Back to top

Eredeti ötlet: bárokban és fodrászüzletekben árulják a zöldséget és gyümölcsöt

Miután a kormány betiltotta a nagyobb városokban a helyi piacokat Franciaországban, arra hivatkozva, hogy ott nehéz betartatni a járványügyi szabályokat, ki kellett találni valami mást, hogy a gazdák eljuttathassák termékeiket a fogyasztókhoz. Angers-ban igazán eredeti kezdeményezés indult el, a termelők a bezárt szolgáltató helyiségekben kínálják áruikat a visszajáró vevőiknek.

Több francia hírportál is beszámolt a szokatlan kezdeményezésről, melyet Fogadd örökbe a zöldségesedet! néven indítottak, és amelyet a városvezetés is támogat. Ezzel ugyanis jó néhány gazdálkodót megmenthetnek a csődtől, a városiak pedig hozzájuthatnak megszokott termékeikhez, továbbra is azoktól a termelőktől vásárolhatnak, akikben bíznak.

Ma már nem meglepő, hogy a szintén bezárásra kötelezett bárokban, pizzériákban, illetve fodrászszalonokban zöldséges és gyümölcsös rekeszeket látni szerdánként és szombatonként. 

A szolgáltatók ugyanis felajánlották üzlethelyiségeiket a termelőknek, hogy ott szolgálhassák ki vevőiket, akik eddig is ragaszkodtak a piaci vásárláshoz. Ugyan szükség volt némi átalakításra az üzletekben, de a kezdeményezéshez csatlakozók kötelességüknek érezték a segítségnyújtást,, hogy a termelők ne potyára dolgozzanak.  Némelyik üzlet előtt már komoly sor tapasztalható, hiszen elővigyázatosságból ott is csak néhány vevőt szolgálnak ki egy időben. 

Az első tapasztalatok jók, a termelők így biztosan nagyobb forgalmat bonyolíthatnak, mintha csak a gazdaságukban értékesíthetnének. A zöldségek mellett tejtermékeket és tojást is vehetnek közvetlenül a gazdáktól a fogyasztók, ha betérnek az angers-i pizzériák, vagy fodrászszalonok egyikébe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.