Back to top

Ősszel újabb pályázati dömping jöhet

Az év végéig mintegy 800-1000 milliárd forint értékben írhatnak ki új pályázatokat a 2014-2020-as uniós ciklus még elérhető forrásaiból – mondta a Világgazdaságnak Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Előrebocsátotta: a papírmunka felére csökkentését, illetve előminősítés bevezetését is tervezik a pályázatoknál.

Perényi Zsigmond, az ITM államtitkára a Világgazdaságnak leszögezte:

abban érdekeltek, hogy a magyar vállalatok, különösen a kkv-k minél több pályázati forráshoz jussanak.

Rávilágított, hogy tavaly az eurózóna átlagos bővülési ütemének csaknem a háromszorosával, 4,9 százalékkal nőtt a hazai GDP, és ebből mintegy 1,2-1,5 százalékot a hazai és uniós fejlesztéspolitikai támogatások magyaráznak. Az Európai Bizottság a teljes Magyarországnak járó forráskeret 43 százalékát utalta át eddig, ez a részeredmény pedig szintén bizakodásra adhat okot Perényi Zsigmond szerint, hiszen a V4-ek között éllovasok vagyunk vele. Az a cél, hogy ez a mutató 2020 végére 43-ról 55 százalékra ugorjon.

A lapunknak adott interjúban bejelentette:

várhatóan még az idén mintegy 800-1000 milliárd forint értékben jelentethetnek meg új pályázatokat a jelenlegi ciklus forrásai terhére.

Hozzátette, hogy az összeg nagyságát a 10 százalékos tagországi túlvállalás mellett az euró-forint árfolyam is befolyásolja, hiszen a korábbi számításokban szereplő 307 forintos átváltást egyszer már felemelték 318-ra, de akár további módosítás is indokolt lehet.

A közelgő 2021-2027-es uniós ciklus kapcsán az államtitkár előrebocsátotta:

vizsgálják a kombinált hiteltermékek elterjesztését, a pilot programban már tesztelt, feltételesen visszatérítendő támogatási forma további térnyerésének lehetőségét.

De a fejlesztéspolitikában is napirenden van a bürokráciacsökkentés, az a cél, hogy még kevesebb legyen a papírmunka, akár feleannyi, mint most, ezzel a pályázók és az intézményrendszer életét is megkönnyíthetik. A tervek között egy előminősítési rendszer bevezetése is szerepel: ha egy cég az első pályázatánál minden szükséges adatot megadott, a költségekkel pedig szabályszerűen elszámolt, akkor a második-harmadik alkalommal már a különféle nyomtatványok újbóli bemutatása nélkül zöld utat kaphatna.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Vészforgatókönyvet sürgetnek 2021-re

A közegészségügyi válságra, és a hosszú távú uniós költségvetés ebből fakadó késésére való tekintettel az Európai Parlament képviselői ismét kérik a 2021-re vonatkozó vészforgatókönyv sürgős beterjesztését.

Több nyugat-európai országban is nőttek a traktoreladások

A 2018-ban történt visszaesés után tavaly nőttek a traktoreladások Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán összesen 40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

A Raiffeisennél már elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás

Április 1-től a Raiffeisen Bank ügyfelei az elsők között küldhetnek és fogadhatnak fizetési kérelmeket, legyen szó akár bankon belüli, vagy bankon kívüli megbízásról, ezzel is segítve a mostani helyzetben a napi pénzügyek személyes találkozás nélküli, akár otthonról történő lebonyolítását.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.

Engedné az idénymunkások utazását az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság hét eleji állásfoglalása szerint meg kell oldani a mezőgazdasági idénymunkások utazását és munkavállalását a gazdaságok zökkenőmentes működése érdekében.

Gyors segítség a gazdálkodóknak

Átlagosan egy héten belül elbírálja és utalja a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására igényelt hiteleket a Takarékbank, mert az ország élelmiszer-ellátásának biztosítása az egyik legfontosabb feladat a koronavírus-járvány idején.

Az abszurditás csúcsa, avagy mi közük a középkori határvitáknak a koronavírushoz

Vigyázzon, a boltnak az a fele Belgium, és zárva kell tartani, úgyhogy jobban teszi, ha a holland felébe áll – ilyen, és ehhez hasonló párbeszédek hangzanak el a híresen kusza belga–holland határ által átszelt Baarle-Hertog belvárosában manapság. Míg Belgiumban ugyanis kijárási tilalom van, addig Hollandiában lényegesen megengedőbb módon állnak a helyzethez.