Back to top

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

Lehet egészen rendben van a felszolgált menü a repülőn, sőt a neves légitársaságok az első osztályon kifejezetten figyelnek az ételek minőségére. Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégsem ízlik az ott feltálalt ebéd, vagy vacsora.

Kiderült, hogy az ízeket másképp érzékeljük repülés közben, mint szilárd talajon. Ennek sok összetevője van, közrejátszik például a pillanatnyi pszichés állapot is.

Érzékeinket jelentősen befolyásolják például a kabin körülményei. Az alacsony nyomás, a száraz levegő és a hajtóművek állandó zúgása, és van, akinél a túlzott félelem a repüléstől, azaz egy jó adag stressz befolyásolja az étkezés minőségét. És ebben az esetben az étel elfogyasztásához nem társul feltétlenül pozitív élmény. Ezen túlmenően a magasság eltompítja az érzékeinket, és szervezetünk az ingerekre nem úgy reagál, mint a földön.

Kutatások eredményei erősítik meg, hogy a repülés során a sós és édes ízérzékelésünk akár 30 százalékkal is csökkenhet.

Az étel ízét az is befolyásolja, hogy a fogások mennyi időt töltöttek a logisztikai láncon belül, mielőtt az utas elé kerültek. Néha nagy távolságot tesznek meg, majd újra melegítik, hogy útközben felszolgálhassák a stewardessek. Ezek mindenképpen rontanak az élvezeti értékből.

Gordon Ramsay, a sztárséf például nem tudta megenni, amit a gépen szolgáltak fel. Azt mondja, hogy tíz évig dolgozott légitársaságoknál, tehát tudta, hol készült az étel, és mennyi ideig tartott, mielőtt a fedélzetre került, azaz semmi gond nem lehet vele, mégsem tudta élvezettel elfogyasztani. Időközben azonban sok séf dicsérni kezdte az egyes társaságok járatain felszolgált ételeket. A jelenleg legsikeresebb séf, a sok Michelin csillaggal rendelkező francia Alain Ducasse például a japán All Nippon Airways menüiért rajong, Heston Blumenthal,  a kísérletező angol séf pedig az ausztrál Qantas fogásait csodálja.

Milyen trükköket kezdtek el használni a repülőgép ételeinek elkészítéséért felelős szakemberek?

Tekintettel arra, hogy a repülés során érzékelésünk megváltozik, a szakácsok erőteljesebben ízesítik a felszolgált ételeket, hogy azok ne tűnjenek egyhangúnak, és a fedélzeten is ízletesek legyenek. Egyes légitársaságok különösen nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy megismerjék a repülés közbeni ízérzékelést, és például szimulátor kabinban végeznek kísérleteket, hogy kiderítsék, hogyan kell az ételeket elkészíteni speciálisan a repülőgépek fedélzetére. Az egyik ilyen szimulátor, amelyet több légitársaság is igénybe vesz, Szingapúrban található.

 

Forrás: 
haps.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszerautomaták száma

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.