Back to top

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

Az amazonpapagájok jellemzően Közép- és Dél-Amerika trópusi erdeinek lakói, melyek közül az egyik legelterjedtebb a kékhomlokú amazon. Két alfaját különböztetjük meg, melyek között a legnagyobb eltérés a sárga foltok kiterjedésében mutatkozik meg. Mivel a természetben is igen sok az átmeneti alak, így nehéz eldönteni a fogságban, hogy egy tisztavérű alfajról vagy egy alfajhibrid egyedről van-e szó.

Fotó: Tóth Zsigmond

A kékhomlokú amazonpapagáj mintegy 37 centiméteres hosszával és 70 gramm körüli tömegével viszonylag tágas röpdét igényel. Ellenkező esetben könnyen ellustul, elhízik, ami a tenyésztési eredményeket jelentősen befolyásolja. Bár a szakirodalom szerint a tenyészpárnak megfelel egy 3x2x1 méteres röpde, azonban célszerűbb ennek legalább a dupláját biztosítani számukra, hiszen így nemcsak könnyebben szaporodnak, hanem a fiókák száma is több lehet. A madarak táplálására különösen nagy gondot kell fordítani. Fontos, hogy a napraforgó, szeklice, zab, kendermag, kukorica, bab és borsó keverékében az arányokat az időszaknak megfelelő energiaigény figyelembevételével állítsuk be.

A tenyésztéshez legjobb, ha legalább 6-8 fiatal madarat szerzünk be, s rájuk bízzuk a párválasztást. A nemeket biztosan csak DNS-vizsgálat alapján tudjuk megállapítani. A hároméves madarak, bár már tenyészérettek, az első fészekaljaknál a tojó ügyetlensége miatt több tojás is összetörhet, de később, szerencsés esetben akár négyfiókás fészekaljat is felnevelnek.

Amennyiben házikedvencként szeretnénk kékhomlokú amazonpapagájt tartani, vegyük figyelembe, hogy bár kiváló hangutánzó képességgel rendelkeznek, viszonylag kevésbé rikácsolnak, így kevésbé zavarhatják a környezetünkben élőket. Jó tartás mellett a kékhomlokú amazonpapagáj akár 60 évet is elélhet.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

A kacagójancsi már nálunk is hallatja hangját

A kacagójancsi vagy más néven kokabura Földünk ma élő legnagyobb jégmadara, hossza akár elérheti a 45 centimétert is. Azok, akik Ausztráliába eljutnak, s a keleti parton barangolnak, szinte biztos, hogy találkoznak ezzel az egyszerű tollazatú madárral, melyen a fehér és a barna szín dominál. Ma már díszmadárként is tartják kontinensünkön.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

Már lehet jelentkezni a Budakeszi Vadaspark napközis táboraiba

Idén nyolc héten keresztül, napi két turnusban rendezi általános iskolásoknak szóló napközis táborait a Budakeszi Vadaspark. A programok népszerűségének köszönhetően az eddigi Vackor Tábor mellett ezen a nyáron Berkenye néven is indul tábor.

Fókuszban a biológiai sokféleség

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Világnapja, ebből az alkalomból világszerte hívják fel a figyelmet az élővilág sokszínűségének megóvására és a biodiverzitást veszélyeztető jelenségekre. Magyarországon több mint 100 ezer hektáron zajlott élőhely-rekonstrukció az elmúlt években, amely nagymértékben hozzájárult a biológiai sokféleség növeléséhez és megőrzéséhez.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.

Ingyen tyúk a kevesebb zöldhulladékért

Napjainkban a hulladékkezelés minden formája akadályokba ütközik. Így van ez a biológiailag lebomló hulladékok esetében is; a kertvárosokban felgyülemlő zöldhulladék-mennyiség elszállítása és kezelése gondokat okoz a hulladékkezelőknek.