Back to top

Minden sokkal finomabb, ha kézzel-lábbal esszük

Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy azok az emberek, akik magas önkontrollal rendelkeznek, hajlamosabbak többet enni, ha kézzel is megérinthetik az ételt. Sőt, finomabbnak találják, mintha evőeszközökkel fogyasztanák el ugyanazt a fogást.

A tanulmányt Stevens Institute of Technology-n, Amerika egyik legrégebbi egyetemén készítették Adriana Madzaharov vezetésével. Az eredményekkel sokkal inkább a kereskedelmi láncokat célozták, mintsem a hétköznapi fogyasztókat. Ám mindenki számára érdekes eredményeket hoztak a kísérletek.

Madzaharov már több hasonló tanulmányt készített, legutóbb rámutatott arra, hogy a kávé illata önmagában placebo hatást fejt ki, és beleszagolni a kávé gőzébe ahhoz hasonlóan fokozza a kognitív funkciókat, mintha meginnánk egy csésze feketét.

A mostani kutatásban négy kísérletet hajtottak végre, és azt vizsgálták, vajon többet eszünk-e, ha félredobjuk a villát, a kést, és kézzel fogyasztjuk el az ételeinket.

Bebizonyosodott, hogy azoknál a tesztalanyoknál, akik magas önkontrollal rendelkeznek, igenis számít a körítés és az etikett. Az ilyen típusú emberek sokkal ízletesebbnek, kívánatosabbnak találták az ételeket, ha kézzel ehettek és jóval többet is fogyasztottak mindenből.

Ugyanakkor azoknál az embereknél, akik kevésbé tudnak önkontrollt gyakorolni, nem befolyásolta sem az elfogyasztott mennyiséget, sem az élelmiszerről kialakított véleményüket az, hogy milyen módon ették meg.

Leegyszerűsítve egy tál sült krumplit mindenképp befal az, aki amúgy is azt tervezi, hogy egy szemet sem hagy az edény alján – függetlenül attól van-e a kezében villa. Ám, aki gyakrabban gyakorol önmérsékletet, valószínűbb, hogy előbb érzi magát „jóllakottnak” – legalábbis előbb fejezi be az étkezést – ha evőeszközöket is használ.

Az egyik kísérletben 145 embert osztottak két csoportra. Az egyik csoport tagjait figyelmeztették a helyes táplálkozásra, a diéta, a fitnesz és az egészség fontosságára, míg a másik csoportot arra biztatták, hogy élvezzék az élet minden lehetőségét korlátok nélkül.

Ezután kis fánkokat kínáltak nekik – előbb evőpálcikákkal vehettek a tálakból, majd kézzel. A nagyobb önkontrollt gyakorló csoport tagjai sokkal jobb véleménnyel voltak a falatokról, ha kézzel vehettek, mint azok, akiknek azt mondták, feltételek nélkül élvezzék az életet.

Madzaharov elsősorban a kiskereskedelem szempontjából prezentálta az tanulmány fő pontjait,

arra fókuszált, miként is lehet még hatékonyabbá tenni a kóstoltatással egybekötött promóciós eseményeket az élelmiszerüzletekben.

Azt is hozzátette, hogy az előételek tálalásánál a fenti eredményeket az éttermek, vendéglátóegységek, catering cégek is figyelembe vehetik – így javítva a fogyasztói élményt.

Ugyanakkor a tanulmány arra is kitér, hogy manapság sokan próbálják kontroll alatt tartani az elfogyasztott élelmiszer-mennyiséget, és a kézzel evés erre a törekvésre negatív hatással van. Ennek megfelelően akár jövőbeni szabályozások alapjai is lehet ez a tanulmány.

Fogyasztóként ebből a kutatásból annyi bizonyosan megérthető, hogy miért nyúlunk még egy szelet pizzáért még akkor is, ha már jól laktunk, és miért olyan nehéz letenni még egy teljes tábla csokoládét is az első pár kocka után.

Ez nem azt jelenti, hogy együnk ezentúl mindent késsel és villával, de legalább ismerjük elménk működését.

Forrás: 
newatlas.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Nébih: biztonságosak a húsvéti sonkák, de jelölési hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek

Mik a vírusok? Hogyan okoznak károkat? Melyik ma Magyarországon az a vírus, amelyik a legnagyobb gondot okozza a méheknél? Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanárral, állatorvos-virológussal, méhésszel beszélgettem vírusokról, baktériumokról, méhbetegségekről.

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

Csalók koronavírus elleni „csoda tejet” árulnak

A csalók kreativitása nem ismer határokat. Most COVID-19 „gyógyító” tejet árulnak csillagászati összegekért Lengyelországban. A tejkamara tiltakozik.