0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Együnk fenyőt

A lucfenyő étkezési felhasználása érthető okokból a fenyvesekben gazdag területeken terjedt el, így például Erdélyben. Étkezési célra a zsenge, még világoszöld hajtásait gyűjtsük a lucfenyőnek, aminek a mostanában van itt az ideje.

A lucfenyőből készült gyógyhatású dzsem, szörp zamata különleges, semmi máshoz nem hasonlítható. Talán ezért van, hogy ezt az ízt vagy megszeretni, vagy megutálni mindenkinek egy pillanat műve. Azért egy próbát megér, mert meghűlés, torokfájás esetén segítségünkre lehet… És limonádék ízesítésére is alkalmas a fenyőszirup.

Fenyőszörp

Fenyőszörp készítéséhez a frissen szedett zsenge fenyőhajtásokat egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön forraljuk 15-20 percig, majd langyosra hűlni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és minden liter lére számolva 80 dekagramm cukrot, valamint szükség esetén tartósítószert, és egy csapott teáskanál citromsavat teszünk. Oldódásig kevergetjük, vagy állni hagyjuk egy napig. Végül újra felforraljuk, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Vízzel hígítva fogyaszthatjuk, vagy limonádét, gyógyteákat ízesíthetünk vele, amennyiben megkedveltük zamatát. Sűrű fenyőszörpöt cukormázként is használhatunk kekszekre bevonatként, díszítésként.

Fenyődzsem

Fenyődzsemhez öt literes edénybe két kilogramm fenyőhajtás-véget rakunk. Hozzáadunk három liter vizet és forrásától számítva még 4-5 percig főzzük. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni, és tovább ázni 24 órán át. Másnap a főzetből kimerjük a fenyőhajtás-végeket és leturmixoljuk azokat. Az így elkészített turmixot pedig visszarakjuk a főzethez. Belefőzünk kb. 3 kilogramm cukrot, amit lassan gyöngyöző forrásban tartunk 3-4 percen keresztül. Kihűlését követően kézi présen, vagy passzírozón átpasszírozzuk a hajtásokat, és a leszűrt sűrű lét visszatöltjük a többihez. A visszamaradó szárazanyagot nem használjuk fel. A szűrlethez literenként 5 dekagramm zselatint, vagy ennek megfelelő agaragart számolva újraforraljuk, besűrítjük. A dzsemet még forrón palackozzuk.

Fenyő likőr

Fenyőrügy-likőrhöz 50 grammnyi fenyőrügyet gyűjtünk, és 10 napig 2 deciliter 90 százalékos alkoholban áztatjuk. Leszűrése után felhígítjuk további 1 deciliter tiszta szesszel, és adunk hozzá negyed kilogramm cukorból főzött szörpöt. Kevés felforralt és lehűtött vízzel (ez a víz fertőtlenítése miatt fontos) egy literig egészítjük ki.

Esszencia

A fenyőesszencia kiváló köhögéscsillapító, de nagyon finom üdítőitalok alapjául is szolgálhat, vagy egyszerűen ásványvízzel hígítva jó nyári szomjoltó ital készülhet belőle.

A szörptől nagy vonalakban abban különbözik, hogy itt a hatóanyagokat megkíméljük a hőhatástól.

A még zsenge, világos színű hajtásokat leszedjük, és egy teljesen tiszta befőttesüvegbe rakunk belőlük. Egy réteg fenyőre ugyanennyi cukor kerül és ezt így ismételgetjük, szorosan összepréselve az alapanyagokat. Lefedjük az üveget és valamivel kevesebb, mint egy hétig állni hagyjuk. A cukor miatt a hajtások levet engednek, az alsóbb rétegek pedig egyre jobban összeesnek és kifakulnak. A felső rétegeket alkalmanként újra és újra nyomkodjuk meg, hogy az is kiengedje a levét. Mikor az összes cukor feloldódott leöntjük a levet róla.

Amennyiben a hajtások már idősebbé váltak forrázattal teát akkor is készíthetünk belőlük, illetve főzetükből fenyős fürdővíz válhat, ami kellemes illatával igen jó relaxáló hatással bír.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu