Back to top

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

A gabot.de portál által nyilvánosságra hozott felmérésből kiderül egyebek között, hogy a spárga- és szamócaszedéshez szükséges idénymunkások átlagosan 28%-a hiányzott az üzemekből Németország-szerte, de

minden ötödik gazdagágban fele létszámmal, vagy még annál is kevesebb emberrel kellett megoldaniuk a tavaszi szezont.

A gazdálkodók 61%-a foglalkoztatott belföldieket is, a felmérés készítői úgy kalkuláltak az adatokból, hogy a szükséges munkaerő mintegy 17%-át fedezhették a belföldiek országszerte. A válaszadók nagy többségének, 82%-ának volt dolga olyan jelentkezővel is, akit vissza kellett utasítania, többnyire azért, mert túl kevés időt tudott volna rászánni a munkára. Olyan üzem is akadt, ahol több volt az érdeklődő, mint amennyi idénymunkást kerestek.

Fotó: Jai79 / Pixabay

A belföldi szedőknek viszont csak mintegy negyede tartott ki az előre megbeszélt időszak végéig,

minden negyedikük csak egy napig, maximum egy hétig bírta. Összesen 225 válaszadó írta, hogy idő előtt hazamentek a belföldi idénymunkásai, a dolgozók átlagosan 59%-a nem töltötte ki a szerződött időtartamot. A távozás leggyakoribb oka (56%) azt volt, hogy újra el tudtak helyezkedni eredeti szakmájukban, míg 45%-uknak túl megterhelő volt a munka.

A pluszköltségeket illetően a legnagyobb mértékben, 504 euróval az növelte meg az egy dolgozóra eső költséget, hogy a szállásokat csak fél kapacitáson szabadott használni. A repülőgépes utaztatásra átlagosan fejenként 234 eurót költöttek az üzemek, higiéniára (kesztyű, maszk, fertőtlenítőszer stb.) pedig 142 eurót. A legnagyobb kihívásnak a dolgozók elszállásolását nevezték meg a felmérésben részt vevő gazdálkodók, de

nem volt könnyű azt sem lemenedzselniük, hogy két hétig elkülönítve dolgozzanak a frissen érkezettek,

illetve, hogy ne keveredjenek egymással a csapatok – derült ki.

Arra is rákérdeztek a felmérésben, hogy kinél volt ellenőrzés, és állapított-e meg valamilyen hiányosságot. Eszerint május 19-ig az üzemek 27%-ában ellenőrizték az idénymunkára vonatkozó szabályok betartását (azóta ez a szám biztosan nőtt), és az ellenőrzött gazdaságok 15%-ában volt valami hiba.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedést látnának szívesen, egyértelműen azt válaszolták a megkérdezettek, hogy sokat javítana a helyzetükön, ha az idénymunkások közúton érkezhetnének Németországba és távozhatnának haza. Arra is fény derült, hogy

a gyakorlott és visszatérő szedők nem jelentéktelen része annyira tart a repüléstől,

hogy amiatt nem kelt útra az idén – olvasható a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége (VSSE) által végzett felmérés összefoglalójában.

(A dolog háttere, hogy – amint mi is többször beszámoltunk róla – az idén áprilisban és májusban csak korlátozott számban és kizárólag légi úton engedélyezték a külföldi idénymunkások beutazását Németországba.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.