Back to top

A világ megáll, a környezet lélegzethez jut, de mi lesz utána?

Ökológiai szempontból sokféleképpen megváltoztathatja a szokásokat a koronavírus-járvány, lesznek nagyon pozitív hozadékai, de lehet, hogy a forráshiányok miatt visszalépések következnek be az energiatermelésben.

A koronavírus pandémiával összefüggésben globális korlátozásokat vezettek be a szállításra, csökkent az ipari termelés, aminek eredményeként csökkent a CO2-kibocsátás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Föld végül nem fogja megszenvedni a küszöbön álló gazdasági összeomlást - mondják a szakértők.

Az elemzők szerint

az ipari termelés leállásával és a kínai a tömegközlekedés csökkentésével, globálisan a CO2-kibocsátás negyedével csökkent.

A levegő minőségének javulása az elmúlt hónapokban egyedül Kína középső részén, Hubej tartományban, a koronavírus kiinduló pontján 4000 öt éven aluli gyermek és 73 000 hetven évesnél idősebb ember életét mentheti meg  - becsülte Marshall Burke, a Stanfordi Egyetem professzora. Ha ezt az oldalát tekintjük, a koronavírus-járvány közvetetten több életet menthet meg. mint amennyi áldozatot szedett Kína ezen részén.

Szakértők viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a koronavírusok által kiváltott gazdasági összeomlás és a korlátozott pénzügyi források

sok kormányt és gazdasági társaságot arra is kényszeríthetnek, hogy megváltoztassák prioritásaikat, és feladják a megújuló energiaforrásokba történő költséges beruházásokat és az olcsóbb fosszilis tüzelőanyagok felé forduljanak.

Az emberek a bezártság miatt most televíziót néznek, és energiát fogyasztó háztartási készülékeket használnak. Ez - az online vásárlás és a kézbesítési megrendelések hirtelen növekvő igényével együtt - véleménye szerint végső soron hozzájárulhat a nagyobb energiafogyasztáshoz.

Sőt, amint azt Vuhan városának példája mutatja, az eldobható higiéniai termékek tömeges előállítása és ezzel együtt a műanyag, mint alapanyag visszatérése hozzájárult a nagy mennyiségű hulladék keletkezéséhez.  A járvány csúcspontjában 200 tonna orvosi hulladék került a kukába, sokkal több, mint valaha.

A vírus földre kényszerítette a repülőgépeket, a turizmus leállása, a termelés visszaesése hozzájárult az olaj iránti kereslet csökkenéséhez, amelyért most hordónként kevesebb, mint 30 dollárt adnak.

A nyersanyag iránti kereslet azonban újra növekedni fog, és ezzel együtt a CO2-kibocsátás szintje is visszatérhet.

Az optimista elemzők viszont úgy látják, hogy a világjárvány megváltoztatja napi szokásainkat. Talán feladjuk a  felesleges utazásokat, átváltunk a nulla kibocsátású közlekedési módokra, és mindenekelőtt értékelni fogjuk a közegészségügy fontosságát.

Forrás: 
polsatnews.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Új natúrpark alakul az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Illatos erdei szőnyeg

Az odvas és az ujjas keltike tavasszal pompás lila-fehér virágszőnyeget borít az erdő aljára. Az odvas keltike állománya talán kissé sűrűbb és tömöttebb, de ettől eltekintve mind a két virág látványa és illata is megkapó.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…