Back to top

A világ megáll, a környezet lélegzethez jut, de mi lesz utána?

Ökológiai szempontból sokféleképpen megváltoztathatja a szokásokat a koronavírus-járvány, lesznek nagyon pozitív hozadékai, de lehet, hogy a forráshiányok miatt visszalépések következnek be az energiatermelésben.

A koronavírus pandémiával összefüggésben globális korlátozásokat vezettek be a szállításra, csökkent az ipari termelés, aminek eredményeként csökkent a CO2-kibocsátás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Föld végül nem fogja megszenvedni a küszöbön álló gazdasági összeomlást - mondják a szakértők.

Az elemzők szerint

az ipari termelés leállásával és a kínai a tömegközlekedés csökkentésével, globálisan a CO2-kibocsátás negyedével csökkent.

A levegő minőségének javulása az elmúlt hónapokban egyedül Kína középső részén, Hubej tartományban, a koronavírus kiinduló pontján 4000 öt éven aluli gyermek és 73 000 hetven évesnél idősebb ember életét mentheti meg  - becsülte Marshall Burke, a Stanfordi Egyetem professzora. Ha ezt az oldalát tekintjük, a koronavírus-járvány közvetetten több életet menthet meg. mint amennyi áldozatot szedett Kína ezen részén.

Szakértők viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a koronavírusok által kiváltott gazdasági összeomlás és a korlátozott pénzügyi források

sok kormányt és gazdasági társaságot arra is kényszeríthetnek, hogy megváltoztassák prioritásaikat, és feladják a megújuló energiaforrásokba történő költséges beruházásokat és az olcsóbb fosszilis tüzelőanyagok felé forduljanak.

Az emberek a bezártság miatt most televíziót néznek, és energiát fogyasztó háztartási készülékeket használnak. Ez - az online vásárlás és a kézbesítési megrendelések hirtelen növekvő igényével együtt - véleménye szerint végső soron hozzájárulhat a nagyobb energiafogyasztáshoz.

Sőt, amint azt Vuhan városának példája mutatja, az eldobható higiéniai termékek tömeges előállítása és ezzel együtt a műanyag, mint alapanyag visszatérése hozzájárult a nagy mennyiségű hulladék keletkezéséhez.  A járvány csúcspontjában 200 tonna orvosi hulladék került a kukába, sokkal több, mint valaha.

A vírus földre kényszerítette a repülőgépeket, a turizmus leállása, a termelés visszaesése hozzájárult az olaj iránti kereslet csökkenéséhez, amelyért most hordónként kevesebb, mint 30 dollárt adnak.

A nyersanyag iránti kereslet azonban újra növekedni fog, és ezzel együtt a CO2-kibocsátás szintje is visszatérhet.

Az optimista elemzők viszont úgy látják, hogy a világjárvány megváltoztatja napi szokásainkat. Talán feladjuk a  felesleges utazásokat, átváltunk a nulla kibocsátású közlekedési módokra, és mindenekelőtt értékelni fogjuk a közegészségügy fontosságát.

Forrás: 
polsatnews.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együttműködik az MME és a Főkert Budapest élővilágának védelme érdekében

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között Budapest élővilágának védelme érdekében.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

Elég egy kis lóbab, vagy annál azért több kell?

Pozitív-e a vadméhek szempontjából egy lóbabbal bevetett szántóföldi tábla? Német kutatók jártak utána a kérdésnek, és arra jutottak, hogy a poszméhek sokat profitáltak belőle, a többi vadméhfajnak viszont muszáj, hogy legyen a környéken valamennyi félig-meddig természetes élőhely is.

Rejtélyes kórokozó pusztít a vizekben, aggódnak a horvátok a sonkakagyló miatt

A nagy sonkakagyló (Pinna nobilis) a Földközi-tenger legnagyobb kagylója. Kihalása miatt adtak hangot aggodalmuknak horvát tengerbiológusok egy Krk szigetén tartott szakmai fórumon.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

39 ezer éves medvéket találtak Szibériában

A tudósok világraszóló felfedezésnek tartják. Két medve, egy felnőtt és egy fiatal állat, kiváló állapotban megőrződött tetemét találták meg a rénszarvas pásztorok Szibériában, Jakutföldön.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.