0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Hektikus volt az almakereslet márciusban a koronavírus-járvány miatt

Három hét alatt közel normális szintre állt vissza a dél-tiroli almaforgalom a koronavírus miatti korlátozások bevezetése után, írja közleményében az egyik legnagyobb termelői konzorcium, a VOG. Az európai nagykereskedelem elemzése szerint nőtt az igény az előrecsomagolt árura.

A március, amikor először Olaszországban, majd a többi európai országban rendeltek el kijárási korlátozásokat a koronavírus-járvány miatt, zaklatott időszak volt az almakereskedelemben.

Miután március 8-án az olasz kormány elrendelte a kijárási tilalmat, hirtelen megduplázódott az áruházláncok almarendelése. A fogyasztók vásárlási lázát nemcsak maga a rendelet, hanem az üres polcok látványa is fűtötte. Egy héttel később már enyhült a vásárlói nyomás, bár még mindig nagy mennyiségeket vásároltak, de nem annyit, mint amire számítottak a kereskedők. Így a VOG tárolóiból a korábbi években megszokott mennyiségnél jóval több almát szállítottak a nagykereskedőkhöz. Csak március végére nyugodtak meg a fogyasztók, amikor ráeszméltek, hogy folyamatos az ellátás.

Hasonló folyamatok zajlottak le a VOG többi exportpiacán is. A konzorcium tájékoztatta spanyol, német és brit vevőit, hogy mit tapasztalt belföldön. Mindenütt egyformán mozgott a kereslet: az első héten megugrott, a következőn erősen csökkent, mert a megvásárolt készleteket fogyasztották el, aztán a harmadik héten stabilizálódott a helyzet.

A VOG konzorcium korábban elkezdte bővíteni a piacait és értékesítési csatornáit, ami nagyon előrelátó döntésnek bizonyult.

Kiderült, milyen gyorsan képesek változtatni vásárlási szokásaikon az emberek.

Ezt igazolja az online vásárlások és a házhoz szállítás megugrása a zöldség-gyümölcs terén, ami korábban szinte ismeretlen volt Európában. Ugyancsak hirtelen és nagymértékben nőtt az igény a csomagolt árura.

Nagyon fontos gyorsan reagálni a megváltozott igényekre, de nem szabad szem elől téveszteni a közép- és hosszú távú célokat sem, mondta a helyzetről Walter Pardatscher, a VOG vezérigazgatója. Most a konzorciumnál az alma negyedrészét értékesítik készre csomagolva, és azon dolgoznak, hogy növeljék ezt az arányt. A váltáshoz azonban ki kell várni, melyik kereskedelmi igény válik állandóvá és melyik bizonyul időlegesnek.

Április elején a VOG-nál negyedével kevesebb alma volt a tárolókban, mint tavaly ilyenkor.

Továbbra is nagy a kereslet, ezért elővigyázatosan kell kereskedni, hogy minden vásárlót el tudjanak látni almával.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom