Back to top

Mézadományt kaptak a frontvonalban helytálló egészségügyi dolgozók

Két tonna mézet adományozott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a koronavírus-járvány ellen vívott harc frontvonalában helytálló egészségügyi dolgozóknak immunrendszerük erősítésének céljából.

Mindezt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központjában tartott sajtótájékoztatón jelentették be, melyen elsőként Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Kormányzati Akciócsoport vezetője szólalt fel. Szavai szerint

a koronavírus okozta krízishelyzetben olyan példás összefogás érhető tetten, melyre talán még sosem volt példa Magyarországon, s ezt támasztja alá a magyar méhészek által felajánlott adomány is.

Hozzátette: ha az egymásra való odafigyelés a következő időszakban is hangsúlyos lesz, akkor képesek lehetünk minimalizálni a járvány okozta veszteségeinket. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója a méhészeti ágazat fontosságát hangsúlyozva elmondta, a magyar méhészek nemcsak, hogy kiváló terméket állítanak elő, de egyúttal egy olyan rendszert is működtetnek, amely az ökoszisztéma fenntartása szempontjából kulcsfontosságú. „Munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy élelmiszer kerüljön az asztalra” – fűzte hozzá.

A magyar méhésztársadalom által felajánlott adományból 1 tonna az OMSZ Markó utcai központjába, 500-500 kilogramm pedig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, illetve a Szent László Kórházba kerül.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, egyesületük április 30-án 27-ik alkalommal tartotta volna meg a Méhek Napja rendezvényt, mely évről évre a méhek védelmének fontosságát hangsúlyozza. Bár az eseményt kénytelenek voltak elhalasztani, eldöntötték, hogy idén az egészségügyben dolgozók védelmére irányítják rá a közvélemény figyelmét. „A méhésztársadalom összefogott, és összesen 4 ezer üveg vegyes virágmézet ajánlott fel a frontvonalban dolgozók immunrendszerének erősítése érdekében.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a többi közt arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban rengeteg támogatás és adomány érkezett az OMSZ-hez, egyszersmind az egészségügyi dolgozókhoz. Mint mondta, a járvány időszakában rendkívül fontos, hogy munkatársaik immunrendszere kellően erős legyen, éppen ezért hálásak a magyar méhészek által felajánlott mézadományért, mely jó szolgálatot tesz majd a vírus ellen vívott küzdelemben.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium. Az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minőségének javulása büszkeségre adhat okot - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvényének megnyitóján.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

„Tisztítsuk meg az országot!” projekt I. ütem

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (székhely: 1062 Budapest, Andrássy út 100.) Pályázati Felhívást tett közzé, melyre a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. sikeres pályázatot nyújtott be.

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

Tovább zajlanak a közétkeztető konyhák élelmiszerbiztonsági, –higiéniai és –minőségi minősítései

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus-járványhelyzet enyhülésével, április közepétől fokozatosan újraindította a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programot. Bár maga az értékelés a megszokott módon folytatódik, lényeges változások lépnek életbe a közétkeztetést érintő közbeszerzéseknél, valamint a minősítési eredmények közzétételi módját tekintve.

5G és agrár drónok: ezekhez is érteniük kell a mai agrárszakembereknek

A digitális technológia hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak, mert a hatékonyság növelése mellett környezetkímélő megoldásokat tesz lehetővő. Egyúttal azonban új igényeket is támaszt az agrárképzéssel szemben.