0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Látványosan gyarapszik az űradat szektor

Egyre nagyobb piaca van az űrből származó adatoknak. Az űr adatpiac nyertesei között van a mezőgazdaság és a környezetvédelem is, de nagyon sok gazdasági döntést előz meg az űradatok elemzése.

A műholdakról származó adatszolgáltatás és a maga komplett űripar gyorsan növekszik. Manapság a műholdakról származó adatok mögött hatalmas technológia fejlesztések állnak, és ezek ösztönzik az üzleti vállalkozásokat a további innovációra. Az Euroconsult jelentése szerint a műholdas képeken alapuló szolgáltatási szektor éves növekedése következő évtizedben meghaladja az évi 9 %-ot

A műholdak pontos és aktuális adatait felhasználó technológiák rendkívül népszerűek.

A legnagyobb felhasználók az energia- és infrastruktúra ágazat, a mezőgazdaság, a logisztikai és a biztosítási vállalkozások.

Elsősorban a műholdas képalkotás és az adatok elemzése a számukra a legjobban hasznosíthatók. Az űrágazatra szakosodott tanácsadó cég, a Euroconsult a következő évtizedre dinamikus piaci növekedésre számít. prognózisuk szerint  2028-ra a szolgáltató űrszektor globális értéke várhatóan eléri a 12,1 milliárd USD-t.

Emellett a környezetvédelem is jelentős szerepet játszik a műholdas képek használatának növekedésében.

Az egyes országokban, a nem kormányzati szervezetek egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek a finanszírozás támogatásával a globális felmelegedés és annak következményeinek megállítására. A Föld „egészségi állapotáról” szóló aktuális, pontos jelentések mellett a műholdas képek elősegítik az éppen zajló folyamatok jobb megértését és a környezeti pusztulás megakadályozásához szükséges megoldások megtalálását.

A műholdaknak köszönhetően jobban nyomon követhetők az olajszennyezések, a túlzott erdőirtás és az urbanizáció által okozott károk, az ásványi nyersanyag-kitermelés, a levegő és a víz tisztasága, valamint a talajszennyezés következményeinek a hatása.

A műholdas felvételek egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki az üzleti élet szereplőiben.

Az űrből származó adatok óriási elemzési lehetőségeket kínálnak, amelyeket egyre inkább használnak a vállalkozások döntéshozatali folyamataiban.

Sokan használják a CREODIAS és WEkEO,  CODE-DE platformokat, amelyek a Föld megfigyeléséből származó adatokat szolgáltatják. Ma a bolygón bekövetkező bármilyen változás szinte valós időben észlelhető, és az információk megfizethető áron elérhetők. Ezért ez az adatgyűjtési módszer egyre népszerűbb lesz.

Forrás: agronews.com.pl