0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

COVID-vakcinát termelő paradicsom

Egy mexikói egyetem kutatócsoportja bioinformatikai és számítógépes géntechnológiai eszközökkel keres paradicsomban expresszálható, vakcinaként alkalmazható antigéneket, ilyen növények fogyasztása ugyanis immunitást adna a koronavírus ellen.

Növények használata „biológiai gyárként” antigének vagy vakcinák nagyüzemi előállítására nem elterjedt. Lényege, hogy a növények genetikai módosításával – a koronavírus esetében például – azok olyan „vírusszerű” részecskéket termeljenek, amelyek a növényeket elfogyasztó emberekben immunizáló védekezési reakciót váltanak ki.

Ez év elejéig 97 kísérleti vakcinát állítottak elő ilyen eljárással, köztük HIV, járványos gyermekbénulás, hepatitisz B, veszettség, HPV, kolera és tuberkulózis elleni antigéneket. Rákellenes és autoimmun-betegségek elleni vegyületeket is termeltek már. A vakcinák némelyikének klinikai vizsgálatai már előrehaladott állapotban vannak. Köztük van a Medicago egy influenzavakcinája, a Fraunhofer Intézet maláriavakcinája és a Kentucky Bioprocessing Zmapp nevű vakcinája, ami egy három monoklonális antitestszérum, amit már alkalmaznak is az ebola ellen Afrikában.

Az ehető növények használata különféle betegségek elleni immunizálásra számos előnnyel jár a tűszúrás okozta kellemetlenségek elkerülésén kívül.

Ezek egyike alacsony előállítási költségük, mivel orális beadásukhoz nincs szükség a vakcina kezelésére vagy tisztítására. Viszont azzal a rengeteg emberbe bevésődött téveszmével meg kell küzdeniük, hogy a növények genetikai módosítása veszélyes volna az egészségre és a környezetre – annak dacára, hogy a GM-növények több mint két évtizedes fogyasztása során elvégzett rengeteg vizsgálat és tanulmány ennek az ellenkezőjét igazolja.

A használható COVID-19-ellenes vakcina miatti nyomás és a versenyfutás az idővel talán lehetővé teszik, hogy GM-növények mentsék meg életek millióit, helyreállítva félelemmel és téves információkkal démonizált hírnevüket.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/news-af.feednews.com