Back to top

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A Greggs nevű, népszerű brit pékséglánc azt tervezi, hogy egy csirkehúst helyettesíteni kívánó növényi termék lesz a következő vegán újdonság az étlapjukon.

Roger Whiteside, a pékség igazgatója a The Sun című lapnak nyilatkozva utalt arra, hogy bővíteni szeretnék a húspótló vegán termékek listáját. Azt tervezik, hogy folyamatosan piacra dobják a legnépszerűbb húsos ételek vegán verzióit.

„Kitartóan dolgozunk azon, hogy meg tudjuk valósítani a legkelendőbb termékeink vegán változatait” - mondta Whiteside.

A Greggs vásárlói rendkívül pozitívan reagáltak a húshelyettesítő növényi termékekre, folyamatosan nő a növényi alapú élelmiszerek iránti kereslet.

Különösen a vegán "kolbászos" tekercsek népszerűsége volt nagy tavaly; 13.5 százalékkal növelték a Greggs pékséglánc összeladását.

A vezérigazgató szerint ezzel egy „erős befejezést sikerült produkálniuk egy amúgy is kivételesnek számító évben”. A pékséglánc nagyon hálás az alkalmazottainak, 7 millió fontnyi (körülbelül 2,5 milliárd forint) bónuszt oszt szét a kollégák között a jól sikerült vegán "kolbászos" tekercsekért.

Whiteside nem hozta nyilvánosságra, hogy miből készül a legújabb növényi termékük, ami a csirkehús ízvilágára emlékeztet majd. Azt viszont tudni lehet, hogy a vegán "kolbászos és steak-es" péksüteményeiket quorn húshelyettesítőből gyártják.

A vegán termékpaletta bővítése tulajdonképpen egy válaszreakció a növekvő fogyasztói keresletre.

A Leatherhead Food Research tanulmánya szerint hetente mintegy 2.3 millió brit dönt a húsmentes nap mellett.

„Nyilvánvaló, hogy az emberek szeretnének vegán választási lehetőséget” - nyilatkozta Whiteside az LBC-nek tavaly augusztusban. „Ha ezt sikerül megvalósítanunk, és elő tudunk állítani valamit, ami ugyanolyan finom, mint a húsos verzió, biztosan el tudjuk majd adni. Ezt mutatta a vegán "kolbászos" tekercsek példája is” - tette hozzá.

Forrás: 
livekindly.co

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszerautomaták száma

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

Száz éves a magyar óriásnyúl

Egy évszázaddal ezelőtt kezdődött el hazánkban az első világháború és a forradalmak okozta összeomlás eredményeképpen az a folyamat, melynek során kialakulhatott a magyar óriásnyúl. Eleink minden bizonnyal szívesen lemondtak volna róla, hiszen a nélkülözés, a kényszer szülötte.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.