Back to top

Tudjunk meg többet a nyár slágeritaláról, a rozéról

Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk. Június 9-e a rozé ünnepe, így talán nincs is jobb alkalom, hogy közelebbről is megismerkedjünk ezzel a különleges itallal.

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Ezt igazolja, hogy a kék szőlőfajták feldolgozásából előállított nedűt korosztálytól függetlenül előszeretettel fogyasztják hazánkban és szerte a világon egyaránt.

A rozébor előállításának részleteit sajnos kevesen ismerik, de sok téves gondolat – például, hogy speciális, rózsaszínű szőlőből készül – is kering az emberek fejében vele kapcsolatban. Éppen ezért lényeges, hogy tisztában legyünk néhány alapvető információval. A rozé a kék szőlőfajták feldolgozásával készül, úgynevezett gyors feldolgozással, amely maximum egy-két órás héjon áztatást enged meg. Színe a halvány rózsaszíntől egészen a világos vörösesig terjedhet, amely az áztatás idejétől függ. A rozéborok kitörési pontot jelenthetnek Magyarország számára a nemzetközi borpiacon, hiszen hazánk összes borvidéke – leszámítva Tokajt – alkalmas arra, hogy olyan kék szőlőfajtákat termesszen, amelyből jó minőségű rozékat lehet készíteni. A rendelkezésre álló szőlőfeldolgozási technológiát tovább színesíti az adott borász személyisége és egyénisége.

Technológiától függően, a rozé borokat a következő évjárat megjelenéséig el kell fogyasztani, ha pedig ajándékba szánunk egy palackot, erre ebben az esetben is illik figyelni.

Fogyasztása – a szakirodalmi ajánlások szerint – 10-12°C-on optimális. Illatában epres, szamócás, erdei gyümölcsre emlékeztető illatokkal, gyümölcsös jelleggel, élénk savérzettel rendelkezhet egy jó minőségű, általunk megkóstolt rozé.

Azok számára, akik az élvezeti értéken túl szeretnék behatóbban is megismerni többek között a rozéborok készítésének folyamatát, kiváló lehetőséget kínál a Szent István Egyetem Borászati Tanszékén zajló szőlész-borász mérnöki alap- és mesterszintű képzés valamint az élelmiszermérnök alapképzés. Az edukáció mellett a SZIE kutatói olyan fontos, napjainkra jellemző, sarkalatos problémakörökre is felhívják a figyelmet, mint a klímaváltozás hatására egyre kockázatosabbá váló szőlőtermesztés fenntarthatósága.

A megszokott termesztéstechnológia ugyanis nincs felkészülve a szélsőségessé váló időjárásra, az alkalmazott fajták pedig sokszor rosszul tolerálják az aszályos időszakokat, az extrém csapadékmennyiséget és az évről évre megjelenő új kórokozókat és kártevőket.

A biztonságos társadalom és környezet számára a környezetterhelés csökkentése, az élelmiszerbiztonság kérdése, a peszticidek (növényvédő szerek) visszavonása és a fogyasztói igények változása új irányvonalak kialakítását sürgeti, melyekhez a legkorszerűbb technológiákra, kiemelkedő szaktudásra és innovatív fajtaválasztásra van szükség. A SZIE szőlő- és borágazat változó környezethez való alkalmazkodásával kapcsolatos célkitűzéseit a Tématerületi Kiválósági Program keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) is segíti, ugyanis a tavalyi évben több mint 450 millió forint támogatásban részesült a felsőoktatási intézmény, további két projektjével együtt.

A hazai bor nemzetközi berkekben méltán kivívott jó hírét nemcsak a színvonalas oktatásnak, hanem a magyar szakemberek páratlan szaktudásának is köszönheti.

A rozéborokhoz kapcsolódó nemzetközi elismerések nagy része a Gál Szőlőbirtok és Pincészet nevéhez köthetők. Gálné Dignisz Éva – aki a SZIE Borászati Tanszékén végzett borászként – lett a 2013-as Év Bortermelője, aki személyében első alkalommal választott női borászt az év bortermelőjének a Magyar Borakadémia. Ezen kívül a cannes-i Mondial du Rosé rozé világbajnokságon az elmúlt 11 évben 10 érmet (5 arany- és 5 ezüstérmet) sikerült elhoznia férjével Gál Csaba kertészmérnök-szőlésszel. A közös munkába néhány éve gyermekeik is bekapcsolódtak, közülük Ifj. Gál Csaba jelenleg a SZIE szőlész-borász mérnöki képzés mesterszakos hallgatója. A borversenyek tekintetében kiemelkedő eredménynek számít, hogy a VinAgora Nemzetközi Borversenyen három egymást követő évben is sikerült elnyerniük a Champion-díjat a rozéborok között.

A szakmai versenyeken kívül számos hazai rendezvény segíti a különböző hazai borok – köztük a rozék – népszerűsítését, az egyik ilyen a június 5-6-án megrendezett Rosalia Fesztivál 2020, ami az idei évben kivételesen online keretek között zajlott. Rozéval, pezsgővel, élő bejelentkezéssel, zenével, interjúkkal, nyereményjátékokkal, Liget Bora választással és kisfilmekkel kedveskedtek a szervezők a nagyközönségnek a rendezvény hivatalos Facebook oldalán. A legnagyobb nyárköszöntő borfesztivál célja, hogy médianyilvánosságot adjon a nehéz helyzetbe került kiállítóknak, népszerűséget a nyári boroknak és szórakozást nyújtson a borkedvelőknek – nyilatkozta a Rosalia Fesztivál megálmodója, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékén végzett Zilai Zoltán, nemzetközileg elismert borász és borbíráló, a Magyar Bor Akadémia elnöke.

Forrás: 
SZIE sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Sáskából műtrágyát

Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Történelmi pillanat: útjára indul a régió legnagyobb agráregyeteme

A hazai agrárfelsőoktatás mérföldkőhöz érkezett, hiszen négy agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával létrejön az új Szent István Egyetem.

Az Egri Csillagról fog szólni a hétvége

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok mutatják meg a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, amihez a Food Truck Show társul, azaz az egyre népszerűbb street food legjobbjai jelennek meg a Dobó téren, Egerben.