Back to top

Rózsatanfolyam és növényvásár a Füvészkertben

Újra látogatható a budapesti Füvészkert, sőt, július 17-én egy különleges programmal is készülnek, a rózsák nyári szaporításáról tanulhatnak az érdeklődők. Aki lemaradt, annak a július 22-én kezdődő és öt napig tartó növényvásárt ajánljuk figyelmébe.

A legszebb tavaszi virágzások idején számos más növénygyűjteménnyel együtt zárva volt a Pál utcai fiúkból ismert ikonikus növénygyűjtemény, az ELTE botanikus kertje, vagyis a híres budapesti Füvészkert is.

Fotó: Koszecz Sándor / Pixabay
Nyárra azonban már újra kinyitotta kapuit, a nyári nyitvatartás szerint mindennap 9-17 óra között látogatható. Sőt, programokkal is készülnek, a növénybarátok nagy örömére. Rövidesen a rózsarajongók vehetnek részt egy igazán különleges programon: július 17-én (pénteken) 14 órai kezdettel

a rózsák nyári szaporításának szentel egy workshopot a Füvészkert.

A program tartalmaz egy növényismertetést és a rózsák nyári szaporításának alapvető lépéseit végigkövető gyakorlati foglalkozást, vagyis lényegében egy olyan gyakorlati bemutatóra készülnek, amelyen a látogatók aktívan részt vesznek, maguk is begyakorolják a látott fogásokat, és a végén hazavihetik a kész növényt.

A workshopot dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója tartja, és jó idő esetén szabadtéren, esős idő esetén teremben zajlik majd. Belépőjegyek korlátozott számban vásárolhatók, a 10 000 forintos ár tartalmazza a füvészkerti belépőjegyet is.

A következő, ezúttal már nagyobb közönségnek szóló füvészkerti esemény pedig a jövő héten lesz, 2020. július 22–26 között

nagyszabású növényvásárt tartanak

az ELTE Füvészkertben. Mindennap 9–17 óráig várják a látogatókat a szaporítóházban az eladó növények. „Tegyen egy sétát a Füvészkertben és vásárolja meg kedvenc növényét, ahol mellé gondozási tanácsokat is kérhet” – így ajánlják az érdeklődők figyelmébe az ötnapos rendezvényt a szervezők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négyen versengenek a díjért

Bemutatták azt a négy új nemesítésű fajtát, amelyek idén esélyesek lehetnek a FleuroStar2021 díj elnyerésére. A versenyt szervező Fleuroselect nemzetközi dísznövényszövetség összegyűjtötte, hogy mely tulajdonságaiknak köszönhetően szerepelhetnek ezek a fajták a legjobbak között.

Az ehető bambuszrügy hazánkban is megterem

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több, mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, az eredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Mivel itt a szezonja, megkóstoltuk a magyar bambuszt – és finom! Az ehető bambuszok mellett e növényeknek sok más hasznuk is van, de a sötét múlt is kísért: emberölésre is használták némelyiket...

Egyesíti az előnyöket

Az amerikai pot in pot (konténer a konténerben) faiskolai termesztési rendszer egyesíti a szabadföldi és a konténeres termesztés előnyeit. A módszer lényege, hogy két konténer süllyesztenek a talajba, az egyik az úgynevezett állandó, a másik pedig a növényt tartalmazó termesztőcserép.

Szikrázó virágszőnyeget alkot a kristályvirág

Dél-Afrika hegyeiből és sivatagaiból származik a kristályvirág, amit körülbelül 30 éve vezettek be a dísznövény-kertészetbe mint fagytűrő, gazdagon virágzó pozsgás növényt. A kristályvirágokat többféleképpen lehet felhasználni, a terület adottságaitól függően.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

Sicc a kertből! - Macskariasztó trükkök

Szőrösek, aranyosak, bújósak és magának valóak egyszerre, ugyanakkor konokok, de játékosak… és igazán fura viselkedést képes produkálni. Cirmik, Lukréciák és Szerénkék hada bandázik a kertekben, és nemcsak átjáróházként tekintenek a magántulajdonú ingatlanokra, de hatalmas alomtálcának is vélik gondozott gyepünk, virágágyásaink, zöldséges és fűszernövénykertünk minden egyes négyzetcentiméterét.

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

A füge is okozhat "égési sérülést"

Hamarosan itt a fügeszezon. Akinek érzékeny a bőre, óvatosan bánjon a növénnyel: akárcsak a sajtóhírekből ismert medvetalp, a füge is válthat ki allergiás bőrgyulladást. Zárt ruházattal, körültekintéssel meg lehet előzni a kellemetlenséget.

Nem a helyi gazdákkal versenyeznek

Két magyar is felkerült az amerikai Forbes magazin 30 under 30 listájára. Észak-Amerikában már 10 éve minden évben összeállítja a kiadó a harminc legtehetségesebb 30 évesnél fiatalabb személy listáját, több kategóriában – művészet, média, oktatás, sport, tudomány, technika, üzlet, vállalkozás –, és hatodik éve európai top harmincas listát is készít.

A világ legelterjedtebb szőlőfajtái

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) honlapján bárki számára hozzáférhető, hogy melyek jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái. Az összeállítás nemcsak a varietászok rangsorát mutatja meg, de azok pontos, hektárban mért adatait, illetve területi változásaik trendjét is. Ezentúl a fajták rövid jellemzését, elterjedésük főbb országait is olvashatjuk a remek összefoglalásban.