Back to top

Hektikus volt az almakereslet márciusban a koronavírus-járvány miatt

Három hét alatt közel normális szintre állt vissza a dél-tiroli almaforgalom a koronavírus miatti korlátozások bevezetése után, írja közleményében az egyik legnagyobb termelői konzorcium, a VOG. Az európai nagykereskedelem elemzése szerint nőtt az igény az előrecsomagolt árura.

A március, amikor először Olaszországban, majd a többi európai országban rendeltek el kijárási korlátozásokat a koronavírus-járvány miatt, zaklatott időszak volt az almakereskedelemben.

Fotó: VOG
Miután március 8-án az olasz kormány elrendelte a kijárási tilalmat, hirtelen megduplázódott az áruházláncok almarendelése. A fogyasztók vásárlási lázát nemcsak maga a rendelet, hanem az üres polcok látványa is fűtötte. Egy héttel később már enyhült a vásárlói nyomás, bár még mindig nagy mennyiségeket vásároltak, de nem annyit, mint amire számítottak a kereskedők. Így a VOG tárolóiból a korábbi években megszokott mennyiségnél jóval több almát szállítottak a nagykereskedőkhöz. Csak március végére nyugodtak meg a fogyasztók, amikor ráeszméltek, hogy folyamatos az ellátás.

Hasonló folyamatok zajlottak le a VOG többi exportpiacán is. A konzorcium tájékoztatta spanyol, német és brit vevőit, hogy mit tapasztalt belföldön. Mindenütt egyformán mozgott a kereslet: az első héten megugrott, a következőn erősen csökkent, mert a megvásárolt készleteket fogyasztották el, aztán a harmadik héten stabilizálódott a helyzet.

A VOG konzorcium korábban elkezdte bővíteni a piacait és értékesítési csatornáit, ami nagyon előrelátó döntésnek bizonyult.

Fotó: pixabay
Kiderült, milyen gyorsan képesek változtatni vásárlási szokásaikon az emberek.

Ezt igazolja az online vásárlások és a házhoz szállítás megugrása a zöldség-gyümölcs terén, ami korábban szinte ismeretlen volt Európában. Ugyancsak hirtelen és nagymértékben nőtt az igény a csomagolt árura.

Nagyon fontos gyorsan reagálni a megváltozott igényekre, de nem szabad szem elől téveszteni a közép- és hosszú távú célokat sem, mondta a helyzetről Walter Pardatscher, a VOG vezérigazgatója. Most a konzorciumnál az alma negyedrészét értékesítik készre csomagolva, és azon dolgoznak, hogy növeljék ezt az arányt. A váltáshoz azonban ki kell várni, melyik kereskedelmi igény válik állandóvá és melyik bizonyul időlegesnek.

Április elején a VOG-nál negyedével kevesebb alma volt a tárolókban, mint tavaly ilyenkor.

Továbbra is nagy a kereslet, ezért elővigyázatosan kell kereskedni, hogy minden vásárlót el tudjanak látni almával.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.