Back to top

Látványosan gyarapszik az űradat szektor

Egyre nagyobb piaca van az űrből származó adatoknak. Az űr adatpiac nyertesei között van a mezőgazdaság és a környezetvédelem is, de nagyon sok gazdasági döntést előz meg az űradatok elemzése.

A műholdakról származó adatszolgáltatás és a maga komplett űripar gyorsan növekszik. Manapság a műholdakról származó adatok mögött hatalmas technológia fejlesztések állnak, és ezek ösztönzik az üzleti vállalkozásokat a további innovációra. Az Euroconsult jelentése szerint a műholdas képeken alapuló szolgáltatási szektor éves növekedése következő évtizedben meghaladja az évi 9 %-ot

A műholdak pontos és aktuális adatait felhasználó technológiák rendkívül népszerűek.

A legnagyobb felhasználók az energia- és infrastruktúra ágazat, a mezőgazdaság, a logisztikai és a biztosítási vállalkozások.

Elsősorban a műholdas képalkotás és az adatok elemzése a számukra a legjobban hasznosíthatók. Az űrágazatra szakosodott tanácsadó cég, a Euroconsult a következő évtizedre dinamikus piaci növekedésre számít. prognózisuk szerint  2028-ra a szolgáltató űrszektor globális értéke várhatóan eléri a 12,1 milliárd USD-t.

Emellett a környezetvédelem is jelentős szerepet játszik a műholdas képek használatának növekedésében.

Az egyes országokban, a nem kormányzati szervezetek egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek a finanszírozás támogatásával a globális felmelegedés és annak következményeinek megállítására. A Föld „egészségi állapotáról” szóló aktuális, pontos jelentések mellett a műholdas képek elősegítik az éppen zajló folyamatok jobb megértését és a környezeti pusztulás megakadályozásához szükséges megoldások megtalálását.

A műholdaknak köszönhetően jobban nyomon követhetők az olajszennyezések, a túlzott erdőirtás és az urbanizáció által okozott károk, az ásványi nyersanyag-kitermelés, a levegő és a víz tisztasága, valamint a talajszennyezés következményeinek a hatása.

A műholdas felvételek egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki az üzleti élet szereplőiben.

Az űrből származó adatok óriási elemzési lehetőségeket kínálnak, amelyeket egyre inkább használnak a vállalkozások döntéshozatali folyamataiban.

Sokan használják a CREODIAS és WEkEO,  CODE-DE platformokat, amelyek a Föld megfigyeléséből származó adatokat szolgáltatják. Ma a bolygón bekövetkező bármilyen változás szinte valós időben észlelhető, és az információk megfizethető áron elérhetők. Ezért ez az adatgyűjtési módszer egyre népszerűbb lesz.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Fókuszban a biológiai sokféleség

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Világnapja, ebből az alkalomból világszerte hívják fel a figyelmet az élővilág sokszínűségének megóvására és a biodiverzitást veszélyeztető jelenségekre. Magyarországon több mint 100 ezer hektáron zajlott élőhely-rekonstrukció az elmúlt években, amely nagymértékben hozzájárult a biológiai sokféleség növeléséhez és megőrzéséhez.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A német szamócaidény kilátásai

Annak ellenére, hogy a szamócaszedés különösen korán kezdődött Németországban, nem tartott sokáig a pozitív tendencia.

A „segítség” az életükbe kerülhet

Tavasz beköszöntével egyre-másra látnak napvilágot az erdőlakó állatok utódai, melyek nevelése az év ezen szakaszában már javában zajlik. Éppen ezért fontos tudni: ha a bokrok között például őzgidát vagy éppen bagolyfiókát látunk lapulni, az távolról sem azt jelenti, hogy anyjuk magukra hagyta őket, sőt.