformokat, amelyek a Föld megfigyeléséből származó adatokat szolgáltatják. Ma a bolygón bekövetkező bármilyen változás szinte valós időben észlelhető, és az információk megfizethető áron elérhetők. Ezért ez az adatgyűjtési módszer egyre népszerűbb lesz.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Az input anyagokon kívül IT megoldásokat is kínál a KITE Zrt.

A KITE Zrt. évről évre nagy területen, látványos fény- és hanghatások kíséretében vonultatja föl újdonságait az AGROMashEXPO kiállításon. Idén azonban új dimenziót nyitottak, és bemutatták a cég által életre hívott Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), melynek termelői tesztelése március 1-jén kezdődik. A világszinten is egyedülálló megoldásról csütörtökön tájékoztatták az újságírókat.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.