0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Eredeti ötlet: bárokban és fodrászüzletekben árulják a zöldséget és gyümölcsöt

Miután a kormány betiltotta a nagyobb városokban a helyi piacokat Franciaországban, arra hivatkozva, hogy ott nehéz betartatni a járványügyi szabályokat, ki kellett találni valami mást, hogy a gazdák eljuttathassák termékeiket a fogyasztókhoz. Angers-ban igazán eredeti kezdeményezés indult el, a termelők a bezárt szolgáltató helyiségekben kínálják áruikat a visszajáró vevőiknek.

Több francia hírportál is beszámolt a szokatlan kezdeményezésről, melyet Fogadd örökbe a zöldségesedet! néven indítottak, és amelyet a városvezetés is támogat. Ezzel ugyanis jó néhány gazdálkodót megmenthetnek a csődtől, a városiak pedig hozzájuthatnak megszokott termékeikhez, továbbra is azoktól a termelőktől vásárolhatnak, akikben bíznak.

Ma már nem meglepő, hogy a szintén bezárásra kötelezett bárokban, pizzériákban, illetve fodrászszalonokban zöldséges és gyümölcsös rekeszeket látni szerdánként és szombatonként. 

A szolgáltatók ugyanis felajánlották üzlethelyiségeiket a termelőknek, hogy ott szolgálhassák ki vevőiket, akik eddig is ragaszkodtak a piaci vásárláshoz. Ugyan szükség volt némi átalakításra az üzletekben, de a kezdeményezéshez csatlakozók kötelességüknek érezték a segítségnyújtást,, hogy a termelők ne potyára dolgozzanak.  Némelyik üzlet előtt már komoly sor tapasztalható, hiszen elővigyázatosságból ott is csak néhány vevőt szolgálnak ki egy időben. 

Az első tapasztalatok jók, a termelők így biztosan nagyobb forgalmat bonyolíthatnak, mintha csak a gazdaságukban értékesíthetnének. A zöldségek mellett tejtermékeket és tojást is vehetnek közvetlenül a gazdáktól a fogyasztók, ha betérnek az angers-i pizzériák, vagy fodrászszalonok egyikébe.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu