0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rekord részvétel a bio-vásáron

Február 12-15. között rendezik meg minden korábbit meghaladó kiállítói érdeklődés mellett Nürnbergben a bio-élelmiszerek idei BioFach és a természetes kozmetikumok Vivaness szakkiállítását. A rendezvényt dr. Jane Goodall, neves brit magatartáskutató és környezetvédelmi aktivista nyitotta meg.

A két, hagyományosan egyidőben megtartott rendezvényen 110 ország 3.792, (ezen belül a „Vivaness“-en 292) kiállítója mutatja be termékeit. Az 57,6 ezer négyzetméter kiállítási terület is rekordot jelent, mivel az idén két új csarnokot rendeztek be a korábbiakhoz képest.

Az árubemutatót ezúttal is gazdag kísérőprogram, szakmai konferenciák egész sora egészíti ki. A blickfangos „A bio hat!“ felirat alatt a bio-módszerek jótékony hatása, többek között a vízvédelemben és a föld terméshozama növelésében, a természet sokszínűsége erősítésében, a légkör védelmében és általában az életkörülmények egészséges voltának biztosításában betöltött szerepe áll a középpontban. A szakmai tanácskozások sorában kiemelkedik a Stadtlandbio 2020 néven meghirdetett, többek között kommunális döntéshozók és közigazgatási szakemberek részvételével megtartott kétnapos kongresszus, melyen az öko-művelésre történő átállás pótlólagos területi igényével és a regionális öko-termelés növelésének kérdéseivel összefüggő kérdések kerülnek napirendre.

Magyarország a tagországok második felében

Az Eurostat adatai szerint az Európában öko-módon megművelt földterület nagysága a 2012. évi 10,1-ről 2018-ra 34 százalékkal, 13,4 millió hektárra növekedett; a vendéglátó Németországban a bio-földterületek a teljes megművelt földterület 7,3 százaléka, valamivel elmaradva a 7,5 százalékos európai átlagtól.

Az öko-módon megművelt terület arányát tekintve Ausztria áll az élen 24,1 százalékkal, megelőzve Észtországot (20,6 százalék) és Svédországot (20,3 százalék). A lista alján Írország, Románia (egyaránt 2,6 százalék), Bulgária (2,4 százalék), valamint a piciny Málta (0,4 százalék) található. Magyarország (3,8 százalék) a térség országai közül Csehország, Lettország, Szlovénia, Szlovákia, Litvánia és Horvátország mögött, közvetlenül Lengyelországot megelőzve a huszonnyolc tagország sorában a 21. helyet foglalja el.

Lassuló növekedés

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az unió tagországaiban a bio-földek nagysága 2030-ra 18 millió hektárra, a teljes mezőgazdasági terület 10 százalékára emelkedik, ami évi 3 százalékos emelkedésnek felel meg, a 2006 és 2018 közötti 5 százalékkal szemben. A növekedési dinamika mérséklődésének oka – többek között – a termelési feltételek megnehezülésében, mint például a munkaerőtől való függőség magas fokában, valamint az állatjólétre vonatkozó előírások szigorításában keresendő.

A bio-élelmiszerek uniós forgalmát a szervezet brüsszeli bizottsága évi 34,3 milliárd euróra becsüli; ami – ugyanezen testület előrejelzése szerint – a következő tíz évben az eddiginél szintén lassúbb ütemben fog bővülni.

Ezt – többek között – az uniós állampolgárok élelmiszerekkel kapcsolatos, az árak alakulásával, továbbá egészségügyi megfontolásokkal, az áru eredetével, célszerűségével, a környezettel és a klímaváltozással, valamint az állatvédelemmel kapcsolatos várakozásaival magyarázzák.

A takarmánytermelés – a bio-módon tenyésztett állatállomány növekedése és a kereslet ebből fakadó folyamatos bővülése hatására – továbbra is hajtóerőnek számít majd, de az erőteljes növekedés ellenére továbbra sem lehet majd lemondani az importról. A bio-módon tenyésztett sertéseknek a teljes állományban elfoglalt részaránya a feltételek megteremtésével kapcsolatos nehézségek folytán 2030-ban sem lesz több 2 százaléknál, a baromfi esetében azonban ugyanez a jelenlegi 2,5 százalék duplájára, 5 százalékra, míg a tejtermékek esetében a 2017. évi 3 százalékról – ugyancsak tíz év alatt – 7 százalékra emelkedik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu