0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán 40-40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

Április 2-án jelentette be Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter és Horst Seehofer belügyminiszter, hogy kidolgozták, miként lehet összeegyeztetni a szigorú járványvédelmi intézkedéseket és a mezőgazdaság – főként a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdaságok – egyre súlyosabb munkaerőhiányának enyhítését. (Előzmény: március 25-én a belügyminisztérium kategorikusan megtiltott minden ilyen célú beutazást Németországba.)

Az április 2-án kihirdetett intézkedések lényegét nyolc pontban foglalta össze a két minisztérium:

• Április és május folyamán 40-40 ezer idénymunkás számára teszik lehetővé a beutazást.

A munkaadóknak kell jelezniük, hogy igényt tartanak idénymunkásokra,

és igazolniuk kell, hogy képesek megfelelni a szigorú higiéniai előírásoknak.

• Emellett az ágazatnak 10 000 munka nélkül maradt belföldi állampolgár foglalkoztatására is törekednie kell.

• Az idénymunkások kizárólag repülővel érkezhetnek (hogy ne buszozzanak órákat Európán keresztül, növelve a megfertőződés kockázatát), a gazdaszövetségek és a rendőrség közösen határozza meg, melyik repülőtereket használhatják erre a célra. Meg kell oldani, hogy az érkező kontingensek, illetve azok kapcsolati hálója bármikor visszakövethető legyen a koronavírus tekintetében. A repülőtérről a munkaadóknak kell elszállítaniuk a dolgozókat, egyéni utazás nem megengedett.

• Érkezés után kötelező a vonatkozó standardoknak megfelelő szigorú, egészségügyi szakemberek által elvégzett vizsgálat. Az eredményeket az illetékes egészségügyi hatóságnak meg kell küldeni.

• Az újonnan érkezetteket az első 14 napban szigorúan el kell különíteni a már ott tartózkodó dolgozóktól, és

nem szabad elhagyniuk a telephelyet (gyakorlatilag úgy kell kivitelezni a karantént, hogy közben azért dolgozhatnak).

A dolgozókat kis csoportokban, öt-tízesével, maximum húszasával kell foglalkoztatni, és a csoportok soha nem keveredhetnek.

• Munka közben kötelező betartani a védőtávolságot, vagy ha ez megoldhatatlan, akkor maszk és kesztyű használata kötelező.

• A szállásokat maximum fél kapacitásra szabad feltölteni (kivéve családok elszállásolása esetén).

• Koronavírus-gyanú esetén azonnal izolálni kell az érintett személyt és az egész csapatát, orvost kell hívni, és kötelező az egész csapatot tesztelni.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu