0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 27.

60 éves a szentesi Árpád Agrár Zrt.

Fontos és szilárd szereplője az agráriumnak a szentesi Árpád Agrár Zrt, termékei pedig – a paprika, a paradicsom, a tej -  mindenki asztalára eljutnak, kezdte ünnepi köszöntőjét Farkas Sándor miniszterhelyettes a születésnapi ünnepségen, amit a szentesi Megyeháza dísztermében tartottak.

A hat évtized történetét feldolgozó  születésnapi könyv egyik szerzője, Varga Zsuzsanna agrártörténész ünnepi előadásában elmondta, hogy az 1960-ban zajlott téeszesítési hullám minden szentesi embert érintett, ők pedig jól oldották meg az akkori feladatot. Kellett hozzá az alapítók bölcsessége, csavaros észjárása  és a közösség összetartó ereje.

A szentesiek minden kihívást sikerrel vettek. Saját elképzeléseikhez igazították a készen kapott téesz formát, Szentesre adaptálták a nyugat európai értékesítési rendszereket a Korai Zöldségtermesztési Rendszer megalapításával, majd az uniós tagsággal eurokonformmá alakították. A rendszerváltás után pedig óriási fegyvertény volt a szövetkezet átalakítása részvénytársasággá is.

A siker egyik kulcsa a vezetőség és a tagság kapcsolata, folytatta az agrártörténész, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az eltelt 60 év alatt összesen csupán 3 elnök irányította a szövetkezetet.

Az alapító Szabó László kitűnően szót értett a tagsággal, akik szívüket lelküket bevitték a téeszbe. Csikai Miklós, elődjéhez, Lóczi Jánoshoz hasonlóan  kertészként került az Árpád élére, élvezve a teljes tagság bizalmát. Olyannyira bíztak benne és hittek az összefogás erejében, hogy amikor részvénytársasággá alakultak, mindössze 27 tag lépett ki az 1024-ből.

Jól kihasználták a szentesi térség kitűnő természeti adottságait, a termálvízkincset, a napfényes órák magas számát, és komolyan vették a „Fejlessz vagy tűnj el a piacról! ” figyelmeztetést,  így ma már a legkorszerűbb termesztési és növényvédelmi  technológiát és termesztőberendezéseket is megtaláljuk az Árpád fegyvertárában, sorban és következetesen felújították az elavult berendezéseket, újakat építenek és a legkorszerűbb energiatakarékos és környezetbarát megoldásokat alkalmazzák.

Az elnök-igazgató nagyszerű munkatársakkal vette magát körbe, az igényes, szakmailag jól fölkészült  kitűnő csapat az innováció mindenkor elkötelezett híve.

A hagyomány kötelez! jelmondathoz ma is hűek, közös kötelességük, hogy felelősen bánjanak az értékeikkel, a közös vagyonnal – mondta Csikai Miklós, az Árpád Agrár ZRt elnök vezérigazgatója az ünnepségen. 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu