Back to top

Hűtőkamrák és posztharveszt eszközök is beszerezhetők a támogatásból

Több mint 300-an regisztráltak a IX. Magyar Paprika Napjára, melyet idén újra Szentesen tartottak. Ezúttal a hajtatott paprika került a középpontba, a technológián belül pedig a növényvédelem. A támogatások a hajtató kertészet munkáját is segítik, ezért ez a téma sem maradhatott ki. A legújabb pályázat részleteit Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár ismertette.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Délalföldi Kertészek Szövetkezete közös rendezvényén Feldman Zsolt államtitkár felhívta a figyelmet az október 19-én megnyíló 30 milliárd keretösszegű kertészeti korszerűsítésre irányuló pályázatra. A cél, hogy egész évben folyamatosan, biztonságos áruval lássa el a fogyasztókat a kertészeti ágazat.

Feldman Zsolt: Növeli a hazai zöldség-gyümölcskínálatot az új kertészeti beruházásokat segítő pályázat
Feldman Zsolt: Növeli a hazai zöldség-gyümölcskínálatot az új kertészeti beruházásokat segítő pályázat
Fotó: Fekete István
A termesztők és a termelői szerveződések új építésű üveg- és fóliaházak létesítésére, meglévők bővítésére és korszerűsítésére, hűtőházak, zöldségtárolók létesítésére és korszerűsítésére, valamint az áruvá készítést szolgáló technológiák beszerzésére pályázhatnak 50 százalékos támogatásra.

Az államtitkár kiemelte, hogy az előző, már lezárult kertészeti korszerűsítési felhívástól eltérően, ezúttal konzorciumok nem pályázhatnak. 

A támogatás fölső határa ugyanakkor 2 milliárd forint, mert a nemzetközi szinten is versenyképes beruházásokat sem szeretnék kizárni a pályázatból.

A növényházak építésén, korszerűsítésén túl sokkal bővebb a támogatható beruházások köre. Önállóan támogatott a hűtőkamrák létesítése, hűtőkonténerek beszerzése, a posztharveszt eszközök vásárlása, termékmanipuláló, csomagoló létesítmények kialakítása, az előírt műszaki tartalom betartásával a burgonya- és zöldségtárolók építése. Ezeken kívül a növényházi műszaki eszközök beszerzése is része lehet a támogatott beruházásnak, de csak erre nem kérhető támogatás. 

 

Fotó: Rimóczi Irén

A 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program eddigi pályázatairól, és odaítélt támogatásokról megtudtuk, hogy a kertészeti ágazatot érintően 5 ezer projektre összesen 108 milliárd forintot ítéltek meg. Az igényelt források negyede, 25 milliárd forint kapcsolódik valamilyen formában a hajtatásos zöldségtermesztéshez.

Eddig mintegy 55 hektár korszerű üvegház épült meg és további 25 hektárnyi létesül. Sok esetben a régi, elavult növényházakat váltják ki a kertészek, így a mostani 140-150 hektár üvegház területe végül év végéig 160-170 hektárra nő. 

A mezőgazdasági vállalkozások beruházásait ezenkívül 80 százalékos kamattámogatással segítik, amely program keretében eddig 57 milliárd forint értékű beruházási hitelhez nyújtottak támogatást.

Jordán László: mind több készítmény engedélyét terjesztik ki a kis kultűrákra
Jordán László: mind több készítmény engedélyét terjesztik ki a kis kultűrákra
Fotó: Rimóczi Irén
A régi, jól bevált hatóanyagok közül egyre több kiesik a felülvizsgáláson. Mivel a fejlesztések nem tudják tartani a tempót a kivonásokkal, technológiai rések keletkeznek főként a kiskultúráknál, amilyenek a hajtatott fajok is. Ezek a fajoknak a védelmében lehetőség van a károsítók elleni készítményre szükséghelyzeti engedély kérni a hatóságtól, ennél jobb megoldás azonban az adott készítmények kiskultúrákra való engedélyeztetése, magyarázta Jordán László, a  Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezetvédelmi Igazgatóság  igazgatója.  

A 2012-ben indított programban, szorosan együttműködve a FruitVeB-bel, és a Növényorvosi Kamarával és persze a gyártókkal, eddig 726 engedélyt adtak ki kiskultúrákra. Ez soknak tűnhet, de annak fényében, hogy csak 2020-ban összesen 206 szükséghelyzeti engedélyt adtak ki, teljesen érthető.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.