0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Európai Bizottság újabb intézkedéseket terjesztett elő a mezőgazdasági ágazat támogatására

A koronavírus okozta válság által leginkább sújtott mezőgazdasági és élelmiszerpiacok támogatása céljából újabb rendkívüli intézkedéseket terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán.

A bejelentett rendkívüli intézkedések közé tartozik a magántárolási támogatás tej- és húsipari termékek esetében, amely lehetővé fogja tenni, hogy az érintett termékeket legalább 2-3 és legfeljebb 5-6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.

A javaslat rugalmasságot biztosít a piactámogatási programok végrehajtásában a bor, a gyümölcs és zöldség, az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az Európai Unió iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja esetében, aminek köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.

Kivételes jelleggel bizonyos eltérést engedélyez uniós versenyszabályoktól a tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében, ami lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el. Ez azt jelenti, hogy az említett ágazatok közös intézkedéseket hozhatnak a piac stabilizálása érdekében.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy ezeket az intézkedéseket még április vége előtt elfogadják – közölték.

Az Európai Bizottság április közepén fogadott el mezőgazdasági termelőket támogató intézkedéseket, amelyek szerint egyebek mellett a gazdálkodók pénzállományának növelése érdekében 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit. A további rugalmasság érdekében a tagállamok már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik ezeket a mezőgazdasági termelőknek. Az intézkedés a személyes jelenlétet igénylő helyszíni ellenőrzéseket is csökkenti a közös agrárpolitika által támogatott beruházások esetében.

A közös agrárpolitika (Kap) szabályok fokozott rugalmasságának célja a gazdálkodók és a nemzeti közigazgatás adminisztratív terheinek enyhítése – tették hozzá.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: MTI