Back to top

Fórum a juh- és kecskeágazatért

Az Agrárakadémia fórum idei első állomása Székesfehérvár volt, ahol március 4-én a Corvinus Egyetem campusán „Új együttműködés a juh- és kecskeágazatban” címmel rendezett a Magyar Mezőgazdaság Kft. konferenciát az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint a Juh és Kecske Ágazatért Egyesülettel és a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel együttműködésben.

Szepesi Áron
Szepesi Áron
Fotó: Csatlós Norbert
A rendezvény célja a juh- és kecskeágazat piaci szereplőinek releváns, aktuális információval való ellátása, továbbá az ágazatban felmerülő kérdések, változások és szerveződések megvitatása.

Az előadások előtt Hájos László, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója mondott köszöntőbeszédet, majd Szepesi Áron, az Agrárminisztérium Állati és Növényi Termékek Osztályának osztályvezetője „A juhágazat jövőjéről” tartott előadást, melyben számszerűsített adatokkal ismertette, hogy az ágazat 2 százalékban járul hozzá az ország állattenyésztési kibocsátásához. Továbbá elmondta, hogy az Európai Unió tendenciájához hasonlóan, hazánkban is csökken a juhállomány – megközelítőleg 1 millió juh, és 7-800 ezer anyajuhállomány az éves termelés.

A jelenlegi juhhúsfogyasztás összevetésében, hazai viszonylatban 20-30 dkg/fő/év, míg ez a mennyiség az unió tagállamaiban átlagosan 1,9 kg/fő/év.

Az osztályvezető az ágazat állategészségügyi kérdéseit is taglalta, miszerint a jelenlegi kéknyelv-mentességi státusz hiánya jelentősen befolyásolja a termelést és értékesítést, ugyanakkor, amennyiben nem fordul elő új járványkitörés, abban az esetben az Európai Bizottság 2021. januárjában Magyarországot kéknyelv-mentes tagállamnak tekinti.

Az ágazat import- és exporttevékenységére is felhívta a figyelmet, mint mondta, nemzetközi viszonylatban Ausztrália és Új-Zéland a legnagyobb juhhúsexportőr, azonban az előrejelzések szerint hazánk exporttevékenysége is jelentős emelkedésben reménykedhet, ugyanis az olasz piac továbbra is nyitott a magyar juh- és kecskehúsra.

Zászlós Tibor
Zászlós Tibor
Fotó: Csatlós Norbert
Zászlós Tibor NAK alelnök, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke az ágazat új trendjeinek alakulását mutatta be, mint a biológiai sokféleség fenntartása, a fogyasztói szokások, illetve a juh- és kecsketartás klíma- és éghajlatváltozással járó összefüggése.

Az ágazat hiányosságait is megemlítette, kihangsúlyozva a szezonalitás, a magas exportkitettség és a termelési és értékesítési szervezés hiányát.

Nem utolsó sorban új irányként kiemelte az elismert szakmaközi szervezet létrehozását, amely hozzásegíti az ágazatot a közös érdekek szem előtt tartásában, valamint a gördülékeny, közös munkák és fejlesztések mihamarabbi megvalósításában.

Mezőszentgyörgyi Dávid egyetemi oktató, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület elnöke a Juh és Kecske Szakmaközi Szervezet létrehozásának fontosságát emelte ki, amiből az Európai Unió tagállamaiban mindössze egy elismert szakmaközi szervezet van jelen Spanyolországban.

A szervezet várhatóan idén a második negyedév elején hivatalosan is létrejöhet; alapelveinek tekinti az országos lefedettséget, az egységes gondolkodást az ágazaton belül, amely lehetőséget teremt az aktuális problémák megválaszolásában, illetve alapvető szerkezeti formának a vertikális szerveződést tekinti majd.

Végezetül kiemelte, hogy ezek a szakmaközi szervezetek a termelők és az ágazat valamennyi szereplőinek az érdekeit védik. Az előadások végeztével kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol a szakma érdekeltjei osztották meg egymással tapasztalataikat, megvitatták a juh- és kecskeágazat aktuális kérdéseit, illetve a jövőbe tekintve a szakma előtt álló feladatokat is felvázolták.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

A hulladék nem probléma, hanem lehetőség

A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásának teljes folyamatát ismertették az érdeklődőkkel július 29-én, a Green Technológia Kft. szakmai napján. A herendi Majolika Parkban egy gyár- és laborlátogatás keretében rávilágítottak a szervezők arra, hogy a hulladék nem szemét, hanem lehetőségként kell tekinteni rá környezetünk megóvásában.

Megjelentek az idei LIFE pályázati felhívások

Közzétette a 2021. évi LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége. Az új LIFE program néhány változást is hoz az eddigiekhez képest.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Átadták a megújult Ivánka szállót

Fontos célkitűzés, hogy a hazai erdők a társadalom számára színvonalas, egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak, valamint ellássák a klímavédelmi és egyéb hagyományos funkcióikat - emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára szerdán Arlón, ahol átadták a megújult Ivánka szállót.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.