Back to top

Együnk fenyőt

A lucfenyő étkezési felhasználása érthető okokból a fenyvesekben gazdag területeken terjedt el, így például Erdélyben. Étkezési célra a zsenge, még világoszöld hajtásait gyűjtsük a lucfenyőnek, aminek a mostanában van itt az ideje.

A lucfenyőből készült gyógyhatású dzsem, szörp zamata különleges, semmi máshoz nem hasonlítható. Talán ezért van, hogy ezt az ízt vagy megszeretni, vagy megutálni mindenkinek egy pillanat műve. Azért egy próbát megér, mert meghűlés, torokfájás esetén segítségünkre lehet… És limonádék ízesítésére is alkalmas a fenyőszirup.

Lucfenyő (Picea abies)
Lucfenyő (Picea abies)
Fotó: Nagy Z. Róbert

Fenyőszörp

Lucfenyő (Picea abies)
Lucfenyő (Picea abies)
Fotó: Nagy Z. Róbert
Fenyőszörp készítéséhez a frissen szedett zsenge fenyőhajtásokat egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön forraljuk 15-20 percig, majd langyosra hűlni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és minden liter lére számolva 80 dekagramm cukrot, valamint szükség esetén tartósítószert, és egy csapott teáskanál citromsavat teszünk. Oldódásig kevergetjük, vagy állni hagyjuk egy napig. Végül újra felforraljuk, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Vízzel hígítva fogyaszthatjuk, vagy limonádét, gyógyteákat ízesíthetünk vele, amennyiben megkedveltük zamatát. Sűrű fenyőszörpöt cukormázként is használhatunk kekszekre bevonatként, díszítésként.

Fenyődzsem

Fenyődzsemhez öt literes edénybe két kilogramm fenyőhajtás-véget rakunk. Hozzáadunk három liter vizet és forrásától számítva még 4-5 percig főzzük. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni, és tovább ázni 24 órán át. Másnap a főzetből kimerjük a fenyőhajtás-végeket és leturmixoljuk azokat. Az így elkészített turmixot pedig visszarakjuk a főzethez. Belefőzünk kb. 3 kilogramm cukrot, amit lassan gyöngyöző forrásban tartunk 3-4 percen keresztül. Kihűlését követően kézi présen, vagy passzírozón átpasszírozzuk a hajtásokat, és a leszűrt sűrű lét visszatöltjük a többihez. A visszamaradó szárazanyagot nem használjuk fel. A szűrlethez literenként 5 dekagramm zselatint, vagy ennek megfelelő agaragart számolva újraforraljuk, besűrítjük. A dzsemet még forrón palackozzuk.

Fenyő likőr

Lucfenyő (Picea abies)
Lucfenyő (Picea abies)
Fotó: Nagy Z. Róbert
Fenyőrügy-likőrhöz 50 grammnyi fenyőrügyet gyűjtünk, és 10 napig 2 deciliter 90 százalékos alkoholban áztatjuk. Leszűrése után felhígítjuk további 1 deciliter tiszta szesszel, és adunk hozzá negyed kilogramm cukorból főzött szörpöt. Kevés felforralt és lehűtött vízzel (ez a víz fertőtlenítése miatt fontos) egy literig egészítjük ki.

Esszencia

A fenyőesszencia kiváló köhögéscsillapító, de nagyon finom üdítőitalok alapjául is szolgálhat, vagy egyszerűen ásványvízzel hígítva jó nyári szomjoltó ital készülhet belőle.

A szörptől nagy vonalakban abban különbözik, hogy itt a hatóanyagokat megkíméljük a hőhatástól.

A még zsenge, világos színű hajtásokat leszedjük, és egy teljesen tiszta befőttesüvegbe rakunk belőlük. Egy réteg fenyőre ugyanennyi cukor kerül és ezt így ismételgetjük, szorosan összepréselve az alapanyagokat. Lefedjük az üveget és valamivel kevesebb, mint egy hétig állni hagyjuk. A cukor miatt a hajtások levet engednek, az alsóbb rétegek pedig egyre jobban összeesnek és kifakulnak. A felső rétegeket alkalmanként újra és újra nyomkodjuk meg, hogy az is kiengedje a levét. Mikor az összes cukor feloldódott leöntjük a levet róla.

Amennyiben a hajtások már idősebbé váltak forrázattal teát akkor is készíthetünk belőlük, illetve főzetükből fenyős fürdővíz válhat, ami kellemes illatával igen jó relaxáló hatással bír.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

Vendégház a Börzsöny szívében

Aki igazán eldugott, vagy éppen izgalmas erdei tájat keres, a Börzsönyben mindkettőt megtalálja. Jó kiindulópont a bakancsos túrákhoz az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Tóvik vendégháza a Magas-Börzsöny kapujában. Az exkluzív kialakítású épületegyüttes a fővárosból alig egy órányi utazással elérhető, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a vándortáborozók a Zempléni-hegységben

Harmadik nyáron túrázhattak a jelentkezők a Zempléni-hegységben az Erdei Vándortábor programnak köszönhetően. Az útvonalat teljesítő 23 csoportban több mint 500 gyerek és csaknem 100 kísérő vett részt. A csoportok jellemzően 60-80 kilométert tettek meg egy hét alatt, de voltak, akik 100 kilométer feletti teljesítménnyel tértek haza.