Back to top

Hűtőkamrák és posztharveszt eszközök is beszerezhetők a támogatásból

Több mint 300-an regisztráltak a IX. Magyar Paprika Napjára, melyet idén újra Szentesen tartottak. Ezúttal a hajtatott paprika került a középpontba, a technológián belül pedig a növényvédelem. A támogatások a hajtató kertészet munkáját is segítik, ezért ez a téma sem maradhatott ki. A legújabb pályázat részleteit Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár ismertette.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Délalföldi Kertészek Szövetkezete közös rendezvényén Feldman Zsolt államtitkár felhívta a figyelmet az október 19-én megnyíló 30 milliárd keretösszegű kertészeti korszerűsítésre irányuló pályázatra. A cél, hogy egész évben folyamatosan, biztonságos áruval lássa el a fogyasztókat a kertészeti ágazat.

e21a3552.jpg

Feldman Zsolt: Növeli a hazai zöldség-gyümölcskínálatot az új kertészeti beruházásokat segítő pályázat
Fotó: Fekete István
A termesztők és a termelői szerveződések új építésű üveg- és fóliaházak létesítésére, meglévők bővítésére és korszerűsítésére, hűtőházak, zöldségtárolók létesítésére és korszerűsítésére, valamint az áruvá készítést szolgáló technológiák beszerzésére pályázhatnak 50 százalékos támogatásra.

Az államtitkár kiemelte, hogy az előző, már lezárult kertészeti korszerűsítési felhívástól eltérően, ezúttal konzorciumok nem pályázhatnak. 

A támogatás fölső határa ugyanakkor 2 milliárd forint, mert a nemzetközi szinten is versenyképes beruházásokat sem szeretnék kizárni a pályázatból.

A növényházak építésén, korszerűsítésén túl sokkal bővebb a támogatható beruházások köre. Önállóan támogatott a hűtőkamrák létesítése, hűtőkonténerek beszerzése, a posztharveszt eszközök vásárlása, termékmanipuláló, csomagoló létesítmények kialakítása, az előírt műszaki tartalom betartásával a burgonya- és zöldségtárolók építése. Ezeken kívül a növényházi műszaki eszközök beszerzése is része lehet a támogatott beruházásnak, de csak erre nem kérhető támogatás. 

 

uveghazdsc00346.jpg

Fotó: Rimóczi Irén

A 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program eddigi pályázatairól, és odaítélt támogatásokról megtudtuk, hogy a kertészeti ágazatot érintően 5 ezer projektre összesen 108 milliárd forintot ítéltek meg. Az igényelt források negyede, 25 milliárd forint kapcsolódik valamilyen formában a hajtatásos zöldségtermesztéshez.

Eddig mintegy 55 hektár korszerű üvegház épült meg és további 25 hektárnyi létesül. Sok esetben a régi, elavult növényházakat váltják ki a kertészek, így a mostani 140-150 hektár üvegház területe végül év végéig 160-170 hektárra nő. 

A mezőgazdasági vállalkozások beruházásait ezenkívül 80 százalékos kamattámogatással segítik, amely program keretében eddig 57 milliárd forint értékű beruházási hitelhez nyújtottak támogatást.

jordandsc02377.jpg

Jordán László: mind több készítmény engedélyét terjesztik ki a kis kultűrákra
Fotó: Rimóczi Irén
A régi, jól bevált hatóanyagok közül egyre több kiesik a felülvizsgáláson. Mivel a fejlesztések nem tudják tartani a tempót a kivonásokkal, technológiai rések keletkeznek főként a kiskultúráknál, amilyenek a hajtatott fajok is. Ezek a fajoknak a védelmében lehetőség van a károsítók elleni készítményre szükséghelyzeti engedély kérni a hatóságtól, ennél jobb megoldás azonban az adott készítmények kiskultúrákra való engedélyeztetése, magyarázta Jordán László, a  Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezetvédelmi Igazgatóság  igazgatója.  

A 2012-ben indított programban, szorosan együttműködve a FruitVeB-bel, és a Növényorvosi Kamarával és persze a gyártókkal, eddig 726 engedélyt adtak ki kiskultúrákra. Ez soknak tűnhet, de annak fényében, hogy csak 2020-ban összesen 206 szükséghelyzeti engedélyt adtak ki, teljesen érthető.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.