Back to top

A világ megáll, a környezet lélegzethez jut, de mi lesz utána?

Ökológiai szempontból sokféleképpen megváltoztathatja a szokásokat a koronavírus-járvány, lesznek nagyon pozitív hozadékai, de lehet, hogy a forráshiányok miatt visszalépések következnek be az energiatermelésben.

A koronavírus pandémiával összefüggésben globális korlátozásokat vezettek be a szállításra, csökkent az ipari termelés, aminek eredményeként csökkent a CO2-kibocsátás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Föld végül nem fogja megszenvedni a küszöbön álló gazdasági összeomlást - mondják a szakértők.

Az elemzők szerint

az ipari termelés leállásával és a kínai a tömegközlekedés csökkentésével, globálisan a CO2-kibocsátás negyedével csökkent.

A levegő minőségének javulása az elmúlt hónapokban egyedül Kína középső részén, Hubej tartományban, a koronavírus kiinduló pontján 4000 öt éven aluli gyermek és 73 000 hetven évesnél idősebb ember életét mentheti meg  - becsülte Marshall Burke, a Stanfordi Egyetem professzora. Ha ezt az oldalát tekintjük, a koronavírus-járvány közvetetten több életet menthet meg. mint amennyi áldozatot szedett Kína ezen részén.

Szakértők viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a koronavírusok által kiváltott gazdasági összeomlás és a korlátozott pénzügyi források

sok kormányt és gazdasági társaságot arra is kényszeríthetnek, hogy megváltoztassák prioritásaikat, és feladják a megújuló energiaforrásokba történő költséges beruházásokat és az olcsóbb fosszilis tüzelőanyagok felé forduljanak.

Az emberek a bezártság miatt most televíziót néznek, és energiát fogyasztó háztartási készülékeket használnak. Ez - az online vásárlás és a kézbesítési megrendelések hirtelen növekvő igényével együtt - véleménye szerint végső soron hozzájárulhat a nagyobb energiafogyasztáshoz.

Sőt, amint azt Vuhan városának példája mutatja, az eldobható higiéniai termékek tömeges előállítása és ezzel együtt a műanyag, mint alapanyag visszatérése hozzájárult a nagy mennyiségű hulladék keletkezéséhez.  A járvány csúcspontjában 200 tonna orvosi hulladék került a kukába, sokkal több, mint valaha.

A vírus földre kényszerítette a repülőgépeket, a turizmus leállása, a termelés visszaesése hozzájárult az olaj iránti kereslet csökkenéséhez, amelyért most hordónként kevesebb, mint 30 dollárt adnak.

A nyersanyag iránti kereslet azonban újra növekedni fog, és ezzel együtt a CO2-kibocsátás szintje is visszatérhet.

Az optimista elemzők viszont úgy látják, hogy a világjárvány megváltoztatja napi szokásainkat. Talán feladjuk a  felesleges utazásokat, átváltunk a nulla kibocsátású közlekedési módokra, és mindenekelőtt értékelni fogjuk a közegészségügy fontosságát.

Forrás: 
polsatnews.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Robot készíti a friss salátakeveréket

Kevesebb mint 90 másodpercbe telik, amíg a Cabaletta nevű robot összekeveri a friss Cézár-salátát, és azt kiveheti a vásárló az önkiszolgáló automatából.

Erdőfelújítás szajkóval

Az erdészek áldott tevékenysége mellett egyes vadfajok is segédkeznek az erdőfelújításban. A szajkó, népies nevén a mátyásmadár, bár dúvadnak számít fészekfosztó kártétele miatt, azonban ellenpontozza ezt azzal, hogy jelentős szerepet játszik az erdő ökológiai folyamatainak fenntartásában, így az erdőfelújításban is.

Kiskertek zöldség ászai: heirloom, heritage fajták

Magyarra fordítva ezek az ereklye, vagy örökség fajták, amelyek kiskertekbe nagyon ideálisak. Ha ilyen régi zöldségfajtákat vetünk, azzal hozzájárulunk a tájfajták fennmaradásához, emellett pedig a termésből kiszedett magot jövőre is újravethetjük. Ezt az F1-es hibridekkel nem éri meg megcsinálni…