0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Békapopuláció a kipusztulás szélén

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Törökország egyes részein a békák a lokális kipusztulás szélére sodródtak, annyira túlzásba vitték fogyasztási céllal való gyűjtésüket.

Egy kutatás szerint a Pelophylax cf. bedriagae kecskebékafaj populációja 2013 és 2015 között évi 20 százalékkal csökkent Törökországban a Ceyhan és Seyhan folyók deltavidéken.

A régióban átlagosan
327 tonna – azaz körülbelül 17 millió darab – békát gyűjtenek be évente. Törökországban a békagyűjtéssel foglalkozó, nagyjából 40 éves iparág évi 4 millió dollár hasznot hoz.

Évente több mint 36 millió kétéltűt exportálnak Törökországból, főként az EU-tagállamokba és az USA-ba. Kétéltűeket Kelet- és Délkelet-Ázsiában mindenfelé fogyasztanak, akárcsak az Egyesült Államokban és Franciaországban.

A békák tömeges begyűjtése azonban élőhelyük megzavarásával, betegségek terjedésével, emellett egzotikus kár­tevők és paraziták bevitelével jár. Az élve exportált békák alkalmanként kisállat-kereskedésekben végzik, vagy invazív fajjá válnak. Azonban a békák nagybani begyűjtésének korlátozása nem egyértelműen megoldás, ugyanis amikor Franciaországban betiltották a békagyűjtést, Romániában, Indiában és Bangladesben növekedésnek indult a vadon élő békák exportja.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/independent.co.uk