Back to top

Húsipar: két potenciális kockázat látható

Átmeneti lehet az elmúlt hetekben tapasztalt élősertés ár csökkenés, Kína újraindulásával ismét emelkedhetnek az árak - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A hazai boltokban helyreállt az ellátás, az ágazat számára inkább a importtakarmányok érkezésének akadozása, és egy esetleges tömeges megbetegedés okozhat gondot.

Az elmúlt hónapban nehezebb volt az Európa és Kína közti kereskedelem: a járvány miatt a kínai kikötők nem működtek teljes kapacitással, nagyon sok szállítmányt nem pakoltak ki időben, ez pedig átmenetileg gátolta az európai sertéshús exportját is - mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder Tamás emlékeztetett: az elmúlt egy évben az Európai Unióban az élősertés és a sertéshús árában végbement drasztikus emelkedést a kínai kereslet okozta. Az ázsiai országban pusztító afrikai sertéspestis megsemmisítette az ottani állomány egyes becslések szerint akár felét is. Emiatt Kína óriási importőrré vált, a kereslet jelentős részét az EU elégíti ki.

Az elnök szerint vélhetőleg ez az átmeneti visszaesés okozhatta az élősertés árában az elmúlt hetekben tapasztalt 30-40 forintos csökkenést, ami miatt kilogrammonként 550 forint alá esett a belföldi felvásárlási ár.

"Ez az árszint az ötéves átlagos szintet minimum 30-40 százalékkal haladja meg, és közel 50 százalékkal magasabb a tavalyi élősertés-árnál"

- mondta Éder Tamás.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem biztos, hogy tartós lesz ez az árszint.

"Ha a kínai kereslet normalizálódik, akkor vélhetően magasabb árakkal kell számolnia a húsiparnak. Viszont ha a kereskedelem zavarai fennmaradnak, akkor nyilván ennél alacsonyabb árak is kialakulhatnak" - vélekedett az elnök.

"Amennyiben a mostanihoz képest érdemben nem romlik a helyzet, nem kell húshiánytól tartani" - nyomatékosította Éder Tamás. Megfelelő mennyiségű élőállat van az országban, és egyelőre működni tudnak a vágóhidak és a húskészítmény-üzemek is.

Szerinte a rendszerben két potenciális kockázat van.

Az egyik, hogy ha akár az agrárüzemeknél, akár a húsiparban tömeges lesz a koronavírus-megbetegedés, akkor nehézséget fog okozni az üzemek működésének fenntartása.

"A nagy magyar húsipari cégek ugyan úgynevezett kiemelt, vagy kritikus fontosságú intézmények, vagyis a jogszabály szerint az állam minden eszközt meg fog adni ahhoz, hogy ezek az üzemek működjenek akkor is, hogy ha a munkavállalók nagy számban betegednének meg "

- hangsúlyozta Éder Tamás. Ez persze az átállás idejére okozhat problémákat.

A másik, a biztonságos ellátást valamelyest befolyásoló probléma a takarmányellátás akadozása lehet. Egyes, az állati takarmányokban használt termények (mint a szója. - a szerk.) és takarmányösszetevők, mint a vitaminok egy jelentős része importból - részben a Távol-Keletről - érkezik Magyarországra. "Ha ezek a szállítmányok tartósan nem érkeznek meg - és erre sajnos vannak jelzések, hogy nem minden jön, és nem minden jön időben -, akkor a takarmányozásnál szembesülhetünk problémákkal, ami befolyásolhatja a vágóhidakra érkező állatmennyiséget, és ezáltal az állati eredetű termékekét az üzletekben" - mondta Éder Tamás.

Szerinte összességében kicsi az esélye, de számolni kell azzal is, hogy lesznek problémák az ellátási láncban.

De ma valószínűbb az, hogy érdemi ellátási probléma nem lesz a közeljövőben sem húsból, sem állati eredetű termékekből

- hangsúlyozta az elnök.

Szavai szerint az elmúlt hetek igazolták, hogy a magyar állattenyésztés és húsipar gyorsan tud reagálni a megnövekedett fogyasztói elvárásokra, hoszen az egy héttel ezelőtti helyzethez képest mára rendeződött a húspolcok helyzete. Tudomása szerint minden kiskereskedelmi láncban megfelelő mennyiségű, minőségű és szortimentű hús és húskészítmény áll rendelkezésre.

"Vagyis a fogyasztók meg tudnak vásárolni mindent" - tette hozzá Éder Tamás.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Ismét Business Superbrands díjat nyert az Agrofeed

Idén tizenharmadik alkalommal ült össze a jelenleg 22 tagú, független szakemberekből álló bizottság, amely az Agrofeed márkát érdemesnek találta a Business Superbrands 2020 védjegy viselésére.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.