0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Kuvaszok segítik a polgárőrök munkáját

Újabb öt kuvaszkölyköt kapott az Országos Polgárőr Szövetség. A kutyák kiképzésük után a bűnmegelőzési célú járőrszolgálatokban vesznek majd részt.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa az átadóünnepségen elmondta: a kuvaszt az Országgyűlés 2004-ben a többi őshonos magyar állatfajjal együtt nemzeti kinccsé nyilvánította. A kilenc magyar kutyafajta – köztük a kuvasz – 2017 óta a Hungarikumok Gyűjteményét is gazdagítja.

A kuvasz végigkísérte a teljes magyar történelmet, mindvégig velünk volt már a honfoglalás óta. Büszke tartásuk, kiváló munkabírásuk és játékos kedvük párhuzamba állítható a magyar ember természetével is – hangsúlyozta a miniszteri biztos. A kormány a kuvaszoknál is forrást biztosít egyebek mellett vérvizsgálatra, tenyésztési konferenciák szervezésére, könyvkiadásokra, és a tenyésztés népszerűsítésére is. Utóbbi programba illeszkedik a kutyás polgárőrök támogatása. Nagy öröm azt látni, hogy egyrészt

jó helyre kerülnek az ebek, megfelelő oktatást, kiképzést kapnak, másrészt pedig, hogy fajtájuk sajátosságához és múltjához méltó feladatot kapnak.

Visszakerülnek ugyanis abba a funkcióba, amely eredetileg az övék volt: komoly őrző-védő feladatot látnak el, mint ahogy tették azt sok száz éven át – fogalmazott V. Németh Zsolt.

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa a kuvaszok átadásával egybekötött sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a polgárőrség tevékenységi köre változott, a szervezet lovas tagozata pedig lovas-kutyás tagozattá bővült. Így már a lovak mellett a kuvaszok is segítik a polgárőrök mindannyiunk érdekében végzett, társadalmi munkáját.

Forrás: AM