Back to top

Több millióan fordultak a termelőkhöz élelmiszerért

Egy brit felmérés szerint egyre többen támogatják az országban saját helyi közösségüket és a helyi gazdaságot.

A Royal Society for the Arts (RSA) és a Food Foundation szerint a koronavírus-járvány megváltoztatta az emberek viszonyát az élelmiszerekhez.

Több mint 19 millió brit (38%) nyilatkozta a felmérésben, hogy többet főz otthon, mint azelőtt, és 17 millióan (33%), hogy kevesebb élelmiszert dobnak ki.

További 6 százalék – 3 millió fő – próbált ki biozöldséget vagy rendelt most először élelmiszert helyi gazdaságból. Tíz megkérdezett közül egy először osztott meg ételt vagy segített a bevásárlásban valamelyik szomszédjának.

A felmérés szerint egyre több brit támogat helyi közösségeket. A társadalom gyors alkalmazkodása a koronavírus-járványhoz rámutatott arra, hogy az élelmiszer-ellátási rendszer egyes részei milyen sérülékenyek. A gazdálkodók és az élelmiszer-előállítás kulcsszerepe hirtelen mindenki számára egyértelművé vált.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/farminguk.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/19 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Erre figyeljenek a baromfitartók!

Bár Magyarország szeptember elejére visszaszerezte madárinfluenza-mentes besorolását, a baromfitartóknak továbbra is számos dologra oda kell figyelniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a vadmadaraktól való újrafertőződés esélyét.

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Krizantém: a koronavírus miatt kevesebbet termesztettek, de nincs hiány belőle

A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, 70 százalékban ezt vásárolják, de a – teniszlabda nagyságú – közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény.

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot

A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban továbbra is fenntartsuk, illetve emeljük ennek a mindannyiunkat érintő és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó területnek a rangját.

A vadgazdálkodás sem maradt ki a "jóból"

2020 jelentősen átírta a várakozásokat gazdasági oldalról. A pandémia ellehetetlenítette a HoReCa-szektort, ezáltal több ágazat is bizonytalan gazdasági körülmények közé keveredett. Ez történt a vadgazdálkodásban is, ahol az előző vadászati idényben soha nem látott mennyiségű pénzt hagytak hazánkban a külföldi vendégvadászok, az aktuális vadászati év pedig ennek pont az ellenkezőjét mutatja.

A német sertéshús az EU-ban "rekedt"

Növekedett a német húsok mennyisége az európai piacokon, miután az ázsiai országok megtiltották a német húsimportot az afrikai sertéspestis kitörése után. A Reuters szerint Európában a sertésárak körülbelül 14% -kal csökkentek a német húsáruk beragadása miatt.

Márka üdítőital: a magyar szabadalom

Jövőre lesz 50 éve, hogy Budafokon elkészült az első MÁRKA szőlő ízű szénsavas üdítőital-minta a pincegazdaságok kutató laboratóriumában (BKKL).

Idén drasztikusan kevesebb svájci csoki fogyott

Több, mint 14 százalékkal kevesebb csokoládét adtak el a svájci gyártók idén, mint egy éve, melynek fő oka, hogy a vendéglátóiparban - elsősorban a éttermekben és a hotelekben - a járvány miatt jelentősen visszaesett a forgalom.

Csökkent a sörfogyasztás a harmadik negyedévben is

Az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei együttes forgalma 5,5 százalékkal, 4,9 millió hektoliterre csökkent a harmadik negyedév végére az előző év azonos időszakához képest. Különösen a csapolt sör értékesítése zuhant, csaknem 40 százalékkal, míg az alkoholmentes sörök iránti kereslet nőtt - közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) vezetője.