Back to top

Mézadományt kaptak a frontvonalban helytálló egészségügyi dolgozók

Két tonna mézet adományozott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a koronavírus-járvány ellen vívott harc frontvonalában helytálló egészségügyi dolgozóknak immunrendszerük erősítésének céljából.

Mindezt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központjában tartott sajtótájékoztatón jelentették be, melyen elsőként Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Kormányzati Akciócsoport vezetője szólalt fel. Szavai szerint

a koronavírus okozta krízishelyzetben olyan példás összefogás érhető tetten, melyre talán még sosem volt példa Magyarországon, s ezt támasztja alá a magyar méhészek által felajánlott adomány is.

Hozzátette: ha az egymásra való odafigyelés a következő időszakban is hangsúlyos lesz, akkor képesek lehetünk minimalizálni a járvány okozta veszteségeinket. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója a méhészeti ágazat fontosságát hangsúlyozva elmondta, a magyar méhészek nemcsak, hogy kiváló terméket állítanak elő, de egyúttal egy olyan rendszert is működtetnek, amely az ökoszisztéma fenntartása szempontjából kulcsfontosságú. „Munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy élelmiszer kerüljön az asztalra” – fűzte hozzá.

A magyar méhésztársadalom által felajánlott adományból 1 tonna az OMSZ Markó utcai központjába, 500-500 kilogramm pedig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, illetve a Szent László Kórházba kerül.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, egyesületük április 30-án 27-ik alkalommal tartotta volna meg a Méhek Napja rendezvényt, mely évről évre a méhek védelmének fontosságát hangsúlyozza. Bár az eseményt kénytelenek voltak elhalasztani, eldöntötték, hogy idén az egészségügyben dolgozók védelmére irányítják rá a közvélemény figyelmét. „A méhésztársadalom összefogott, és összesen 4 ezer üveg vegyes virágmézet ajánlott fel a frontvonalban dolgozók immunrendszerének erősítése érdekében.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a többi közt arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban rengeteg támogatás és adomány érkezett az OMSZ-hez, egyszersmind az egészségügyi dolgozókhoz. Mint mondta, a járvány időszakában rendkívül fontos, hogy munkatársaik immunrendszere kellően erős legyen, éppen ezért hálásak a magyar méhészek által felajánlott mézadományért, mely jó szolgálatot tesz majd a vírus ellen vívott küzdelemben.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédésében

A Termőföldtől az asztalig stratégiát úgy kell megvalósítani, hogy az ne veszélyeztesse az európai gazdák versenyképességét – közölte Nagy István agrárminiszter az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagjának írt válaszlevelében. Stella Kyriakides korábban a brüsszeli állatjóléti és növényvédelmi előírások magyarországi végrehajtásával kapcsolatban fordult a tárcavezetőhöz.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.

Aktív magyar segítség a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozásához

Nem kérdés, hogy a Balkán történelmileg és folyamatosan erősödő gazdasági szálakon keresztül kötődik az Unió egészéhez. A magyar agrártárca ezért mindent megtesz, hogy elősegítse a Nyugat-Balkán országainak integrációját – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.