Back to top

Rekord részvétel a bio-vásáron

Február 12-15. között rendezik meg minden korábbit meghaladó kiállítói érdeklődés mellett Nürnbergben a bio-élelmiszerek idei BioFach és a természetes kozmetikumok Vivaness szakkiállítását. A rendezvényt dr. Jane Goodall, neves brit magatartáskutató és környezetvédelmi aktivista nyitotta meg.

A két, hagyományosan egyidőben megtartott rendezvényen 110 ország 3.792, (ezen belül a „Vivaness“-en 292) kiállítója mutatja be termékeit. Az 57,6 ezer négyzetméter kiállítási terület is rekordot jelent, mivel az idén két új csarnokot rendeztek be a korábbiakhoz képest.

Fotó: biofach.de

Az árubemutatót ezúttal is gazdag kísérőprogram, szakmai konferenciák egész sora egészíti ki. A blickfangos „A bio hat!“ felirat alatt a bio-módszerek jótékony hatása, többek között a vízvédelemben és a föld terméshozama növelésében, a természet sokszínűsége erősítésében, a légkör védelmében és általában az életkörülmények egészséges voltának biztosításában betöltött szerepe áll a középpontban. A szakmai tanácskozások sorában kiemelkedik a Stadtlandbio 2020 néven meghirdetett, többek között kommunális döntéshozók és közigazgatási szakemberek részvételével megtartott kétnapos kongresszus, melyen az öko-művelésre történő átállás pótlólagos területi igényével és a regionális öko-termelés növelésének kérdéseivel összefüggő kérdések kerülnek napirendre.

Magyarország a tagországok második felében

Az Eurostat adatai szerint az Európában öko-módon megművelt földterület nagysága a 2012. évi 10,1-ről 2018-ra 34 százalékkal, 13,4 millió hektárra növekedett; a vendéglátó Németországban a bio-földterületek a teljes megművelt földterület 7,3 százaléka, valamivel elmaradva a 7,5 százalékos európai átlagtól.

Az öko-módon megművelt terület arányát tekintve Ausztria áll az élen 24,1 százalékkal, megelőzve Észtországot (20,6 százalék) és Svédországot (20,3 százalék). A lista alján Írország, Románia (egyaránt 2,6 százalék), Bulgária (2,4 százalék), valamint a piciny Málta (0,4 százalék) található. Magyarország (3,8 százalék) a térség országai közül Csehország, Lettország, Szlovénia, Szlovákia, Litvánia és Horvátország mögött, közvetlenül Lengyelországot megelőzve a huszonnyolc tagország sorában a 21. helyet foglalja el.

Fotó: NürnbergMesse-Thomas-Geiger

Lassuló növekedés

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az unió tagországaiban a bio-földek nagysága 2030-ra 18 millió hektárra, a teljes mezőgazdasági terület 10 százalékára emelkedik, ami évi 3 százalékos emelkedésnek felel meg, a 2006 és 2018 közötti 5 százalékkal szemben. A növekedési dinamika mérséklődésének oka – többek között – a termelési feltételek megnehezülésében, mint például a munkaerőtől való függőség magas fokában, valamint az állatjólétre vonatkozó előírások szigorításában keresendő.

A bio-élelmiszerek uniós forgalmát a szervezet brüsszeli bizottsága évi 34,3 milliárd euróra becsüli; ami – ugyanezen testület előrejelzése szerint – a következő tíz évben az eddiginél szintén lassúbb ütemben fog bővülni.

Ezt – többek között – az uniós állampolgárok élelmiszerekkel kapcsolatos, az árak alakulásával, továbbá egészségügyi megfontolásokkal, az áru eredetével, célszerűségével, a környezettel és a klímaváltozással, valamint az állatvédelemmel kapcsolatos várakozásaival magyarázzák.

Fotó: biofach.de

A takarmánytermelés – a bio-módon tenyésztett állatállomány növekedése és a kereslet ebből fakadó folyamatos bővülése hatására – továbbra is hajtóerőnek számít majd, de az erőteljes növekedés ellenére továbbra sem lehet majd lemondani az importról. A bio-módon tenyésztett sertéseknek a teljes állományban elfoglalt részaránya a feltételek megteremtésével kapcsolatos nehézségek folytán 2030-ban sem lesz több 2 százaléknál, a baromfi esetében azonban ugyanez a jelenlegi 2,5 százalék duplájára, 5 százalékra, míg a tejtermékek esetében a 2017. évi 3 százalékról – ugyancsak tíz év alatt – 7 százalékra emelkedik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Nem köpköd céltalanul - A láma

A láma az Andok jellegzetes háziállata. Mind a mai napig nélkülözhetetlen segítőtársa az ott élő embereknek; használják teherhordóként és hátasállatként egyaránt. Kétezer méter felett, oxigénszegény környezetben 45 kilogrammnyi málhát is képes hosszú távon elcipelni.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

Kora tavaszi virágpompa a Kiskunságban

Az enyhe tél következtében számos növényfaj a megszokotthoz képest korábban borul virágba. Nincs ez másképp a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területein sem, ahol a többi közt hazánk legnagyobb egyhajúvirág-állományát is megcsodálhatjuk.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az Eu-s szabályozásban.

Világkiállítást rendezünk

Ötven év után ismét vadászati világkiállítást rendezünk, azonban egészében más lesz a 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítástól. Jövőre elsősorban a természet értékei lesznek a fókuszban, a tradicionális magyar vadászati kultúra hátterével. A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatójával, Bors Richárddal beszélgettem.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.