Back to top

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A Greggs nevű, népszerű brit pékséglánc azt tervezi, hogy egy csirkehúst helyettesíteni kívánó növényi termék lesz a következő vegán újdonság az étlapjukon.

Roger Whiteside, a pékség igazgatója a The Sun című lapnak nyilatkozva utalt arra, hogy bővíteni szeretnék a húspótló vegán termékek listáját. Azt tervezik, hogy folyamatosan piacra dobják a legnépszerűbb húsos ételek vegán verzióit.

„Kitartóan dolgozunk azon, hogy meg tudjuk valósítani a legkelendőbb termékeink vegán változatait” - mondta Whiteside.

A Greggs vásárlói rendkívül pozitívan reagáltak a húshelyettesítő növényi termékekre, folyamatosan nő a növényi alapú élelmiszerek iránti kereslet.

Különösen a vegán "kolbászos" tekercsek népszerűsége volt nagy tavaly; 13.5 százalékkal növelték a Greggs pékséglánc összeladását.

A vezérigazgató szerint ezzel egy „erős befejezést sikerült produkálniuk egy amúgy is kivételesnek számító évben”. A pékséglánc nagyon hálás az alkalmazottainak, 7 millió fontnyi (körülbelül 2,5 milliárd forint) bónuszt oszt szét a kollégák között a jól sikerült vegán "kolbászos" tekercsekért.

Whiteside nem hozta nyilvánosságra, hogy miből készül a legújabb növényi termékük, ami a csirkehús ízvilágára emlékeztet majd. Azt viszont tudni lehet, hogy a vegán "kolbászos és steak-es" péksüteményeiket quorn húshelyettesítőből gyártják.

A vegán termékpaletta bővítése tulajdonképpen egy válaszreakció a növekvő fogyasztói keresletre.

A Leatherhead Food Research tanulmánya szerint hetente mintegy 2.3 millió brit dönt a húsmentes nap mellett.

„Nyilvánvaló, hogy az emberek szeretnének vegán választási lehetőséget” - nyilatkozta Whiteside az LBC-nek tavaly augusztusban. „Ha ezt sikerül megvalósítanunk, és elő tudunk állítani valamit, ami ugyanolyan finom, mint a húsos verzió, biztosan el tudjuk majd adni. Ezt mutatta a vegán "kolbászos" tekercsek példája is” - tette hozzá.

Forrás: 
livekindly.co

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Blockchain rendszer az élelmiszer-hamisítások ellen

A globális élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából.