Back to top

A krízishelyzetben is segítik a nélkülözőket

A koronavírus-járvány közepette a nélkülözők helyzete még bizonytalanabbá vált. Ez azt is jelenti, hogy különösen fontos szerepük van most az őket segítő szervezeteknek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 300 ezer nélkülöző ellátását segíti országszerte ezekben a hetekben is.

Az idén 15 éves Élelmiszerbank Egyesület a járványügyi helyzetben is üzemelteti élelmiszermentő és -osztó tevékenységét: folyamatosan fogad felajánlásokat céges partnereitől annak érdekében, hogy a növekvő rászorulói igényeket ki tudja elégíteni.

Az átvett élelmiszerek sokfélék: akadnak köztük pékáruk, zöldségek és gyümölcsök, konzervek, csokoládék, édességek, üdítők és hűtött termékek is. Az Élelmiszerbank partnerszervezeti hálózatán keresztül juttatja el a megmentett élelmiszereket a nélkülözőkhöz.

A hálózatban működő karitatív szervezetek rövid idő alatt alkalmazkodtak a járványügyi helyzet kihívásaihoz és megoldották a biztonságos osztás feltételeit. Védőfelszereléseket szereztek be, kiosztási mechanizmusokat alakítottak át, házhoz szállítanak, s nem állnak meg ebben a nehéz helyzetben sem. Ezzel mintegy 300 ezer nélkülöző ellátását biztosítják, akik között vannak gyermekek, idősek, családok, fogyatékkal élők, hajléktalanok is. Az idősek száma eléri a negyvenezret, az ő ellátásuk most különös figyelmet igényel.

Az év első 3 hónapjában több mint 2.000 tonna élelmiszert osztott ki az Élelmiszerbank több mint 1,5 milliárd forint értékben. Mindebből márciusban 715 tonna élelmiszer tudott eljutni azonnali segítségként a nélkülözőkhöz. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a működésünket folyamatosan fenntartsuk, rengeteg ember helyzete múlik most rajtunk. Ehhez leginkább további élelmiszer-feleslegek felajánlására és anyagi segítségre van szükségünk“ – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

Forrás: 
Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

2021-ben virtuális esemény lesz a Grüne Woche

A Grüne Woche-t, vagyis a Nemzetközi Zöld Hetet január 20. és 21. között teljesen virtuális eseményként rendezik meg. Ennek oka a koronavírus-fertőzések magas szintje Németországban. „A koncepciót kezdettől fogva rugalmasan alakítottuk ki, így a hibridről a virtuális formátumra való áttérés nem jelent problémát" - mondta Lars Jaeger, a Grüne Woche projektmenedzsere, a Messe Berlin munkatársa.

Évente 13 milliárd forintot költünk kapszulás kávéra

Évente mintegy 13,4 milliárd forintot költenek a magyarok kapszulás kávéra a Nielesen adatai szerint, a piackutató számait ismertető Costa Coffee közleményéből kiderül, hogy tavaly a kapszulás kávék értékbeni részesedése a kiskereskedelmi kávéforgalomból már 23 százalékos volt.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

A Folly védjegyzett borai után idén a levendula szörpje is elnyerte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet, amelyet az Igazgatóság azoknak a jellegzetes termékeknek adományoz, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.